FURZE – UTD

FURZE – UTD

Det er tre år siden vi ble servert den flotte Necromanzee Cogent, ei skive jeg gav full pott og som definitivt fortjente det. Jeg har fulgt bandet tett siden den gang og hørt det lille av musikk The Reaper har kommet med siden da og spent er vel bare fornavnet på hva jeg var da jeg fikk denne promoen i hende. Jeg gikk ett par dager og bare kikket på den og gledet meg til å sette den på. Dagen kom, jeg satte den i spilleren og trykte play. Etter hvert var skiva ferdig og følelsen jeg satte igjen med var skuffelse. Dette var ikke Furze sånn som jeg hadde håpet/forventet. Men hei, jeg gir meg ikke så lett og skiva har snurret meget gjevnlig en god stund nå. Etter noen nye lytt syntes jeg det hele låt ok. Noen runder til. ”Ikke så dumt dette, faktisk ganske bra” ble det til. Nå, nå digger jeg.

Men sånn var det sist også. En utgivelse fra Furze sitter ikke med en gang, sånn er det bare.

For dere som ikke har hørt om Furze så er dette et enmannsband frontet av Woe J. Reaper, Mannen med ljåen. Han har tidligere sluppet ett par sjuere, en tier, en miniskive, noen demoer samt en fullengder. Alle hans tidligere offisielle utgivelser har kommet på norske Apocalyptic Empire Records, men denne gangen er han å finne på engelske Candlelight. Jævlig rart faktisk i se en Furze utgivelse uten AER-logoen.

Så, neon ord om UTD. UTD er en split mellom Furze og… Jepp, Furze. Første del heter noe så pent som ”Beneath The Odd-Edge Sounds to the Twilight Contract of the Black Fascist” mens andre del heter “The Wealth of the Penetration in the Abstract Paradigmas of Satan”. Enkelt skal det ikke være, men tro meg, musikken er like kompleks som titlene.

Nå er det sikkert en del som flirer litt og tenker ”ikke faen om musikken er kompleks” og jeg sier meg nesten enig. Det kan virke som om musikken til Mannen er riff satt tilfeldig sammen, men akkurat det betviler jeg. Furzes musikk har aldri vært enkel, den kommer aldri til og bli det og ja, Furze er for spesielt interesserte. Dette er ikke noe for den vanlige mann i gata. Furzes musikk må lyttes til over tid, den må få synke inn og den må ses på med åpenhet. Er du ute etter musikk med god lyd, bombastiske arrangementer og pulserende synth som renner over musikken er det bare å vende nesa andre steder. Hos Furze får du kald, grim og kompleks svartmetall. Rett fram Svartmetall uten noe i mellom, uten spor av noe hyggelig, dette er ren svartmetall. Men nå skal jeg ikke late som om jeg vet hva musikken til The Reaper handler om, den viten er det nok bare han som sitter inne med, men tolkninger får man tåle.

Hver av delene inneholder fire spor og vi gjør det enkelt og tar den første først. Det kan virke rotete og tilfeldig, men setter man seg inn i det låter det likevel så utrolig bra dette. Minimalistisk. Det låter veldig Furze av det hele, men annet var heller ikke forventet. Lyden er ullen, men passende. Vokalen ligger langt bak, låter grim og ekkel. Flott effekt der. Det går for det meste ganske så fort på denne delen og det er ikke mange pustepausene er får. Gitarlyden er tynn, men låter fantastisk, veldig Furzisk. Personlig liker jeg godt riffene Mannen serverer og og nyter hvert sekund. Knall!

Del to er en smule mer melodisk uten at vi snakker gitaronani eller den slags. Den minnner kanskje litt mer om det vi ble servert på Necromanzee Cogent, det er noe litt mer doomy over det. Jeg trives godt her også, og ogsp dette låter så absolutt Furze. Totalt nekro. Det noe er litt barnslig over noe av dette, men faen som jeg digger det. Det låter nesten litt naivt på en måte. Det er litt vanskelig å forklare, det må høres. Men det gjelder musikken uansett, Furze må høres på, intenst, mye.

Det overrasker meg veldig at Candleligt gir ut dette, dette er vel mer musikk som tiltaler selskap som nevnte AER og den slags undergrunnsselskaper? Furze er nemlig ikke som andre. Furze står alene om å lage musikk slik som dette, Furze er enestående. Ikke like sterk som forgjengeren, men ikke langt i fra…

Ble kanskje litt mye dette, men dere som er ute etter noe dere ikke får andre plasser, er nysgerrige og åpne for noe sært, spesielt og unikt, sjekk ut Furze!!!

HAIL NECROSAINT B LACKMETAL! HAIL THE REAPER! HAIL FURZE!