TANKARD – Oslo – Oslo, Betong

TANKARD – Oslo – Oslo, Betong

Sjelden eller aldri har det vært arrangert en metal kveld i Norge der alkometallen har til de grader stått i førersetet. Betong i Oslo var stedet for denne sjeldne, morsomme og til de grader fuktige begivenheten, og det var de tyske oppfinnerne av selve sjangeren alkometal, Tankard som var hovedbandet.

Siden Tankard ble dannet for drøye 25 år siden, har de stort sett spilt i hjemlandet Tyskland og bare der. Men i de senere år har de begynt å trekke utenfor de tyske grensene og denne kvelden var altså turen endelig kommet til Oslo og Norge. Det var ikke overraskende South of Heaven som hadde klart å få i stand en slik kveld og det var meget gledelig å se at i overkant av 300 forventningsfulle og feststemte metalhoder hadde funnet veien ut til Betong.

For å gjøre denne kvelden enda mer minneverdig, hadde South of Heaven dratt inn hele 3 supportband og uten unntak var det snakk om thrash, thrash og thrash.  Svenske Gehennah og de 2 norske bandene Vesen og Audiopain var med på å gjøre dette til en skikkelig kremaften for thrashfrelste metalhoder på Betong.

 

Først ute var Vesen og med sin skitne thrash innledet de kvelden på en fortreffelig måte. 6 låter fikk vi høre; 4 eldre, 1 coverlåt og 1 helt ny låt. Og det må bare sies med en gang, den nye låta Funeral Stench lover utrolig bra selv om også de eldre låtene smakte fortreffelig. Det var en kongelåt med masser av driv, intensitet og friskhet slik vi kjenner Vesen på sitt aller beste. Gutta pøste på, drakk øl og hadde det morsomt, noe som umiddelbart smittet over på det allerede feststemte publikumet og dermed var den store festen i gang. De små morsomme kommentarene satt løst og da vokalist Thomas Ljosak prøvde seg med at Usurper også var en helt ny Vesen låt, så skal jeg ikke garantere for at alle skjønte den helt. På sistelåta See You in Hell, hadde Vesen pakket inn en liten Black Sabbath coversnutt, der riffene var så tunge at man kunne drikke en halv pils og rekke å gå og pisse før neste riff kom. Vesen var gode og bør se å komme seg ut på veien, og da snakker jeg om den som går nordover, for landet er stort, langt og består av et metalpublikum garantert sultent på god skitten thrash metal.

 

Setliste Vesen:

Hate
Torsobitch
Ugly
Funeral Stench
Usurper
See You in Hell

 

fc931aeef98b95ac8b1fd5a577c95fee.jpgSå var det klart for Gehennah, og selv om det begynte bra på de første låtene, så endte dette i noe som dessverre må betraktes som en katastrofe av en konsert. Visst var det kult å få høre låtene deres på en scene, men åpenlyst krangling mellom vokalist og trommis gjennom mye av konserten samt mye kjefting på publikum fra vokalistens side, gjorde at bandet ble satt ut og dette påvirket prestasjonen deres. Og prestasjonen den var elendig, mer er det ikke å si om den saken. Skuffende til tusen for alle fremmøtte selv om de mest hardbarka fansen ikke ville innrømme at konserten var en katastrofe. Slikt er lov. Denne konserten bør i alle fall alle vi andre glemme, og spesielt bandet, for dette bør dere skjemmes over.

 

6e77a5b8569561746649eae4d91812d4.JPGEtter denne nedturen av en konsert fikk vi igjen opp humøret ganske raskt igjen ved hjelp av Audiopain. Sverre og gutta pøste på med meget intens thrash krydret med flust av tøffe riff og instrumentale partier. Med unntak fra noen tyngre mer groovy partier, var det full fres gjennom hele settet og Audiopain har jeg knapt sett bedre på en scene før. Audiopain åpnet med en merkelig instrumentalintrogreie som var langt fra thrash og metal for øvrig. Men etter noen få minutter fikk folket servert det de ventet på. Bandet eksploderte dereter og derfra og ut var det Sverre, Petter og Bjarne som regjerte på Betong. Det var kult, det var fett og det var morsomt å se Audiopain hvordan de formelig massakrerte Betong med sin superintense skitne riffbaserte thrash metal. Folket storkoste seg og Audiopain kan bare pakke bagene og reise sammen med Vesen nordover. For jeg tror garantert at disse 2 bandene kan lage mange gromkonserter rundt omkring i det lange landet vårt, hvis de da skulle finne på å ta seg en tur.

 

Setliste Audiopain:

Contagious
The Habit of Fear
Homicide
Lucified
Believer
Psalvation
Horns Forward
He Who Walks Among You
Thrash Mental
Relinquished
Revel in Desecration

 

feeb9062c3bb7efb021f4ceb463a4c54.jpgSå var det klart for Tankard. 20 års ventetid er lenge, selv for et relativt enkeltspillende band som Tankard, men dette er snakk om bandet som oppfant sjangeren alkometal, eller alcoholic metal, som de kaller det nedover i Europa. Med en tydelig opplagt Gerre entret bandet scenen og åpnet med We Still Drink the Old Way og fortsatte med The Morning After. Noe tidlig for en slik tekst og hvordan morgenen etter var for band og publikum, skal være en smule usagt, men jeg tror nok mange har hatt det bedre. Tankard var stort sett innom de fleste av de gode slagerne sine og ga seg ikke før antallet var oppe i 21 låter. Frank, Olav, Andy og Gerre beviste med glans at selv om bandet har holdt det gående i snart 25 år, så funker de så absolutt på en scene enda. De oste av spilleglede og er det slik Tankard har vært live i alle disse årene, så skulle man jaggu ha fått med seg en konsert med de øltørste tyskerne tidligere. Men for undertegnede har det ikke vært mulig før nå. Men jaggu er jeg glad jeg fikk sjansen til å oppleve Maniac Forces, Chemical Invasion, Zombie Attack og (Empty) Tankard for å nevne noen få godbiter under denne konserten. Avslutningen med Alien, Space Beer og den uforglemmelige (Empty) Tankard, satt som et skudd. Men da Gerre bestemte seg for å kaste seg ut blant publikum……… Stagediving av det tunge slaget. Mannen er stor og tung og har en pondus som mange øldrikkere nok er en smule sjalu på, men han fortsatte å synge mens han fikk stablet seg opp på beina igjen og fant tilbake på scenen. Jeg vil nok tro at en eller annen i salen fikk seg sitt livs sjokk da han eller hun fikk se Gerre komme flyvende over seg. Flyvende er vel ikke helt det riktige ordet i denne sammenhengen men… Sikkert både morsomt, uforglemmelig, muligens litt traumatisk og vondt også, og garantert et skremmende syn. For resten av folket var det nok en bedre opplevelse og hele konserten var en uansett noe av det ekstraordinære.

 

Setliste Tankard:

We Still Drink the Old Way
The Morning After
Zombie Attack
Slippery Rom Reality
Beermuda
Need Money For Beer
The Beauty and the Beast
Alcohol
Maniac Forces
New Liver Please
Die With a Beer in Your Hand
Nation over Nation
Dancing on Your Grave
Metal to Metal
Rectifier
Hope?
Chemical Invasion
Freibeer

Alien
Space Beer
(Empty) Tankard

 

Til de av dere som ikke var der vil jeg bare si at dere gikk glipp av en usannsynlig morsom thrashaften av det særdeles fuktige slaget og at noe slikt vil dere nesten garantert aldri få muligheten til å oppleve igjen. So, shame on you.

Og så var det bare en ting til jeg bare ville nevne sånn i avslutningsvis; lyden på Betong var fortreffelig bra gjennom hele konserten og var bare med på å gjøre dette til en enda større opplevelse for konsertdeltakerne enn det allerede var. Så takk til lydmannen, you rule. Det samme gjelder deg Sigurd, danke så mycket for en uforglemmelig aften. Too bad man ikke husker alt, hehe.