PAIN OF SALVATION – Scarsick

PAIN OF SALVATION – Scarsick

PoS - scarsick.jpgHelt siden dette svenske bandet ga ut sin fantastiske debut ”Entropia” i 1997 har de kontinuerlig styrket sin posisjon i metallhierarkiet. Nå tror jeg det er trygt å si at Pain of Salvation er et av verdens ledende progressivmetall band. Ledet av multitalentet Daniel Gildenlöw som stadig viser sin musikalske allsidighet har disse svenske herrene greid å fornye seg med hvert nye album, uten å miste sin særegenhet. Og Pain of Salvation er et band som virkelig skiller seg ut. Med meningsfylte og følelsesladede tekster, tekniske ferdigheter og en uredd og original komposisjonsmåte med en enorm bredde i inspirasjonskilder, har bandet nå gitt ut fem sterke album i løpet av ti år.

 

Jeg er ikke helt komfortabel med åpningsspor og tittellåten ”Scarsick” og den påfølgende ”Spitfall” sine klare hip hop influenser, men dette er helt klart låter som vil gjøre seg meget bra live. Allikevel tar ikke Pain of Salvations 2007 album helt av for meg før den herlig balladen ”Cribcaged” igjen viser Gildenlöws evne til å lage originale og meningsfylte sanger som virkelig kan bevege lytterne. Man kan vel trygt si at samfunnskritikk har vært en rød tråd gjennom mange av Pain of Salvations komposisjoner. Låten ”America” tar for seg det tragiske faktum at vår store nabo i vest kunne vært en fantastisk nasjon, men isteden har utviklet seg til dobbeltmoralens og hypokratiets vugge. ”Disco queen” er en herlig satirisk og frisk låt med en skikkelig funka disko base.

 

For meg er ”Kingdom of Loss” dette albumets store høydepunkt. Daniel Gildenlöw presenterer en rørende visjon om hvordan vi ødelegger verden og media og reklamebransjens påvirkning på oss. Vår evige tidsklemme utsetter våre omgivelser for enorme påkjenninger og vi bryter ned den verden som tilhører de kommende generasjoner. Den påfølgende låten er en sarkastisk redegjørelse av hvordan religion brukes til å fordreie verden rundt oss og hjelpe oss til å rettferdiggjøre våre feil og mangler og kanskje på et vis å flykte fra virkeligheten. De tre siste av albumets ti låter skal jeg ikke si mer om enn at de holder forventet Pain of Salvation standard.

 

Jeg tror man trygt kan si at ”Scarsick” er Pain of Salvations særeste skive så langt. Personlig setter jeg stor pris på bandets krumspring og egenart. Denne utgivelsen er allikevel ikke helt på høyde med det beste bandet har gjort, selv om noen av låtene er virkelige perler. Nå ser undertegnede bare frem til at bandet skal sparke i gang sin Europaturne på John Dee 17. februar og til mitt intervju med gutta som dere selvsagt får lese her og bare her på eternal-terror.com.