RICHIE KOTZEN – Into The Black

RICHIE KOTZEN – Into The Black

Richie Kotzen - Into the black.jpgDet foregår en lansering av RICHIE KOTZENs musikk i Europa, idet han har inngått en avtale med det europeisk baserte plateselskapet Frontiers Records. Karrieren hans har vært mangslungen så langt, og er vel verd et bekjentskap.

RICHIE KOTZEN er født i Reading, Pennsylvania, og nå bor og virker han i Los Angeles. Før han var syv, lærte han å spille både piano og gitar. Innen han var sytten hadde han allerede reist frem og tilbake over USA med i overkant av fem hundre oppdrag, underholdning for slike som THE FABULOUS THUNDERBIRDS, GREG ALLMAN og THE SMITHEREENS. I løpet av disse årene var det at Richie utga sin første selv titulerte plate på Shrapnel Records som velsignet flere forsider inkluderende Guitar World Magazine. Richies virtuose gitar spill fanget oppmerksomheten av Brett Micheals, ledende sanger i multiplatina bandet POISON, og Richie sluttet seg til ved en alder av tyve år. Platen “Native Tongue” (1993) mottok platinum salg verden over, og produserte to Top Twenty singler som Richie skrev, “Stand” og “Until You Suffer Some (Fire And Ice)”.

Følgende et kontroversielt skille med bandet, Richie fortsatte sin solokarriere utgiende plater av varierende musikalske genre og sanger med utvalg fra Rock og Soul og omsider Fusion. Richies kult status begynte å gro, spesielt i Japan hvor Richie utga klassiske album slike som “Wave Of Emotion” og “What Is”.

1999 viste seg å være et avgjørende år etter som han ble medlem av VERTU med den legendariske Stanley Clarke (bass), Lenny White, Rachel Z (keyboards) og Karen Briggs (fiolin). En massiv turné i Europa begynte for å støtte plateutgivelsen, og det ga mange av Richies fans mulighet til å se ham spille live for første gang siden dagene med POISON. Til og med da han opptrådte med VERTU, Richie brukte fritiden til å utgi to solo plater i 1999, den første den virkelige blues platen, “Bi Polar Blues”, og den andre platen, “Break It All Down”, en mer moderne lydende samling med dets røtter ennå plantet i bluesen.

1999 var også det året hvor gitarist Paul Albert forlot bandet MR. BIG. Med en massiv tilhengerskare i Japan, MR. BIGs gjenværende band medlemmer, Eric Martin, Billy Sheehan og Pat Torpey, var under stort press for å finne en passende erstatning i tide til å starte innpillingen av en ny plate. Sheehan henvendte seg til sin tidligere venn Richie for å fylle igjen tomrommet. Den treffende tittelen “Get Over It” solgte mer enn 175,000 kopier i dets to første uker i Japan og ble fulgt av en suksessfulll asiatisk omspennende turné. Oppfølgeren til denne MR. BIG utgivelsen var titulert “Actual Size” som inneholdt Richies sang “Shine” som debuterte som nummer 1 på japanske radio lister.

Etter MR. BIG avskjedsturneen av Japan, Richie ble igjen en solo artist og startet sitt samarbeid i Europa med Frontiers Records som plukket ham opp for en multi-plate avtale. Han utga “Change” i 2003, den suksessfulle oppfølgeren “Get Up” og til slutt hans splitter nye “Into The Black”. Den nye platen avdekker en annen fascinerende side av denne multi-talent artisten som avslører hans kjærlighet for den blues kriblende lyden.

“Into The Black” begynner rolig med lavmælte sanglinjer og standard rock akkompagnement. Det er hans evne som komponist som kommer frem på denne platen, hvor sangene er tidvis sterke vitnesbyrd om hans eget liv. Den er symetrisk oppbygd av kontrasterende styrke og intensitet. Den lavmælte åpningen blir utover i platen fulgt opp av brede anstrøk av blues toner. Til og med innenfor sangene er det en forsiktig, symetrisk organisering. Sangene begynner med fåmælte instrumenter, og det tette høydepunktet kommer mot slutten. En intens sangstemme svever over det hele, og Richies sterke meninger holder oppe mye av interessen for platen.

Se opp for Richie spillende live snart i en by nært deg.