DEAD KENNEDYS – Plastic Surgery Disasters

DEAD KENNEDYS – Plastic Surgery Disasters

Den andre fullengderen til det venstreorienterte amerikanske punkbandet som ble frontet av den levende legenden Jello Biafra, var helt annerledes musikalsk enn noe av det tidligere bandet hadde levert. Musikken var mer eksperimentell, men hadde også helt klart klare spor av metal i seg. Skiva kan egentlig deles i to, der side 1 bestod av til dels kjappe og mer fengende punkrocklåter, mens side 2 bestod av mye mer eksperimentelle saker der gitarist East Bay Ray fikk prøvd ut mye rare greier musikalsk sammen med nevnte vokalist Jello Biafra. Man kunne kanskje si at dette ble veldig tungtsvelgende musikk for pønkerne, og skiva ble heller aldri noen stor hit. Men for meg personlig ble Plastic Surgery Disasters selve rosinen i pølsa i Dead Kennedys diskografien. Skiva hadde en rekke kongelåter og jeg nevner i fleng Terminal Preppie, Trust Your Mechanic Well Paid Scientist, Buzzbomb, Forest Fire, Riot og Bleed for Me. De fem første av den kjappere og enklere sorten, mens de to siste krevde mer av deg som lytter. Tekstene var fortsatt varierende og kunne enten bestå av mye humor eller en smule politiske trekk, okke som så var de fengende og med Biafras tydelige stemme, tok jeg meg selv flere ganger i å synge med når skiva ble spilt. Overraskende nok skjedde dette da skiva ble tørket støv av nå også, og selv om det for enkelte kan virke noe banalt, så sitter disse tekstene fortsatt selv etter over 20 år. Vakkert er det ikke, men så lenge ingen andre hører det (håper jeg) så storkoser jeg meg med Buzzbomb og Forest Fire hver gang jeg hører dem.

Med på denne skiva fulgte det en meget omfattende booklet som bestod av tusenvis av bilder og små tekster, enten utklipp eller påført av bandet. Enten var det humoristiske vinklinger eller så var det litt politiske, og tidligere president Reagen fikk passet sitt påskrevet både i bookleten og i enkelte av tekstene på denne skiva. Men det som skapte mest oppstyr, var selve coverarten. På frontcoveret var det avbildet en liten bifraungehånd i en diger amerikansk menneskehånd, og mange tok skikkelig avstand fra Dead Kennedys på grunn av dette. Men egentlig var vel dette bare et forsøk på å vekke opp folk for hva som egentlig skjedde i Afrika på den tiden, og nå også for den saks skyld.

Plastic Surgery Disasters ble sluppet som LP i 1982, men ble senere utgitt på CD, og da med miniskiva In God We Trust Inc som bonus. Uansett er det en skive du bør sjekke ut, spesielt hvis du liker god punk med en god dose metal i seg.