CRADLE OF FILTH, Oslo – Oslo, Rockefeller

CRADLE OF FILTH, Oslo – Oslo, Rockefeller

Kveldens oppvarmere var svenske Deathstar som fremførte en nærmest parodisk gothic metal opptreden. Ledet an av en rusa transe fra helvete med en herlig dyp stemme låt gutta fra broderfolket bedre enn de så ut. Med sin Sisters of Mercy inspirerte musikk bød ikke Deathstar på de store instrumentale krumspringene og med forhåndsprogrammert keyboard som det dominerende instrumentet og enkle riff, så gutta mest ut som marionetter der de sto. Som sagt lød det groovy og tungt, så publikum kom gradvis i passende humør til å ta imot hovedbandet denne kvelden.

Cradle of Filth er nok bandet ingen i Norge vil vedkjenne seg å like, men platene selger og konsertene besøkes. Vi vil jo så gjerne at sortmetallen skal være urnorsk. Til tross for at flerparten av gruppene som inspirerte de norske black metal pionerene var britiske. Disse engelskmennene har laget sin egen subsjanger av gotisk vampyr-romantisk symfonisk sortmetall. Mange har forsøkt å etterligne Cradle of Filth, men ingen har kommet i nærheten gruppas nivå av kreativitet, intensitet og musikals kvalitet.
Etter å ha forhørt meg blant venner og bekjente angående Cradle of Filths tidligere live opptredener, visste jeg ikke helt hva jeg kunne forvente. Selv har jeg ikke hatt den helt store interessen for bandet siden etter ”Cruelty and the Beast” skiva. Jeg har, som mange andre, følt at de nyere utgivelsene har vært litt tamme. Vokalist og ubestridt frontmann, Dani Filth, tok kommando over den vakkert dekorerte scenen og hadde full kontroll fra begynnelse til slutt denne kvelden. Med et herlig knippe av bandets sterkeste låter, både gamle og nye, viste britene seg fra sin aller beste side. Selv om sangene fra nyere utgivelser hørtes langt bedre ut enn på plate, så var det ingen tvil om at de eldre låtene er bandets klart sterkeste. Jeg har aldri hørt bedre lyd på Rockefeller noensinne. Dette til tross for den til tider komplekse og ekstreme musikken bandet fremfører. Så selv med et noe labert oppmøte, var dette en klart verdig avslutning på årets konsertsesong for denne travle småbarnsfaren.