TRULS HAUGEN – Putetrening lønner seg

TRULS HAUGEN – Putetrening lønner seg

Vårt forrige intervjuobjekt i serien Blast Beast: Anti-Christian utfordret som kjent Tommy Lee fra Mötley Crüe; noe som kan se en smule vanskelig ut. Men vi prøver og gir oss ikke med det første. Anti-Christian skjønte problemet og la like godt inn en god reserve i Truls Haugen fra Insense og Circus Maximus. Truls var en langt lettere person å komme i kontakt med enn Tommy Lee og her kan du lese hans bidrag i serien om trommeslagere.

 

ET – Når begynte du å spille trommer?

Blast Beast - Truls 1.jpgTruls: Begynte som 10åring å spille på en skumgummi/lenestol som jeg brukte som skarp og tammer og en skumgummipuff-firkant med glidelås som hi-hat. På gulvet la jeg en sånn plate man putter på leksepulten og tråkka barbeint på den for å få ”orntli klikklyd”. Ordentlig trommesett prøvde jeg ikke før jeg var rundt 12 år. Og da naila jeg nesten hele Enter Sandman på første forsøk kun med ”putetrening”….hehe.

 

ET – Hvorfor begynte du med trommer?

Truls: Jeg begynte vel egentlig som gitarist, men broderen (Mats, gitar i Circus Maximus) ble veldig mye bedre mye fortere enn meg så jeg begynte med de tidligere nevnte putene da, og det var minst like fett det som å ronke gitar. 

 

ET – Hvor gammel var du da du fikk dine første trommer/trommesett?

Truls: Jeg kjøpte mitt første trommesett som 16-åring. Det var et gammalt ræl av et Tamasett som ikke ble brukt så altfor mye. Det ble bare stående og støve ned. Hadde et ganske fett Remosett på øvinga på Lambertseterklubben som jeg brukte de første åra som trommis og det var nesten mitt for det var kun jeg som brukte det.

 

ET – Hvor ofte øver du?

Truls: Skulle gjerne ha øvd mer… Blitt litt for sløv med åra. Blir mest bandøvinger for meg.

Men skal ta meg sammen assa…. Jeg lover assa…

 

ET – Hvem så du mest opp til som ung trommeslager og hvem er det nå i dag?

Blast Beast - Truls 2.jpgTruls: Det begynte vel med Lars Ulrich. Etter hvert Nick Menza og Scott Travis.

Rundt 94’ ble jeg bitt av progmetallbasillen da jeg hørte Mike Portnoy og kopierte han en stund….hehe. Lært mye av lærevideoene hans. Etter jeg begynte å spille i Insense så fikk jeg mer smaken på det ekstreme, trommiser som Gene Hoglan, Dave Lombardo, Paul Bostaph  og Sean Reinert. I dag prøver jeg å utvikle meg litt mer ved å høre på syke karer som Virgil Donati, Terri Bozzio og Simon Phillips.

 

ET – Hva slags utstyr bruker du? Hvilket utstyr er i dine ører det beste?

Truls: Har vel for så vidt en deal med Premier, men har ikke ordna no sett derfra ennå.

I Circus Maximus bruker jeg Pearl Masters Custom MMX med  22”basstromme, 14”skarp, 8”, 10”, 12”, 14”(gulv), 16”(gulv) tammer, deal med Istanbul cymbaler: 17” og 18”radiant crash og en 18”16” og 18” Wuhan Chinaer. Jeg bruker 5b stikker, helst pro-mark, men jeg prøver ut B-sticks for øyeblikket. Også bruker jeg Trick Detonator pedaler. I Insense og Carnivora tar jeg bare bort 8” og 10” tammene og flytter 12”tammen til venstre og setter riden imellom den og 14”gulvtammen så det ser litt mer rock’n’roll ut.  traditional crash, Sabian 14”groovehats, Ziljdan 12”splash med Zilbel oppå,

 

ET – Hva er den viktigste egenskapen man må inneha for å lykkes som trommeslager?

Truls: Groove og timing er vel absolutt viktigste. Greit å få bygget opp en bra teknikk så man klarer å spille det man får beskjed om. Lurt å ha stamina nok til å klare å fullføre en hel konsert og det er greit å ikke bare kunne spille metall så man kan sprite opp trommestilen med litt andre sjangere. Kult å ha sin egen stil.

 

Blast Beast - Truls 3.jpgET – Har du noensinne spilt en trommesolo på konsert?

Truls: Ja, har nok det. I Circus Maximus blir det nok aldri no av, ikke i Insense heller. Der spiller jeg jo trommesoloer hele tiden …hehe. I Carnivora har jeg hatt no trommesologreier, men det er vel mest for show. Spiller i et classic rock tributeband og som heter Salvation Army, og der blir det også noen soloer en gang iblant under Kingdom Come låta, ”Get it on”.

 

ET – Hvis du ikke hadde blitt trommeslager, hva er det mest sannsynlige du hadde blitt?

Truls: Hadde jeg fullført videregående ville jeg nok blitt tømrer. Hadde jeg ikke blitt trommis hadde jeg nok spilt gitar. Har pugga mye rart, både gitar, bass, tangenter og vokal. Mister jeg beina engang så har jeg nok noe å falle tilbake på sånn rent musikalsk. Kall meg gjerne vaktmester…haha.

 

ET – Trener du mye utenom øvinger? Jeg tenker da mer på det fysiske.

Truls: Det er jo planen det da og prøve å komme litt i form, men det var vel rundt tre fire år siden. Trene den berømte pøbbmusklen er jeg flink til. Jeg pumper heller øl enn manualer for å si det sånn….

 

ET – Har du noen spesielle ritualer du må igjennom før du går på scenen før en gig?

Truls: Egentlig ikke… Prøver å sette av en halvtime til en time med å varme opp ledda, men det er det sjelden tid til. Blir nok non pils hvis det er mulig.

 

ET – Hvilke utgivelser har du vært med på? (Band, tittel, utgivelsesår).

Truls: Leech: Strict (2000) ”Nu-metall”aktig band med damevokal. Med Christian Wibe fra Animal Alpha på gitar. 

Black Comedy: Crawl to exceed (2001), Synthesis (2002). Spilte bass i BC fram til 2003 med godeste Anti-Christian aka Chris Bartender fra Grimfist, Cumshots, Tsjuder osv.

Håkans: Bollemus EP (2002). Tulletøyseband ala Falsk/Mathisen.

Insense: Soothing Torture (2005).

Beyond Twilight: Section X (2005), For the love and art of the making (2006). Vokal og kor.

Illusion Suite: The adventures of Arcan (2005). Vokal og kor. Bandet til “Tufte”Øyvind.

Circus Maximus: The 1st Chapter (2005).

Carnivora: Re-Incarnal (2006).

 

Pluss en haug av demoer og innspillinger jeg ikke har styr på lenger.

 

ET – Som avslutning skal du få lov til å utfordre nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Truls: Hmmmm…. Mange å plukke av der gitt.

Må nesten gi trommestikka videre til en kompis av meg fra Kristiansund, Espen ”Beist” Antonsen fra Slagmark og ex- Blood Red Throne. Han er en trommis som er i verdensklasse i Death og Blackmetallstilen med nok av fartsbøter på samvittigheten. Jævli fin fyr og drikkepartner med en teknikk fra helvete….bokstavelig talt.