MEMFIS

MEMFIS

Memfis er et splitter nytt band fra vårt kjære naboland Sverige og har nettopp gitt ut en heidundrende debutalbum. Jeg fikk æren av å spørre ut trommis Carl-Johan Lindblad (på mail selvsagt, for å unngå den klare språkbarrieren oss i mellom) om bandet, topp 20 og litt av hvert.

 

ET: Heisann, og gratulerer med en særdeles bra debut plate. Fortell hvordan det hele startet.
CJ: Tack så mycket! Vi började lira 2003, utan några ambitioner eller förväntningar. Vi ville bara göra schysst musik. Första demon spelade vi in mest för vår egen skull, för att höra hur vi lät. Tydligen lät det okej eftersom vi fick massor med positiv respons. Efter ytterligare en demo fick vi napp hos diverse olika bolag, och valde slutligen Dental Records.

ET: Memfis er et ganske merkelig bandnavn om jeg kan si det. Er det en god historie bak navnet?
CJ: Vi vill inte att bandnamnet ska kunna ge några förutfattade meningar om hur musiken låter. Det gäller även albumets omslag, direktivet vi gav var att det inte skulle se metal ut. Personligen är jag väldigt nöjd med resultatet, det känns som att vi har tagit ett kliv utanför den invanda artworkstigen. När man ser ett ljusblått omslag med fåglar och växter på förknippar man det knappast med hårdrock.

ET: Dere valgte å gi ut The Wind-Up på et nytt selskap, Dental Records. Hva var det som fikk dere til å velge dem foran et mer etablert selskap?
CJ: En fördel är att Dental ligger i Sverige, vilket underlättar vår kontakt till dom. Vi kan ses öga mot öga när vi vill. Sedan behöver inte ett större bolag automatiskt innebära en bättre deal, det kan snarare bli så att man glöms bort i mängden. Dental ger oss mycket uppmärksamhet, och vi är helnöjda.

ET: Og nå har platen deres vært inne blant topp 20 på salgslistene i Sverige. Hvordan føles det?
CJ: Det var en skön egokick. Även om det bara är för en vecka så känns det skitbra att toppa Dixie Chicks och Daniel Lindström.

ET: På platen benytter dere både growl- og cleanvokal. Hvem er det som gjør hva av Mattias og Johan?
CJ: Cleansången delas ungefär lika mellan Mattias och Johan. När det gäller growl så representeras Mattias lite mer, men Johan skriker också ganska mycket. Det finns många partier i låtarna där sångfraserna sjungs mot varandra, så två growlare är ett måste. Man kan ibland luras av att deras röster påminner så mycket om varandra.

memfis_press1_1.jpgET: Musikken deres veksler mye mellom stiler; fra helt rolige partier, progressivt og til mer rett frem death metal. Hvordan går dere frem når dere lager låtene? Da tenker jeg på oppbygning, tekst, hvem som bidrar osv.
CJ: I nästan alla fall så skriver Mattias musik hemma på sin dator och gör demos till oss andra. Sen testar vi i replokalen och bollar idéer. På albumet har Johan skrivit en del riff, men merparten är gjord av Mattias. Anledningen är väl att det helt enkelt låter bäst så. Det är absolut ingen diktatur, men gallringen av idéer är väldigt hård, även för Mattias del. Många halvklara låtar har skrotats genom åren.

ET: Dere har også laget video til tittelsporet The Wind-Up. Hva handler den om, og hvordan ble den laget?
CJ: Videon spinner vidare på det övergripande temat på skivan; människans övergrepp på naturen. Den handlar om en förorenad framtid där vi måste använda gasmask för att vistas utomhus. Och om en kanariefågel som dör. Bandbilderna filmades i en industrilokal i vår hemstad Kristinehamn, av ekonomipatriotiska anledningar. Mästerverket finns att beskåda på vår hemsida!

ET: The Wind-Up er en meget solid første utgivelse, og det virker som dere har funnet deres egen stil her. Hva ønsker dere og oppnå, og hvor ser dere for dere at Memfis er om 5 år?
CJ: Vårt främsta mål är att behålla den där första känslan av att göra kompromisslös musik. Det är nog ett kriterium för att kunna göra något originellt över huvud taget. Om vi fortfarande lyckas göra det om fem år är jag nöjd. Att göra grym musik är alltid prioritet nummer ett. 

ET: Jeg ser det er booket noen show for dere utover høsten, blant annet som support for Entombed, men kun i Sverige så langt. Er det planlagt noen turné utenfor Sverige også? Dere må i så fall ikke glemme deres gode naboer i vest 🙂
CJ: Inget är bokat, men det kommer med all säkerhet att bli en skandinaviensväng framöver. Ni är inte bortglömda!

ET: Noe dere ønsker å tilføye før vi gir oss?
CJ: Jag vill tacka alla dom som har gömt pengar i kuvert för att få tag i våra demos. Jag tycker det är svincoolt att vara så engagerad i musik.

ET: Da sier jeg tusen takk for denne gang. Jeg ser frem til å følge dere videre i karrieren, og anbefaler alle som leser dette til å høre platen. Dette er bra saker!
CJ: Tack själv!