AJATTARA – Tyhjyys

AJATTARA – Tyhjyys

Finske Ajattara hadde en voksen oppgave da de skulle følge opp Kuomela, som kom i 2003. Men de prøver, og bandets tredje fullengder har fått den noe-vanskelig-å-uttale tittelen Tyhjyys. For å prøve å finne noen å sammenligne Ajattara med, ble det en tur i tenkeboksen. Men det tok ikke lange tiden før jeg kom fram til at Ajattara egentlig er Finlands svar på Tömmermenn, men med visse modifikasjoner. Det er ikke fullt så tungt, det er mørkere, det er litt råere, de har med synth og det er på finsk. Jeg kan liksom ikke se for meg at finske band som synger på finsk ikke er det aller letteste å selge utenfor Finlands grenser. Og det samme kan sikkert også sies om nevnte bakrusgutter. Men Ajattara har opparbeidet seg et navn ute i metalverdenen og gjør det forholdsvis bra. Kanskje Tömmermenn vil oppnå samme status som Ajattara? Vel, det er bare å håpe.

Tyhjyys er vanskelig å uttale og vanskelig å huske, men til tross for det så er det en meget god skive med knallgode tunge låter slik Ajattara har levert på sine 2 første album også. Det er 9 låter + intro og outro på skiva. Alt foregår på finsk, så tekstene kan jeg ikke si så veldig mye om. Ved å slå opp i en finsk-norsk ordbok fant jeg ut sånn noenlunde hva det handler om. Ajattara betyr ”den som jager” eller noe sånt, tittelen Tyhjyys betyr ”tomhet” og selv om det ikke var lett å finne direkte oversettelser for låttitlene, var det ikke vanskelig å forstå at det her handlet om de dystre ting i livet. Og sånn sett passer den noe tunge og dystre musikken perfekt til tekstene.

Skiva er som tidligere nevnt meget bra og du bør ta deg en liten tur inn i Ajattara`s mørke verden. Du kan komme til å bli positivt overrasket, om du ikke har hørt noe av Ajattara før.