VADER – Trondheim – Trondheim, Rosendal Scene

VADER – Trondheim – Trondheim, Rosendal Scene

Det var duket for nok en trippelkonsert på Rosendal Scene, og hovedattraksjonen for kvelden var ingen ringere enn de polske deathmetal-legendene i Vader. Dette bandet ble startet så langt tilbake som i 1986, og var det første østblokklandet som signerte på et vestlig plateselskap. En triumf som fortsatt blir sett på som en av de største sensasjonene innen metallen noensinne. Bandet slipper sin åttende fullengder i september, men har før den tid tatt seg en liten svipptur innom Skandinavia, noe man selvfølgelig vet å sette pris på.

Bysbarna i The Apparatus var først ute denne kvelden, og de gjorde jobben sin utmerket. Musikken til The Apparatus kan beskrives som en smått teknisk miks av thrash, black og death, eller moderne ekstremmetall som det også kalles. Bandet fremførte en fem-seks låter (husker ikke antallet) fra den kommende skiva ”Heathen Agenda” (som faen sjøl veit når kommer) pluss en låt de selv sa de hadde lagd for kvelden. Lyden var god og bandet tok seg greit ut på scenen, selv om de kanskje ble litt for stillestående til tider. Jeg likte det godt når vokalisten og keyboardisten sang/brølte samtidig, noe som ga en ekstra effekt. Mer sånt. Alt i alt en god konsert av The Apparatus.

Sist jeg så Ásmegin var under årets Infernofestival, hvor de leverte en av festivalens beste konserter. Fallhøyden var derfor ganske så høy, og bandet innfridde dessverre ikke forhåpningene jeg hadde om å gjenta bragden. Vel, selv om disse ord kanskje virker harde, så skal jeg innrømme det at det var en jævlig bra konsert. Det som var nedturen var lyden, som dessverre gikk ut over synthen, fela og ren-vokalen til Sareeta og Lars Nedland. Dette ødela (for meg) totalt de partiene hvor disse faktorene har en ganske stor relevans, så jeg ble litt skuffet over dette. Men resten var bra, jævlig bra. Ásmegin har en fantastisk god vokalist, med en av de desidert råeste stemmene som er å oppdrive. Skikkelig growling der i gården. Når man blander folkemusikk og rå deathmetal på den måten Ásmegin gjør, så får man en miks utenom det vanlige, og folkemetallen til Ásmegin appellerer til de fleste av oss som liker metall, noe som var tydelig fra der hvor jeg stod. Jeg vekslet også et par ord med Peter fra Vader mens Ásmegin spilte, og han ga uttrykk for at han likte det han så; ”Slike band finnes ikke i Polen.” ’Nuff said.

Vader. Ååååhhh…. Fytterakkern så bra det var. Jeg har vært fan av polakkene helt siden jeg hørte ”The Ultimate Incantation” for første gang i ’93. Lyden og trøkket som kom fra scenen var bare verst fra der hvor jeg stod, og det å høre alle klassikerne live var sinnsykt deilig. Jeg vil mene å påstå at Vader faktisk er bedre live enn på skive, og på skive er de jævlig gode. Ettersom trommis Doc fortsatt er ute av spill grunnet skade, er bandet forsterket med den unge trommisen Daray fra blackmetalbandet Vesania. Og han gjorde jobben sin så til de grader. Det dundret og duret noe inn i helvete, og bortsett fra noen feilslag på de to låtene han spilte med klikk, så var det så å si teknisk perfekt (men jeg skal innrømme at jeg savnet Doc). En annen som er ny siden sist jeg så dem er bassist Novy, som også har spilt i Trondheim sammen med Behemoth. Den gang la jeg ikke spesielt merke til ham, men denne gang stod jeg og fulgte med ham litt. Det eneste jeg kan si er Alex Webster go home! Makan til teknisk bassist har jeg ikke sett live før, og han gjorde seg også svært godt på scenen. Personlighet til tusen. Peter, Vaders frontmann, er gammel i gamet og vet hvordan man skal te seg på scenen. Han har en fet vokal, kanskje ikke den aller beste i sjangeren, men det gir man en lang faen i når bandet åpner med låta ”Dark Age” fra debutskiva. Rett på sak med en skikkelig klassiker, sånn skal det gjøres! Bandet fremførte hele fjorten låter, alle klassikere, tight som bare faen, og det hele toppet seg med avslutningslåta, som var en cover av Slayers ”Raining Blood”! Fytterakkern, jeg har aldri hørt denne låta bli fremført på en lignende måte noen gang. Det var bare verst. Helt vilt. Vader er og vil for alltid være udødelige.

Setlist:Vader_peter.jpg

Dark Age
Crucified Ones
Sothis
Vicious Circle
Black To The Blind
Epitaph
Cold Demons
Nomad
Red Passage
Reign Forever World
Xeper
Wings
Carnal
Raining Blood