DARKTHRONE – A Blaze In The Northern Sky

DARKTHRONE – A Blaze In The Northern Sky

Dette må vel være den viktigste skiva i den norske og internasjonale svartmetallscenen. Eller i alle fall en av dem, det er det vel ingen tvil om.

Hva som skjedde kan jeg ikke si, men det var en genistrek av de extremt sjeldne da Darkthrone totalt skiftet stil fra death metal på førsteskiva Soulside Journey og til noe helt nytt, som senere ble kalt svartmetall, med andreskiva A Blaze In The Northern Sky. Darkthrone klarte faktisk å snu hele den norske metallscenen på hodet med denne knallgode skiva. Faktisk også den internasjonale scenen, og det er fortsatt et lite mysterium at det kun er norske band som klarer å lage denne typen svartmetall. Jeg må vel krype litt til korset og innrømme at det finnes noen band utenlands også, men jeg mener nå at de ikke helt klarer å gjøre det på den riktige måten. Altså den helnorske som Darkthrone var med på å starte med A Blaze In The Northern Sky.

Darkthrone bestod på denne skiva av kun 3 mann, Fenriz, Nocturno Culto og Zephyrous, og i tillegg Dag Nilsen som session bassist på denne skiva. Sistnevnte var også med i bandet på Soulside Journey. Og etter denne skiva var Darkthrone og Dag Nilsen historie, for å si det på den måten. For dette ble den siste skiva Dag ble med på.

Trommingen som Mr Fenriz presterer på A Blaze In The Northern Sky er mildt sagt genial. Ikke det at det er så innmari teknisk og raskt, men det er bare det at det mannen presterer på skiva, passer så til de grader godt til Darkthrone’s ”nye” stil. Altså det man i dag kaller black metal.

Nocturno Culto’s vokale prestasjoner er også helt glimrende, og var helt annerledes enn det man hadde opplevd, altså før denne skiva kom på markedet. Riffene som samme mann og Zephyrous leverte er også med på å gjøre svartmetallen til hva det ble. Norges desidert største eksportvare innen musikken. For det er faktisk det svartmetallen er blitt. Aha og andre såkalte ”store” norske artister kan bare pakke sammen og reise hjem. For det er Darkthrone og en haug med andre svartmetallband som er størst i Norge.

In The Shadow Of The Horns er den største låta på skiva, og da mener jeg største. For den er iskald, treg, bortsett fra tidvise raskere innslag, ond og på mange måter helt genial. Man kan bare ikke få skamrost den låta nok. De resterende 5 låtene er også meget bra, men ikke helt av samme standarden som In The Shadow Of The Horns.

Har du enda ikke skaffet deg denne skiva, vil jeg bare si deg en ting. Du er treg som faen i skallen, og bør gå til anskaffelse av denne fortere enn svint.