SYKOFANT – debutalbum ute idag

SYKOFANT – debutalbum ute idag

Sykofant, som er et Oslo-basert progrock-band, har gleden av å meddele at deres debutalbum er ute idag, fredag, den 31. mai

Sykofant befinner seg i progrock-skapet, med elementer av pop, jazz, funk, surf og fusion. De leker seg med med skjeve taktarter, temposkifter, dissonans og sjangermiksing, men tilbyr samtidig en bismak av akustisk simplisitet og gjenkjennelighet. Trommene er jazzete og harde. Basslinjene tunge og funky. Gitarsoloene virtuose og fengende. Riffene harmoniske og kaotiske. Vokalen energisk og søkende. Dette, og mye mer, er hva Sykofant serverer lytteren på et auditivt sølvfat.

For de som ønsker en kort dukkert inn i Sykofant sitt univers, vil låta “Between Air and Water” illustrere bandets eklektiske stil og musikalse varemerke.

Ordet sykofant, som stammer fra antikkens Hellas, er betegnelsen på en som baktaler eller søker egen vinning på andres bekostning. Bandet Sykofant er en Oslo-basert progrock-gruppe som ble dannet i 2020 av Emil Moen og Per Semb, begge tidligere medlemmer av det norske thrash metal-bandet Tantara. Motivasjonen for å starte opp et nytt prosjekt var å kunne utforske musikalske innflytelser uten å være begrenset av sjangertilhørighet eller kompromisser. Kort tid etter at de første låtskissene hadde blitt unnfanget ble Melvin Treider og Sindre Haugen rekruttert for å opphøye Sykofant fra duo- til bandstatus.

Sykofant består av Emil på vokal og gitar, Per på gitar, Sindre på bass og Melvin på trommer. Kvartettens selvtitulerte debutalbum ble spilt inn i juli 2023 i Chaka Kahn Studios, ved produsent Ole Øvstedal, og albumet har blitt mastret av Christian Obermayer (Strype Audio). Gjennom musikalske og lyriske landskap, inspirert av 70-tallets sci-fi og psykedeliske estetikk, utforskes eksistensielle temaer som tid, aksept, tap og vekst, samt menneskets forhold til naturen. Konseptalbumet er en enestående opplevelse på 55 minutter, uten avbrudd. Fra flytende balladelandskap, gjennom pulserende og funky rytmer, ørkenens uttørkede sanddyner, popens skamløse refrenger, bluesens hjerteskjærende toner, jazzens kaotiske selvrefleksjoner, til lyden av den ville vesten og surfens bølger – denne skiva har alt. Albumet utgjør et intrikat musikalsk puslespill, der kompositoriske og lyriske temaer føyer seg sømløst og skaper en gjennomgående rød tråd gjennom hele opplevelsen.

En kan anskue tydelig inspirasjon fra legender som Pink Floyd, King Crimson, Cream, Led Zeppelin, Jethro Tull, Yes og Rush, så vel som mer moderne innslag av Madrugada, Opeth, Mastodon og Porcupine Tree. Musikken i seg selv kan på mange måter anses som en hyllest til de stadionrock-bandene medlemmene og deres foreldre vokste opp med. Bandet byr på groove, vreng, hår og svette. De leker seg med med skjeve taktarter, temposkifter, dissonans og sjangermiksing, men tilbyr samtidig en bismak av akustisk simplisitet og gjenkjennelighet. Bandet skaper på denne måten assosiasjoner til en annen, kanskje svunnen, tid, samtidig som de tilfører noe nytt og smakfullt til det velkjente musikalske rock-landskapet.

Sykofant er:

  • Emil Moen – Gitar, vokal
  • Melvin Treider – Trommer
  • Per Semb – Gitar, koring
  • Sindre Haugen – Bass, koring

https://www.facebook.com/sykofant.band

Leave a Reply