HAYEMINOL – ute med nytt album

HAYEMINOL – ute med nytt album

På et loft på Oppsal, september 2013, slo Hayeminol sine første primitive trommeslag og sine første, litt ustemte gitarakkorder. Álvaro kunne holde en standard 4/4 trommebeat i nesten ti sekunder, Ånon spilte ukulele og Lasse klimpra basslinjene på en akustisk gitar.

Ti år senere er de ute med sitt tredje album; NATURAL BORN FAILURES!

På Natural Born Failures er romforskning tema for flere av låtene. En fascinasjon med science fiction er tydelig i tekstene til flere av låtene deriblant; «Nuclear Winter», «First Contact» og «Neutron Star», men også en metaforisk, musikalsk romforskning foregår på albumet. Selv om punkrocken til band som Ramones, the Stooges og the Damned fortsatt ligger i bandets kjerne, introduseres elementer av powerpop, post-punk og små doser psykedelika til bandets sound.

Nitten år gamle Ånon Bakkjen er bandets vokalist, kreative leder, komponist og produsent, men bandets andre medlemmer får også satt sine fingeravtrykk på prosjektet. Lasse Bulls massive oktavfuzz-bass brukes ofte som et lead-instrument og Álvaro Erdals unike tilnærming til trommesettet gir lydbildet et beinhardt, energisk driv. I tillegg har Álvaro malt platas omslagskunst.

Thora Tuveng er bandets nykommer og multiinstrumentalist og gir gruppa en ny dimensjon og bredde. Den intrikate perkusjonen og fantasifulle koringene hennes puster liv i låter som tittelsporet, «Unconditional Crush» og «Last Night at Cafe Mono». Den sistenevnte låta har også en gjestevokal fra Marius Kromvoll (Quarter Wolf, Thee K-Otics).

Fra lyden av en mellotron, kjørt gjennom en gitarforsterker på full guffe, kickstarter «Nuclear Winter», til den evigvarende basstonen som ringer ut «Neutron Star» er Natural Born Failures fullt av små eksperimenter.«Unconditional Crush» og «Moonview Highway» bruker en 808 trommemaskin som dynamisk motvekt til de ville, aggressive trommene som nærmest hopper av taktstrekene, «A Thousand Winters Cold» er en kompleks øvelse i kromatikk og modulasjon og «Radio Silence» utforsker skarpe dissonanser.

Skivas midtpunkt, «Sunlight City», kan tolkes som en mørk parodi på Jan & Deans «Surf City» med et eksentrisk arrangement som veksler mellom rasende hardrock og sukkersøt sekstitallspop. På «Greenpath» trosser bandet fullstendig punkens sjangergrenser og leverer en genuin, Big Star-inspirert ballade.

Alt dette kulminerer i «Neutron Star». Albumets klimaks og på mange måter en oppsummering av alt som kom før. Låta viser Hayeminol på sitt mest eksperimentelle og ambisiøse, men også på sitt mest catchy. I løpet av sine 6 og et halvt minutt går den innom melodisk punk, psykedelika, hardcore, støy, pop og til slutt doom før den til slutt synker ned i kaos.

Natural Born Failures utgis på Tarmkylling Records; Ånons eget plateselskap som også hjelper andre band i Oslo-området med innspilling og utgivelse. Hayeminol er unge (eldste medlem er 20 år), uavhengige og kompromissløse. De har en kombinasjon av ungdommelig kreativitet, og erfaring både på scena og i studio som svært få andre kan skryte av. 

Leave a Reply