Gåte slipper musikkvideo til Kjærleik

Gåte slipper musikkvideo til Kjærleik

Photo credit: Sebastian Ludvigsen

Gåte slipper musikkvideo til singelen "Kjærleik"

Gåte viser en helt nye side av seg selv i trioformat på den kommende EP-en «Til Nord» (slippes 21. mai). Trondheimsbandet leverer en følelsesladet samling av Gåte-klassikere samt ett nytt spor i en mer jordnær, akustisk drakt. «Kjærleik» var første singel ut fra den kommende EP-en, og nå slipper vi også musikkvideoen. Videoen er laget av Ragnarok Film og spilt inn i Trøndersk natur.

Gunnhild om videoen: «Naturen er som kjærligheten: like vakker, sårbar og skjør, som den kan være brutal, voldsom og ubarmhjertig. Sann kjærlighet er å ville hverandre godt, gi hverandre frihet og rom. Behandler vi naturen med kjærlighet, vil den være et rom for frihet.»

 

Det Gåte her har gjort med sitt eget materiale er like modig som resultater er fantastisk. Første singel og åpningssporet på EP-en «Kjærleik» er det perfekte eksempel på hvordan de har rekonstruert sitt eget sound. Om man lytter til originalen og den nye versjonen av «Kjærleik» etter hverandre, er det tydelig at originalen har tålt tidens tann særdeles godt og står støtt som et av bandet høydepunkt, mens den nye versjonen overrasker med sitt forfriskende perspektiv. Begge versjoner har i tillegg sitt unike Gåte-stempel, hvor det tradisjonelle møter det moderne. Elektrisk gitar, trommesett og synther er fjernet samtidig som en hypnotiserende perkusjon og akustiske instrumenter er lagt til. Gunnhild Sundli, hvis vokalprestasjon utvilsomt ledet an bandets komet-karriere her hjemme, har tonet ned sitt eget uttrykk og lyktes med å formidle musikken med en nærhet vi kanskje aldri har hørt før fra Gåte. Gåte har alltid vært i bevegelse og sjangermessig ser vi nå at bandet utvider sitt repertoar til å inkludere et mørkere, mer jordnært og Nordisk folk-uttrykk. Gåte forblir sitt sanne jeg mens de nå utforsker det musikalske territoriet hvor man finner artister som Wardruna, Myrkur og Eivør.

Gåte startet opp i 1999 av felespiller og keyboardist Sveinung Sundli, som rekrutterte søsteren Gunnhild på vokal. Både Sveinungs hardingfele og Gunnhilds kvedeteknikk satte en tydelig tradisjonell grunnmur i bandet, som ble komplementert og satt i kontrast med moderne bass, trommer og elgitar. Den unike formen av Folk Rock dette resulterte i blåste publikum rett av banen, og bandets selvtitulerte EP-er fra 2001 og 2002, samt deres debutalbum «Jygri» i 2002, gav bandet en real pangstart på karrieren. Med sine spektakulære konserter og utgivelser vant de Spellemann for Årets Nykommer og var i toppen av salgslistene. Når andrealbumet «Iselilja» kom ut i 2004 sementerte Gåte sin posisjon som et av Norges største rockeband, samtidig som de for alvor begynte å få anerkjennelse også utenfor landegrensene. Men bandet kjente på utmattelse etter ekstremt høy aktivitet og de annonserte at de ville ta en pause. Tross dette entret livealbumet «Liva» toppen av salgslistene i 2006. Mens Gåte holdt pauseknappen inne fortsatte fanbasen å vokse, og da overraskelsen om en turne kom i 2017 var gleden blant den tålmodige fansen stor, noe som resulterte i utsolgte konserter på rekordtid. Kort tid etter slapp Gåte sitt tredje album «Svevn» til strålende kritikker, og i løpet av den påfølgende turneen tok Gåte for alvor posisjonen som et av de aller beste live-bandene vi har i Norge.

Credits "Kjærleik":
Gunnhild Sundli – Vokal
Magnus Børmark – Gitar, vokal, perkusjon
Sveinung Sundli – Hardingfele, fele, tramporgel, vokal og perkusjon
Tekst og melodi av Knut Buen, arr av Gåte

Følg Gåte:
Facebook | Spotify | Hjemmeside | YouTube