HELLBOTN FESTIVAL – Interview

HELLBOTN FESTIVAL – Interview

HELLBOTN festival tar plass 30&31. august 2019 på Kolbotn og vi fikk sjansen å stille noe spørsmål til Mette Erdal, som driver med å organisere en så fantastisk bra undergrunn event som vokser fra år til år.

HELLbotn…hvorfor det? Hva er historien bak ordspillet basert på navnet til festivalstedet? (kolbotn). Og var det andre ideer når dere måtte velge et navn?
For oss som kommer herfra, er navnet faktisk en blanding av "Hellerasten" og "Kolbotn". Vi bor nemlig på Hellerasten, og de fleste av oss (inkludert Gylve i Darkthrone) har gått på Hellerasten skole. Men det er selvfølgelig en dobbelbetydning at det også er et ordspill på stedsnavnet Kolbotn. Hellbotn er litt tacky, og det liker vi. Man husker Hellbotn-navnet, det setter seg.

Hva gjorde at dere ønsket å starte en festival der? Hva som manglet hos andre festivaler og dere prøvde å tilby til metal-loving publikum?
Dette med konserter og festivaler er egentlig noe vi har holdt på med i mange år, omtrent siden 2000-tallet. Mange av oss som er med på Hellbotn nå, har jobbet sammen på fritidsklubben "Hølet" på Tårnåsen hvor vi arrangerte "Tårnåsenfestivalen" rusfritt for lokale kids. Blant annet spilte Nekromantheon og Obliteration her som ungdom og var en del av miljøet. Vi hadde også Blood Tsunami, Susperia, Purified in Blood, El Caco og Susperia på plakaten. Vi arrangerte også et par konserter med Stonegard rusfritt for barn og unge. Når har kidsa vi jobbet med blitt store, og miljøet fra tiden på fritidsklubben har vi på mange måter overført til Hellbotn. Det er det samme lokalmiljøet, venner og bekjente vi har hatt rundt oss i mange år, som også er det som driver oss til å holde på med dette.
Hellbotn er den eneste metalfestivalen mellom Oslo og Moss, så vi tenkte at det absolutt manglet en metalfest i Follo-regionen hvor mange metalbanda faktisk kommer fra.
Det har vi å tilby metalfans, er en litt annen og mer intim konsertopplevelse enn andre metalfestivaler hvor ting er større og mer forutsigbart. Hos oss kan du sjekke ut band du ikke nødvendigvis ser overalt ellers. Vi hadde den første konserten til Black Viper, første show med Furze på 15 år, og har comebackshowet til Cadaver for å nevne noe. På Hellbotn kommer du tett på banda, rett og slett.

Hvordan er festivalen akseptert av lokale folka og ..community?

Festivalen har blitt tatt godt imot, men vi er fortsatt avhengig av folk utenfra kommunen. Sånn sett er vi nok en del av stor-oslo og follo-regionen. Men vi merker at flere som har flyttet hjem igjen og nyinnflyttere til Kolbotn med unger og familie setter pris på at vi har en festival med litt hardere profil enn kulturtilbudet ellers.

Ganske ung festival, men allerede bra etablert, folk gleder seg til den eventen og kommer fra mange steder. What’s the secret?

Hemmeligheten ligger i å lage en skikkelig fest, med en litt annen festivalopplevelse enn det du får andre steder. Lokale band, unge band og etablerte band. Vi har også en god mix av ulike sjangre som blackmetal, hardcore, punk, doom, thrash, death, speed, industrial…Ja, vi gir en litt annerledes pakke, og vi er ikke redde for å overraske!

Hva var den beste komplimenten dere fikk fra folk som var på Hellbotn?

En besøkende sa at Hellbotn var som å komme på grillfest hjemme hos noen. Sånn er det. Mange besøkende kommer tilbake år etter år, som egentlig er det største komplimentet. Og vi har alltid fet line-up, sier folk. Det liker vi.

Hva var de største utfordringene?
Økonomi, helt klart. Festivalen bærer seg selv, så vi er helt avhengig av at publikum støtter opp og kommer på festivalen.

Hva som overrasket dere mest, ut av hele erfaringen?

At det kom en fyr helt fra Kina! Og ellers alle som kommer fra fjern og nær for å besøke oss. Plutselig kom det en hel gjeng fra Østerrike, som ikke kjente hverandre fra før men som likevel møttes på Hellbotn. Sånt er fett! Vi er også litt overrasket over alle henvendelsene vi får fra band over hele verden, som vil komme og spille hos oss.

Har dere allerde startet å plannlegge 2020 Hellbotn?
Ja. Følg med, følg med! Vi har blant annet et ønske om å få Mayhem, siden Oppegård i 2020 slår oss sammen med Ski hvor disse gutta kommer fra. Den første plata deres ble spilt inn i Creative Studio her på Kolbotn. Vi har prøvd å få dem flere ganger, men 2020 hadde vært fett. Det hadde blitt "hjemmebane"!

Får dere noe offentlig støtte for festivalen?
Ja, i år er det første gang vi faktisk får støtte. Vi får støtte fra Nordre Follo-potten og Akershus Fylkeskommune.

Hvor mange er invlvert i å organisere det? Og hvor stor crew har dere under festivalen?

Vi er et styre på fem personer, og en booking gruppe på sju stk. I tillegg har vi omtrent 30 frivillige som drar lasset, noe vi er veldig takknemlig for!

Hvorfor valgte dere 2 dager, når kanskje andre hadde prøvd å få 1 dagsfestival som vare fra lunsjtida til seint på natta?
Vi liker kvelden og natta best! På fredagen åpner vi 18.00 og har i år kun lokale band, denne kvelden er helt utsolgt. På lørdagen er vi større, for første gang! Da begynner vi 17.00 og har 9 band inne på 2 større scener. Her kan du se band som Mysticum, Cadaver comeback med Anders Odden (Satyricon, Celtic Frost) og Dirk Verbeuren (Megadeth), Carpathian Forest, Mork og Turbonecro for å nevne noen. Blodhemn og Foreseen fra Finland spiller også, så det er en ganske fet kveld. Lørdagen er det fortsatt mulig å kjøpe billett!

Hvordan valgte dere årets lineup?
Vi har en booking gruppe som jobber med dette. Det er en gjeng bestående av folk fra musikkmiljøet med peiling på hva som rører seg, som følger med og som kjenner mange folk. Banda våre er nøysomt plukket ut, og vi har også sagt nei til mange band. I år sa vi nei til blant annet Venom, da det ikke var plass på plakaten.

Lykke til med festivalen og vi gleder oss til å anmelde det!
Tusen takk for det, vi gleder oss!

Tickets
https://sou.hoopla.no/sales/?fbclid=IwAR3PaRN6PLIW7YJIISDbZyi–y41fXMDFuqFsMMQn9bIpQjRf9CxkyLh2TQ