TUSMØRKE – live i Trondheim –

TUSMØRKE – live i Trondheim –

 
TUSMØRKE

FRU LUNDGREEN

25/5-2019

 
TRONDHEIM
Anmeldt av Roger Hagerupsen

Da er lørdagen kommet, og trønderhovedstaden er endelig klar for ett nytt besøk av TUSMØRKE. Bandet har ikke vært her siden de spilte på forlengst nedlagte Blæst i 2015, og det er tydelig at de har vært savnet da det er ganske så bra oppmøte på Fruen i kveld. Gruppa ble etablert i Skien så langt tilbake som i 1994, men det var ikke før de flyttet til hovedstaden at ting begynte å skje, og debutplaten "Underjordisk tusmørke" kom i 2012. Etter dette har albumene kommet tett som haggel de siste årene, med kanskje "Bydyra" (som de skulle spille på barnefestivalen Juba Juba dagen etter) som den mest kjente.

Når bandet går på scenen sånn ganske greit etter tidsskjema, så mangler enda frontmann Benediktator. Men ganske raskt hører man en bjelle bakerst i lokalet, og når han kommer forbi ringende med bjella føler jeg sterkt for å komme med en Blue Öyster cult vits til sidedamen. Når han derimot trygt har kommet seg gjennom folkemengden begynner de konserten med låta "Hovedøya" fra siste platen "Osloborgelig tusmørke: Vardøger og utburder, vol 1 (som kom i slutten av 2018), og fulgte raskt opp med "Kjentmannen" fra samme platen. Med unntak av litt vel dominerende basslyd på første låta, i hvert fall der jeg sto, så skulle lyden vise seg å være knallbra i hele kveld. Om det er ny lydmann/lydsystem på Fruen som er årsaken eller bare bandet som står bra til lokalet vet jeg ikke. Utover kvelden får vi også "Gamle Oslo" og "Djevelen fra Oslo" fra siste platen. Og Oslo skulle være temaet for mye av bandets prat mellom sangene, noe det er mye av i kveld. Jeg synes det blir ett fint avbrekk mellom låtene, og kjemien mellom band og publikum er meget bra denne kvelden. Humoren sitter løst mellom gutta på scena, og en føler nesten som en er vitne til en litt mer seriøs versjon av Black Debbath.

Blant kveldens låter kommer også "Tøyens hemmelighet" fra "Fjernsyn i farver" – plata. Og to låter fra 2016’s "Ført bak lyset" nemlig "Spurvehauken" og kveldens avslutter, og kanskje bandets mest kjente låt, "Ekebergkongen". Dette var rett og slett en knallkveld på Fru Lundgreen!! Med ett band i godt spillehumør, krystallklar og fin lyd og ett flott publikum som vet og sette pris på bandet. Dette er ikke bandet eller konserten for fulle fotballsupportere som vil fortsette festen, eller rølpete gutta boys på utdrikningslag, her må det lyttes til både musikk og tekster. For de som gjorde nettopp dette hadde nok en av sine beste konsertopplevelser i 2019 så langt.