Kampfar annonserer nytt album – Første single ute nå

Kampfar annonserer nytt album – Første single ute nå

PHOTO Sebastian Ludvigsen

Kampfar annonserer nytt album – Første single ute nå

Godt inne i sitt tredje tiår, anerkjent som et av den ekstreme musikkens råeste liveband mens de ga ut plater av ypperste klasse og sågar dro i land en Spellemannpris for ‘Profan’, så det ut som om Kampfar ville dominere norsk metall i mange år fremover. Men bak musikken, skjult bak de intense live-opptredenene, under alt, vokste det frem en klarhet om at veiens ende var nær.

Etablert av Dolk i 1994, som rekrutterte Thomas til å ta seg av strenger og tangenter mens han selv tok trommene og vokalen, var Kampfar et band som ble ansett som en undergrunnsjuvel i mange år. De første platene snakkes det fortsatt om med nær mytiske undertoner, noe som kanskje ble formet av den lave profilen bandet holdt de første årene. Det tok ti år før den første konserten, på dette tidspunktet hadde bassist Jon og trommis Ask Ty funnet sin plass blant rekkene. Med denne konstellasjonen ga de ut tre plater før Thomas forlot bandet, med ‘Mare’ fra 2011 som den siste platen med hans unike signaturmelodier.

Denne utgivelsen markerte samtidig et skille i bandets uttrykk, og ble en ledestjerne for platene som skulle følge, nå med ny gitarist og låtskriver Ole som raskt ble en nøkkelkraft innad i bandet. Med ‘Djevelmakt’ og ‘Profan’ etablerte Kampfar en ny epoke for norsk svartmetall, og gikk foran som en fanebærer i en tid der mange hadde mistet lidenskapen for den kvasseste musikken.

Men livet har en tendens til å gjemme overraskelser rundt hver sving. Sykdom gjorde at bandet begynte å sakke på tempoet, og i løpet av sommeren 2017 ble det bestemt at det ikke kom til å bli noe mer Kampfar, om ikke noe endret seg drastisk. Kontakten blant medlemmene ble kuttet til et minimum, fokuset snudde mot deres egne liv og utfordringene de sto i der. «Det var tid for å bli friskere, ikke gjøre mer skade, bare se om man kunne gjenfinne styrken sin igjen.» forteller Dolk. Det var et år som kulminerte i Ofidians Manifest.

Selv om Ole skrev demoer i løpet av våren, sterkt preget av sin fars bortgang i den samme perioden, ble hoveddelen av låtskrivingen unnagjort i løpet av to høstmåneder i 2018, mens det gikk med en måned til innspilling i Bergen, Oslo og Pärlby i Sverige. Hemsedal, bandets kreative hjem i alle år, ble basen hvor de gjennom intense uker, alt mens verden utenfor gikk fra sommergrønn til høstgul til vinterhvit, arbeidet frem dette kreative testamentet.

Som en del av denne helbredelsesprosessen ønsket bandet å trekke inn noen sterke stemmer som kunne være med og forme uttrykket. Agnete Kjølsruds bidrag på låten ‘Dominans’ strakk seg mye lenger enn å bare være en gjestevokalist. Atmosfæren på hele platen løftet seg da hennes ord og stemme tryllet seg frem, og duetten er en av perfekt harmoni mellom to så forskjellige men samtidig gjenkjennelige stemmer. På sluttsporet ‘Det Sorte’ er det Marianne Maria Moens stemme som får skingre vakkert bak de raspende ordene til Dolk, som en påminnelse om at så lenge det er luft å fylle lungene med så er ingen kraft større en stemmens prakt.

Medusas galskap ble valgt som den visuelle ledetråden inn bak platens tematikk, representert av to forskjellige malerier som kan utforskes på de fysiske utgivelsene av platen. Og igjen valgte bandet å reise til Polen for å spille inn musikkvideo, denne gangen med regissør Dariusz Szermanowicz og Grupa 13. Videoen, som gir hint om de mange underliggende historiene på platen, er en kaotisk manifestasjon av veien tilbake mot likevekt, en plass ingen kjenner men alle beveger seg mot. Ifølge Ask Ty ble låten som skulle markere bandets retur valgt fordi «den forteller deg alt du trenger å vite om Kampfar i dag, destillert ned til fire og et halvt minutt med intense brudd og vendinger. Den er begynnelsen og slutten og den nye begynnelsen etter der igjen, og den er lyden av et band som lever i beste velgående.»

‘Ofidians Manifest’ representerer Kampfar anno 2019. Etter 25 år var det ikke et alternativ å gi ut ny musikk om bandet ikke følte at den overgikk alt de hadde gjort før, og gjennom den prosessen ble platen til slutt en oppsummering av alle årenes kamper, med sine fall og sine triumfer. Alt som har vært gjemt bak musikken og konsertene ligger nå i det åpne, fortalt på den eneste måten de kan, gjennom sang. Det er blottende ærlig men innpakket i deres egen folklore, med slangens tunge som deler hver sannhet inn i to dypere sannheter, hvor hvert ord tynges ned av vekten av alle de man har sunget før.

Til Ofidian

 

kampfaralbum.png

 

Kampfar er:
Ole – Gitar og tangenter
Jon – Bass
Dolk – Vokal
Ask Ty – Trommer og vokal

Track list:
 | Syndefall
|| Ophidian
||| Dominans
|||| Natt
||||| Eremitt
|||||| Skamløs!
||||||| Det Sorte

Release : 03.05.2019
Label: Indie Recordings