Army Of The North Star Tour 2018, Folken –

Army Of The North Star Tour 2018, Folken –

 

GEHENNA live at Folken, Stavanger
Photo by Irmina Lunnøy

 

Army Of The North Star Tour 2018: Enslaved, Gaahls Wyrd, Vreid, supp. Gehenna, Folken Stavanger

 

Gjennom sine sju år som festival har Beyond The Gates klart å oppnå betydelig annerkjennelse i metaluniverset, ikke bare i Norge, men over hele verden. For to år siden flyttet denne Bergen-festivalen fra den legendariske, men trange Garasje ut til USF verftet. I høst fikk det skandinaviske publikummet oppleve et nytt, spennende kapittel i festivalens historie. Beyond The Gates dro nemlig ut på turne. I tillegg til stoppesteder i de store norske byene Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo tok Army Of The North Star Tour også en omvei gjennom Sverige med opptredener i Stockholm og Gӧteborg. Organisatorene satset på en spennende line-up i samsvar med den høye standarden på moderfestivalen. I høst kunne vi derfor nyte Vreid, Gaahls Wyrd med Enslaved som headliner. I tillegg til de prominente hovedbandene kunne man også glede seg til nøye utvalgte oppvarmingsband som One Tail, One Head, Whoredom Rife. På Stavanger-etappen, som jeg hadde gleden å være med på fikk Gehenna æren av å åpne kvelden.

 

Kvelden begynte dessverre langt fra knirkefritt da konsertstart ble forsinket med rundt tretti minutter på grunn av lydsjekk. Publikum, som allerede hadde samlet seg i mengder ved inngangen til Folken i Stavanger tok det heldigvis med en god dose godt humør, noe som var sporty gjort en kald høst kveld.

 

Som nevnt tidligere var Gehenna det første bandet ute. Her må jeg innrømme at Stavanger-kvartetten ikke er blant de bandene jeg har fulgt mest med på i det siste, særlig når man tenker på at bandets siste album allerede er fem år gammelt.

Til tross en lengre pause fra studio spiller Gehenna konserter med jevne mellomrom. Derfor var det ingen overraskelse at kvartetten fikk til et stødig show. Opptredenen var holdt i god black metal tradisjon. Her var det dunkelt lys, liksminke, nagler og svarte kapper som gjaldt. Til tross for musikernes tilbakeholdne utstråling var det plenty hårslenging, noe som sørget for godt trøkk på scenen. Kvartetten, denne gang forsterket med en keyboardist, presenterte også på et godt musikalsk nivå med betydelig mørke og intensitet i musikken.  Stemningen tok seg ytterlige opp da scenen ble inntatt av en av black-metal-Norges yndlings frontfigurer, Hoest, som bidro med sin mektige vokal på «Unearthly Loose Palace» fra den klassiske EPen «First Spell». Selv om Hoest ikke tok seg fullt ut, sannsynligvis av hensyn til Gehenna, overskygget hans enorme nærvær Stavanger-«gutta». Til tross for denne lille «tabben» gjorde Gehenna et meget positivt inntrykk på meg. Utvilsomt en vellykket konsert.

 

VreidArmyOfTheNorthStarTour2018Folken-7.jpg
VREID live at Folken, Stavanger
Photo by Irmina Lunnøy

 

Man trengte ikke å vente lenge til kveldens neste punkt på dagsorden. Denne gangen var det den kompromissløse Sogna-kommandoen Vreid sin tur. Bandet har nettopp utgitt en ny skive «Lifehunger». Det vellykkede albumet utløste en omfattende konsertaktivitet, som Army Of The North Star Tour bare var en liten del av.  Konserten startet med låten fra det nyeste albumet den fengende, instrumentale «Heimatt». Rett etterpå slo den nådeløse kvartetten til med enda en låt fra den nyeste skiven, «Black Rites in the Black Nights». Man er bare nødt å innrømme at sogningene var i storform dene kvelden. Musikken var spenstig og dynamisk. Sceneshowet var likedan, da bandet så å si sto på monitorene framme på scenen nesten gjennom hele konserten, mens de påtok seg av iøynefallende positurer med gitarene og rettet intense blikk mot publikum med jevne mellomrom. Siden fansen utvilsomt liker å bli sett, fikk Vreid en desto varmere mottakelse. Den gode stemningen ble enda bedre da frontmannen Sture annonserte den klassiske «Disciplined» fra «Milorg». Her er må man innrømme at Sture er et naturtalent i annonsering av låtene. Han er iderik, presis og kortfattet, noe som utvilsomt sikret god flyt i konserten.

Kveldens neste låt viste seg å være den spenstige tittellåten fra den siste skiven. Til tross for mange nye sanger var stemning blant publikum veldig intens. Dette var nødt til å ta seg videre opp da kvartetten hev på den kraftfulle «Sólverv» for så å nå kokepunktet på kveldens siste låt «Pitch Black». Dessverre, alt som godt tar slutt. Derfor måtte sogningene forlate scenen til tross for oppmuntrende rop fra fansen. Som vanlig klarte Vreid å skape et sterkt inntrykk med sin opptreden. Disse karene fortjener et klapp på skulderen.

 

GaahlsWyrdArmyOfTheNorthStarTour2018Folken-30.jpg
GAAHL’S WYRD live at Folken, Stavanger
Photo by Irmina Lunnøy

 

Kvelden hadde likevel fortsatt masse spennende å by på da den dunkle scenen ble overtatt av Gaahls Wyrd. Til tross for sin korte eksistens på rundt fire år har bandet klart å oppnå stor annerkjennelse. Dette er langt fra overraskende siden prosjektet i tillegg til den karismatiske Gaahl består av prominente musikerne i den norske metal-scenen. Dette året var utvilsomt veldig travelt for Kristian Eivind Espedal & co. Kvintetten fikk unnagjort to Europa turneer samt arbeidet på debutalbumet som vil se dagens lys i 2019. I tillegg signerte bandet kontrakt med Season of Mist. Gaahls Wyrd har enda en turne i vente mot slutten av februar neste år, denne gangen sammen med Uada og Tribulation.

 

En travel hverdag har heldigvis ikke gått utover kvintettens vitalitet. Dette kunne alle være vitne til da bandet smalt til med åpningslåten «Carving a Giant» fra Gorgoroths repertoar. Musikken var som vanlig mørk, kraftfull og brutal. I tillegg virket trioen Lust Kilman, Stian "Sir" Kårstad og Frode "Eld" Kilvik usedvanlig entusiastisk og ivrig. Her var det masse ville positurer med gitarer og sinte grimaser, noe som bidro til ekstra engasjement i rekkene foran scenen. Trøkket gitaristene skapet kompenserte for den innesluttede utstrålingen til frontmannen. Sistnevnte tok seg som vanlig lange turer over scenen avbrutt med seremonielle positurer og strenge blikk mot publikum. Titt og ofte dundret det kvasiritualistisk høytonet sang når Gaahl annonserte enkelte sanger. I kveld kunne man nyte mange gode låter fra Gaahls karriereetapper med Gorgoroth, God Seed og Trelldom. Så som «Slave til en kommende natt», «Aldrande tre», «Høyt opp i dypet», «Incipit Satan» og «Alt liv», for å nevne bare noen sanger.

Jeg har sett Gaahls Wyrd flere ganger og jeg må innrømme at kveldens konsert var faktisk en av deres beste med så mye energi, følelser og villhet som strømmet gjennom hele Folken. Det var utvilsomt en minneverdig opptreden.

 

EnslavedArmyOfTheNorthStarTour2018Folken-15.jpg
ENSLAVED live at Folken, Stavanger
Photo by Irmina Lunnøy

 

Så var det tid for kveldens etterlengtede headliner Enslaved. Tidlige i år fikk jeg anledning til å se bandets episke konsert på Beyond The Gates, som var viet til deres klassiske «Frost». Da satte de listen veldig høyt opp for seg selv. Forståelig nok lurte jeg på om de var i stand å nærme seg nivået de presenterte den kvelden i Bergen. Og jeg må innrømme at jeg nesten fikk litt deja vu følelse da kvintetten dundret i gang med «Loke». Rett etterpå kom det enda en brilliant låt fra «Frost», «Fenris».  Disse to legendariske låtene viste seg å være mer enn nok til å puste nytt liv inn i publikum som var slitne etter energibomben servert av  Gaahls Wyrd. Sceneshowet var i tillegg upåklagelig med hyperaktive Arve Isdal og karismatiske, småjoviale Kjetil Grutle som drivene krefter. Bandet ville sannsynligvis ikke fokusere bare på «Frost», siden den neste låten i settet var «Ruun».

 

Den neste sangen «Storm Son» med «progga» vibber falt sannsynligvis i smak hos Stavanger-fansen, siden den førte til en stor moshpit. Det som ikke falt publikum i smak var de tørre vitsene Ensalved er kjent for. Hver gang Grutle prøvde seg på noe slik førte det bare til en pinlig stilhet (man kunne nesten høre gresshopper). Forskjellig sans for humor hos Stavanger-fansen hadde heldigvis ingen dempende effekt på opptredenen, særlig siden Enslaved ikke helt sa farvel til låter fra Frost. Vi fikk høre den mørke, iskalde «Isöders dronning», som ifg. frontmannen ble spilt tidligere bare på Karmøy. Den brutale, episke «Jotunblod» ble selvsagt tatt imot med betydelig entusiasme i rekkene foran scenen.

«Havenless» løftet stemningen til et helt nytt nivå mest sannsynlig takket være Grutles helhjertede gjennomføring og en del norrøne harmonier.  Ut i fra publikums reaksjon var «Havenless» en av kveldens høydepunkt for mange av dem.

Kvelden ble avsluttet med «Allfǫðr Oðinn» fra den legendariske EPen «Hordanes Land». Holdt i samme stil som åpningslåtene rammet den fint inn hele settet. En sterk avslutning på kvelden, med andre ord.

Enslaved viste enda en gang  at de presterer på et veldig høyt nivå.

 

Army Of The North Star Tour 2018 klarte, kort sagt, å tilfredsstille alle mine forventninger på en utmerket måte. Selvfølgelig håper jeg på Army Of The North Star Tour 2019.