SIGVE TORLAND – A Dive…

SIGVE TORLAND – A Dive…

Vinyl er i skuddet som aldri før og det er mange nostalgikere der ute som kun sverger til dette plasskrevende men sjarmerende formatet når musikk skal handles inn. Sigve Torland aka Stjernestøv, en vokalist kjent fra band som The Sickening, Villrosa, Groad og Beistulf’s Bastards samt som skribent her i Eternal Terror, er en av mange som har samlet lenge og nå skal vi dukke litt i hans platesamling.

Før vi begynner med vinylen; hva er ditt forhold til de plassparende formatene CD og digitale filer? Hvordan står det til med denne delen av samlinga hos deg?

Jeg har tatt godt vare på alle format, og har vel et par tusen CDer sortert alfabetisk og etter sjanger stående på loftet. De blir nok ikke spilt så veldig mye, dvs nesten ikke i det hele tatt, men de er der, og de blir beundret fra tid til annen.

Digitale filer er det verre med, jeg sitter med trynet i en PC skjerm stort sett hele dagen på jobb, og da gidder jeg ikke å forholde meg til PC/Mac når jeg er hjemme, ergo har det blitt dårlig med digital musikk. Det går i Spotify når jeg er på jobb, det får holde.

 

ADive - SigveTorland_1.jpg

Husker du den aller første vinylen du kjøpte for egne penger?

Husker den veldig godt: Iron Maiden – "Somewhere in time" etter anbefaling fra en barndomsvenn på Kattem.

Hva er det sjeldneste albumet du har i samlinga di?

Det har jeg egentlig ikke store forutsetninger for å si noe om, men jeg har tatt godt vare på de fleste platene, de jeg ikke byttet bort i ungdommen, og jeg vet at det står en del godbiter der. Hvilket enkeltstående album som er mest sjeldent eller vanskelig å få tak i er jeg veldig usikker på. Mange limited editions har det blitt etter hvert, men hvor sjelden er de egentlig? Mulig "Scream Bloody Gore" utgivelsen fra Cobra i 87 er en god kandidat blant metal skivene? "Blessed are the sick" 7 tommer boks, den er vel sikkert ikke så lett å finne nå vil jeg tro. Skiva fordelt på 6 sjutommere. Det ligger en del obskure sjutommere, demoer, originalutgivelser og annet i alle sjangre helt inn i Gregoriansk mannskor og Hildegard von Bingen, men hva som er mest sjeldent det vet jeg ikke.  

 

ADive - SigveTorland_4.jpg

Inneholder platesamlinga til Sigve kun metal og rock? Hva annet kan vi finne i din samling? Punk?

I samlinga til Sigve finner man stort sett alle sjangre. Det er svensk jazz, norsk folkemusikk, gregoriansk sang, hard rock, deathmetal, pop, mye hip hop, veldig lite svartmetall, full discografi av Evert Taube, prog, punk, grindcore… ja hva skal man si, hvis jeg liker eller på ett eller annet tidspunkt har likt musikken så har jeg kjøpt den.

Hvordan lagrer du platesamlinga di? Er den katalogisert, alfabetisert, lagret bort i kasser eller er det bare hulter til bulter?

Alfabetisk og etter hovedsjanger. Dvs, hip hop for seg, Metal for seg, samlealbum for seg selv osv… De platene som viser seg kranglete blir satt i en egen kasse for å se om det er mulig å fikse dem. Ingen tilfeldigheter. Nyinnkjøp blir plassert for seg selv til gjennomlytting før de blir sortert inn i rett hylleJ

På spørsmål om favorittband ramset du opp en del band (Iron Maiden, Napalm Death, Slayer, Sepultura) og avsluttet med «mange». ……. Man kan spørre om så mangt med disse bandene. La oss begynne med følgende: Er Barney best med eller uten langt hår?

Definitivt med! Det er få vokalister som har så mye energi som Barney på scenen, og det ser unektelig bedre ut med mye hår som vikler seg inn i alt og alle.

Hvem er din favorittvokalist i Iron Maiden?

Bruce Dickinson er nok min favoritt. Dette mye på grunn av at han var vokalist på skiva som var mitt første møte med Iron Maiden.

Er det nødvendig med tre gitarister?

Tja… Jeg har sett, og hørt, Maiden med både to og tre gitarister. De får det jo virkelig til å fungere da, så hvorfor ikke…  

 

ADive - SigveTorland_6.jpg

Hva med Sepultura med og uten Max?

To forskjellige band. Begge like bra på sitt vis, men for meg så er den litt ufullstendige uttalen, litt feil ordvalg osv som Max representerer selve definisjonen av Sepultura slik jeg opplevde bandet.  

Arise eller Beneath the Remains?

Beneath the Ramains!! En milepæl i metalmusikkens historie. Et album som rett og slett blåste meg overende og definerte, og definerer, mye av det jeg leter etter i musikken.

Er Reign in Blood også din Slayer favoritt?

Nope, South of Heaven er mitt favorittalbum hva angår Slayer.

Er Slayer uten Lombardo og Hanneman fortsatt Slayer?

Det er mer Slayer enn hva Sepultura med og uten Max er det samme bandet, men å bytte frontløper "forstyrrer" ofte mer enn å bytte bekkrekka for å si det slik.

Av ikke-metal nevnte du Jethro Tull og Dumdum Boys og jeg tar sjansen på at Tom Waits også står ditt musikkhjerte nært. Favorittalbum av disse, har du det?

Helt klart. Tom Waits; Rain Dogs er desidert min favorittskive. Den hører jeg mye på. Jethro Tull ble jeg introdusert for av min onkel da jeg var veldig ung, og Heavy Horses har alltid vært med i samlinga mi. Det er ei plate jeg hører mye på fortsatt. Dum Dum Boys er liksom en del av Trøndersk rock for meg, mange gode album og mange gode sanger.

 

ADive - SigveTorland_5.jpg

Hvorfor ble du Tom Waits tributebandvokalist?

He he, jo du, det startet med at jeg hadde lyst til å kopiere ideen til Hoist og finne musikere som jeg kunne spille sammen med hvor min vokal, fra deathmetal, kunne blandes med klassisk sang. Det utartet seg, og vi landet ganske kjapt på at vi kanskje skulle prøve oss på noen Tom Waits låter. Vi prøvde oss på ei låt. Deretter var vi modige og tok kontakt med arrangøren for Tom Waits løpet i Trondheim. De, eller hun, bet på kroken, booket bandet Villrosa usett og uhørt. Vi ble litt overrasket, men måtte hive oss rundt å lære oss mange Tom Waits låter. Det gjorde vi, og det fungerte gitt. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger, og utviklet bandet derfra… Nå skal det dog sies at Villrosa ikke er et Tom Waits coverband, men vi gjør det også! Nå kommer det en singel i Juli, så kommer det en skive, på vinyl så klart i løpet av vinteren. Egenproduserte låter, på norskJ

Har du hatt gleden av å se ditt/dine favorittband i levende live og/eller møtt folka i bandet/bandene?

Ja, jeg har møtt og pratet en god del med Napalm Death, har kollidert med, dvs gått rett på, Tom Araya. Har på grunn av mange festivaloppdrag for Eternal Terror fått gleden av å treffe mange av mine musikalske helter opp gjennom årene.

Sola skinner og du er alene hjemme en sommerdag. Hva går i spilleren og hvorfor?

I går var en slik dag. Da gikk det i Sugarfoot. Lett og leken countrypop fra noen av de flotteste musikerne Midt-Norge har å by på.

Du kommer hjem etter en lang og slitsom arbeidsdag og vil slappe av med litt musikk. Hva vil du mest sannsynlig høre på da?

Da blir det Napalm Death og Sepultura, i den rekkefølgen. Hodet tømmes og all frustrasjon og alt stress forsvinner.

 

ADive - SigveTorland_7.jpg

Hva var så det siste innkjøpet du gjorde?

Tre skiver kjøpt av en kar i Tyskland. En Cannibal Corpse bootleg, en S.O.D bootleg og Vio-Lence «Eternal Nightmare».

Hvilket innkjøp er du mest fornøyd med?

Er stort sett fornøyd med alle innkjøp, men av de nyeste innkjøpene er nok Vio-Lence den skiva som topper alt.

Jeg må bare spørre om dette også; hvilket innkjøp er du minst fornøyd med?

Oi, det er verre. Jeg kjøpte ei Anthrax skive brukt som viste seg å ha større skade enn det jeg kunne se. Slikt irriterer meg. Skal du selge skiver så må du for faen kunne oppgi alle skavanker og skader på skiva, og prise den deretter!

Finnes det noe i samlinga di du skjemmes over å ha?

Nei. Ingenting. Føler ingen skam.

Hva har du på spilleren akkurat nå?

Abhorrent Decimation. Fantastisk brutalitet fra London!!

 

ADive - SigveTorland_3.jpg

Du har sikkert mye å velge i, men hva er din favoritt coverart?

Catherdral – Forest of Equilibrium. Den artworken sett opp mot den blytunge musikken de leverte da den skiva kom. Helt fantastisk!

Hvilket forhold har du til førsteutgaver og sånt? Må du ha førsteutgavene eller er du fornøyd med reutgivelser?

Må ikke ha, kjekt å ha, kjekt å finne, men musikken er nok det viktigste.

Det er blitt slik nå om dagen at plateselskapene gir ut album i flest mulig forskjellige fargekombinasjoner der de forsøker å dra mest mulig penger ut av fansen. Hva er dine tanker rundt dette emnet?

Tull og tøys og pengegriskhet. Som jeg nevnte i forrige spørsmål så er det musikken som er det viktigste, ikke hvilken farge det er på vinylen, om det er splatter eller blått eller svart vinyl. Dog mener jeg at svart vinyl er enklere og forholde seg til da det faktisk er mulig å se eventuelle skavanker på vinylen, det er jo helt umulig på de fargefulle vinylene… Picture discs er kult da, det må jeg innrømme…J

 

Slayer_Decade_1.jpg

Det er delte meninger om live-album. Noen liker dem mens andre mener det ikke blir ekte nok. Hva er din mening om live-album? Hva er i så fall ditt favoritt live-album og hva er så spesielt med dette?

Decade of Agression til Slayer er vel den liveskiva jeg har spilt desidert flest ganger og må vel kunne kalles en favoritt blant live skivene. Hvorfor? Derfor! Synes for øvrig Live at Budokan til S.O.D ei knakende god skive. Det finnes også mange gode livopptak fra unpluggedsessions, og der står Neil Young fram som en favoritt dersom vi ser litt bort fra Metalverden. Det kan ofte, kanskje litt for ofte, bli dårlig lyd på liveplatene, noen liker det, andre liker det ikke… 

Kvinnfolk og metal. Hvordan er det med kjønnsfordelingen i platesamlinga di? Finner vi mange utgivelser av rene jenteband?

Rene jenteband i metalsamlinga, nei.

Vinylskatteinnkreveren står på døra og krever et vinylalbum der og da. Hva vil du tilby ham?

Tror han kan få en av duplikatene av Eldorado til Åge. .."Der ska du finn Eldoooradooo… "

Er det noen spesifikke album du leter etter som du skal ha i samlinga di før du dør?

Ei skive av Villrosa, på vinyl!

Hvem er den heldige som arver herligheten når Sigve ikke er mer? Eller skal du ha ekstra stor kiste og ta med deg gullet i grava?

Ingen grav for denne karen. Sønnen har begynt å vise interesse for musikk, var blant annet med på konsert med Iron Maiden i juni i år. Han kan vel få dele samlinga med fruen, som også er interessert i og har en andel i samlinga.

 

Flere "A Dive…" artikler finner du her