THE BLEKKMETAL EVENT

THE BLEKKMETAL EVENT

THE BLEKKMETAL EVENT blir en engangsfestival som blir arrangert i Bergen 13. til 15. november i år. Dette vil skje kun en gang og aldri mer. Det har festivalsjef Jannicke Wiese-Hansen gjort klinkende klart. Her skal alt det beste av blekk og black metal mikses en gang for alle. I tillegg blir det utstillinger og utvalgte filmer og ekstra tilhørende snacks. Vi har tatt en prat med festivalsjefen om festivalen og hennes fascinasjon for tatoveringer.

Blekkmetal_HadesAlmighty.jpg
HADES ALMIGHTY
 

Hva er det så som skjer under denne engangsfestivalen? La oss ta en titt og la oss begynne med musikken, som da altså er black metal med røtter fra 1994 eller tidligere.

 

AETERNUS er et dark/death metal band fra Bergen. Bandet ble dannet i 1993 og de har gitt ut sju fullengdere. Den siste, "…and the Seventh His Soul Detesteth", kom i 2013.

ENSLAVED spiller progressiv black/viking metal. Bandet er opprinnelig fra Haugesund, men har i flere år hatt tilholdsted i Bergen. De har hele 13 fullengdere på samvittigheten og deres siste utgivelse er den rykende ferske "In Times".

GEHENNA er et black metal band som kommer fra Stavanger. De ble dannet i 1993, ga ut sin debut året etter og har sju fullengdere i sekken. "Unravel" fra 2013 er siste plate derfra.

HADES ALMIGHTY ble dannet i 1992, da som Hades. Ble senere tvunget til navnebytte og har siden vært kjent som Hades Almighty. Trioen kommer fra Bergen og spiller black metal. Har kun fire album på samvittigheten der det siste kom i 2001, men kommer med en rykende fersk EP senere denne måneden.

HELHEIM kommer også fra Bergen. De er et viking/black metal band som ble dannet i 1992. Bandet har gitt ut sju fullengdere til nå og deres rykende ferske åttende album kommer 20. november. Tittel på den skiva blir "Raunijar".

KAMPFAR er et viking/black metal band fra Fredrikstad. Er kjent for å gi 100% på alle konserter. Også Kampfar slipper nytt album i november ("Profan" 13/11) og dette blir bandets syvende fullengder.

Legendariske OLD FUNERAL fra Bergen skal også vise seg fram og skal spille tre låter. Bandet var aktivt mellom 1988 og 1992 og har kun to demoer og en EP på samvittigheten.

Bergensbandet TAAKE har levert black metal siden starten i 1993 og har seks fullengdere i sekken. Bandet kalte seg Thule de to første årene, men skiftet navn til Taake i 1995.

THE C.L.A.S.P. RITUAL er et tribute band som vil spille en rekke gamle black metal slägers. Bandet består av Dirge Rep, Skagg, Iscariah og Thurzur. Utvalgte vokalister (bl.a. Gaahl, Garm, Devilish osv) vil bytte på.

GAAHLS WYRD er det nye bandet til Gaahl og dette blir bandets første konsert noensinne. Har lovt å spille en del låter fra Trelldom som aldri tidligere er spilt live.

 

Som Jannicke forteller i intervjuet nedenfor, er ingen eller alle bandene headlinere. De velger selv hvor lenge de vil spille og dette blir nok den eneste muligheten du vil ha til å få oppleve dette på en scene.

 

cthulhu-hand-tattoo-kelly-doty.jpg
Tattoo by Kelly Doty

 

Tatovørene som kommer til The Blekkmetal Event:

Nurse Izzy (Trondheim, Nor)
Benjamin Moss (Berlin,Ger)
Uncle Allan (Berlin, Ger)
Colin Dale (DK)
Trine Grimm (Oslo, Nor)
Phil Kyle (Brighton, UK)
KALI Tattoo ( London, UK)
Welt YamaTattoo (Rome, Ita)
Dagfinn S. Bjelland (Haugesund, Nor)
Renathe H. Bryn (Haugesund, Nor)
Trym Torson (Notodden, Nor)
Tim Lehi (San Francisco, USA)
Nick Morte (Oslo, Nor)
Kelly Doty,(Salem, USA)
Jon Clue (NY, USA)
Lior Cifer (NY, USA)
Espen Mørken (Sarpsborg, Nor)
Kai Uwe Faust (Den)
Tor Ola Svennevig (Fredrikstad, Nor)

 

Blekkmetal_Gaahl.jpg
Kristian "Gaahl" Espedal

Utstillinger:

Det vil være utstillinger av blant annet Kristian "Gaahl" Espedal, Tania Stene, Anders Røkkum, Neseblod Black Metal Museum og muligens festivalsjefen selv velger å stille ut minst ett bilde. I tillegg vil en del av tatovørene stille ut sine verk. Det vil også være muligheten til å kjøpe prints.

 

Blekkmetal_GermanAngst.jpg

Filmer som blir vist:

German Angst, NEKRomantik 1&2, Der Todesking, Eraserhead (1977) and Freaks(1932)!

Jörg Buttgeriet kommer til Bergen for å blant annet prate om sin siste film: "German Angst".

 

Det vil bl.a. bli Spoken word med Pytten der han prater om produksjonen på en del av de legendariske black metal albumene fra band som Mayhem, Immortal, Burzum, Old Funeral, Helheim, Emperor, Enslaved og Aeternus og det vil bli gjennomført live intervjuer på scenen med medlemmer fra Helheim og Enslaved.

 

Det vil også bli gjennomført Tattoo konkurranser med mere…..

 

 

Pil.gif
 
 
INTERVJU MED FESTIVALSJEF
 
JANNICKE WIESE-HANSEN
 
(av Rune Grande)
 
 
 Blekkmetal_Jannicke.jpg

Ideen til The Blekkmetal Event, hvor kommer den fra?

Det hele begynte med tanken på å arrangere en tattooconvention som var litt annerledes enn de vanlige. Ettersom  vi tross alt holder til i Bergen og siden jeg er meg,- med føtter godt forankret i black metal miljøet fra gammelt av, måtte messen vinkles inn mot black metal. Og det ble veien vi gikk. Ideen ble til under en middag da vi besøkte London Tattooconvention i 2012

I tillegg kom lysten til å lage noe annet enn en festival. En oldschool byttehandel mellom tatovører og band, hvor de utfører sine talenter på hverandre,- band spiller for blekk, tatovører tatoverer for å se historiske band spille. Og helt non-profit må det være. For man trenger ikke tjene penger på alt, og jeg hadde aldri villet sitte igjen med penger når så mange har stilt gratis. Det hadde jo ikke gått an! Og det er ikke derfor vi gjør det. Vi ville lage noe som vi selv gjerne ville gått på, så her skal vi ikke spare på kruttet.

Det blir bare med denne ene gangen?

Vi vil ikke vanne dette ut på noen måte, og ikke alt som starter må fortsette. Vi har ikke lyst til å spare på noe til neste år, nå kaster vi alt inn på en helg, gjør det skikkelig og så er vi ferdige. En annen ting er å ha tid til å gjøre dette hvert år. Etter 3 år med planlegging for kun èn event, så kan jeg bare tenke meg arbeidet med en årlig greie. Dessuten er meningen å vise alle aspekter ved black metallens begynnelse,- fra kunst, musikk og film,- til intervjuer , produksjon og folkene selv. Og da er jo begynnelsen ferdig dokumentert og ikke noe å gjøre igjen og igjen…

Du er jo tatovør selv. Hvorfor denne fascinasjonen for tattoo?

Der er så mange sider av tatoveringskunsten som fascinerer meg… Historisk sett er det fantastisk hvor lenge mennesket har pyntet seg med tatoveringer, og bruken/grunnen har vært så mangt, spirituelt og for å vise tilhørighet etc. Dette er jo gjeldende til dags dato.

Et annet aspekt er den rent visuelle delen. Å se en godt laget tatovering, som jobber sammen med kroppen, med muskler og vinkler og bevegelser…. Det er vakkert!

Og man blir veldig godt kjent med en selv der man sitter i time etter time… en indre prosess.

Det er et eget språk som sier mye om eieren…. Hva han/hun er opptatt av, tilhørighet, man kan ha tatoveringer som er totalt intetsigende og ikke forteller annet om en selv enn at man liker pynt,- eller man kan ha tatoveringer hentet fra musikkstil, hobbyer, minner, hjertet, tro…. Variasjonene er store, men en viss mening har de fleste, både tatoveringer og eiere, om enn denne meningen bare er at den er tøff, eller vakker .

Jeg har tatovert i 20 år nå, og er overhode ikke lei, fascinasjonen bare vokser og vokser, utrolig nok.

Blir det så du selv benytter deg av anledningen til en ny tatovering under festivalen?

Ja, jeg skal prøve å finne tid til det. Flere av dem er folk som jeg har sett på arbeidene til i mange år, så jeg vil gjerne ha tatoveringer utført av dem. Men vi får se da. Noe sier meg at jeg får nok å bruke tid og krefter på under selve arrangementet.  😉

Har du mange selv fra før av?

Noen vil si det, jeg selv vil selvsagt si at jeg har altfor få. For å ha jobbet så lenge med dette som jeg har, så har jeg bortimot ingen. Det føles ihvertfall slik. Men, jeg tar tak og begynner å fylles opp etterhvert.  Jeg er veldig bevisst hva som skal tatoveres på meg, så det tar tid å planlegge hver tatovering.

 

Blekkmetal_Ivar_tattoo.jpg
IVAR BJØRNSONS tattoo

 

Hvem i arrangementsgruppa til festivalen har hhv den fineste, tøffeste og største tatoveringen?

Hmmm…Tøffeste må jo være Ivar med selvportrett av seg selv som Peter i Family guy med en gammel Darkthrone-skjorte på seg , laget av Torkjell Rød.
Den fineste er nok Annlaug med en aldeles fantastisk fantasikreatur på armen, laget av Otte Timar i Budapest.
Største. Den var vanskelig. Flere av oss har sleeves på begge armer og rygger som begynner å dekkes bra med tatoveringer, så å peke ut en som er størst går gjerne ikke. Kanskje Nils Arvid sin Giger/Star Trek Sleeve, den er veldig stor og gjennomført – laget av undertegnede 😉

Hvordan har interessen til tatovørene vært for denne eventen? Er det stor pågang? Hvordan har utvelgelsen av de som blir invitert vært? Er dere strenge?

Interessen har vært veldig bra. Vi har måttet si nei til mange, også til folk som vi virkelig kunne ha tenkt oss å få inn…. Sinnsykt flinke folk som har meldt sin interesse…. Men, vi har bare 15 tatoverings-stands i hovedrommet, samt fikk utvidet tillatelse til 3 vikingtatovører, som jobber uten maskiner ,på et annet rom.  Strengheten har vært et must, dessverre. Vi ville jo i utgangspunktet lage en liten event,i motsetning til så mange messer og festivaler som kaver etter å være størst mulig….Derfor ville vi heller ikke utvide tatovør-delen noe videre, til tross for fantastiske henvendelser. Men for disse tre måtte vi gi tapt, de er utrolig dyktige i feltet sitt, og det å ha intet mindre enn tre anerkjente «handpoking» vikingtatovører under samme tak er et privilegium.

Da vi begynte planleggingen skrev vi fort en liste over tatovører som hadde vært perfekt for eventen… Og de fleste av disse ble henrykt over å bli invitert. Noen hadde dessverre bare ikke anledning, andre skjønte ikke helt konseptet, men alt i alt var det en kjempe-respons som gjorde oss trygge på at vi var på rett vei.

Hvis man ønsker å bestille time hos den og den tatovøren, er dette noe man kan gjøre i forkant av festivalen eller tas dette kun på sparket der og da?

De forskjellige tatovørene jobber på sine egne vis, noen av dem liker å planlegge i måneder før skal tatovere, mens noen helst vil tatovere på sparket der og da. Men jeg anbefaler at om man har funnet seg en tatovør man vil ha arbeid fra, ta personlig kontakt så fort som mulig og spør hva han/hun foretrekker samt book deg time.  Kontaktinfo og bilder av alles arbeider er å finne både på facebooksidene våre, samt på hjemmesiden vår , www.blekkmetal.com

Kino under festivalen. Hva får folket muligheten til å se og hvordan vil dette foregå?

Filmene vi skal vise har vært viktige for oss lenge. I begynnelsen av 90-tallet var VHS det gjeldende format, og brutale kultfilmer var vanskelig å oppdrive, men akk så full av stemning da vi endelig fikk tak i dem. Vi satt på rommet til hverandre og så bl.a. 5 av filmene vi skal vise på BlekkMetal: Freaks (1932), Eraserhead (1977, David Lynch) og NEKRomantik1, NEKRomantik2 og Der Todesking, alle tre sistnevnte er  regissert av Jørg Buttgereit, som att på til kommer i egen person til BlekkMetal og blir en del av Q&A om filmene og black metal scenens sammenheng. Han vil også gjøre en screening av sin nyeste film German Angst,- som jeg personlig gleder meg veldig til å se!

Filmene vil vises på dagtid på Cinemateket USF, en kinosal av ypperste klasse og som er en del av venuen hvor alt vil foregå. Vi har delt eventen i to….På dagtid fra 12-20:00 blir det utstilling, vendors, tatovering, filmer, konkurranser, intervjuer og spoken word…. Så stenger disse områdene, og dørene til selve konsertlokalet åpner. Der blir det konserter fra senest 21:00 til nærmere stengetid 03:00. Ingen/alle er headlinere, så de velger selv hvor lenge de vil spille,- fra 40-60 minutter, stort sett.

Det blir også utstillinger. Ganske enkelt: hvem, hva og hvor?

Utstillingene blir særdeles spennende! Vi er kuratorer for debut-utstillingen til Gaahl, Kristian Espedal…. Hans billedkunst har hittil bare blitt vist i korte glimt på et og annet bilde, men nå får han omsider sin rettmessige plass i en utstilling. Der blir salg av trykk og muligens originaler…. I tillegg til Gaahl, vil også Tania Stene stille ut noen av sine verk,- hun er kjent for å ha malt bl.a. Taakeferd bildet som Darkthrone brukte, Ulvers Nattens Madrigal-cover,- og to Burzum-platecovere. Hun var også en del av den tidlige metalscenen i Norge og hører absolutt til. Anders Røkkum er en annen utstiller. Han er i vinden for tiden, og har et hjerte for black metal. Han har også laget platecovere av nyere karakter som f.ex. for Dødsengel..

I tillegg vurderer  muligens jeg stille ut litt, ihvertfall ett bilde, men  hvor mye mer gjenstår å se, og flere av tatovørene har med seg kunstverk å stille ut og prints for salg

Neseblod Black Metal Museum blir også en egen del av utstillingen, hvor perler fra Norsk Sort Metall sin historie vil stilles ut.

Blekkmetal_CLASPRitual.jpg
C.L.A.S.P RITUAL / DIRGE REP

 

Musikken er også like viktig og det er en ganske klassisk og unik line up dere har så langt. Hva kan du si om den?

Musikken har selvsagt vært i fokus, da den setter stemningen. Alle band måtte være norske band dannet før 1994. De aller fleste bandene vil grave i skattekisten sin og hente ut perler som hører til i Blekkmetal sin tidsepoke, og/eller aldri vært framført tidligere.

En del av fansen har lagt merke til at Enslaveds gamle logo brukes. Er det noe du kan røpe nå eller betyr det overraskelser?

Vel, de har begynt å bruke den logoen litt igjen, i tillegg til sin nyere, og på BlekkMetal vil Enslaved fokusere på materialet fra før -97. så overraskelser blir det nok. Jeg gleder meg stort til å høre dem spille gamle klassikere!

Utvelgelsen av banda, hva er kriteriene der?

Bandene som ble inviterte måtte være norske og ha røtter fra før 1994, og måtte kunne se verdien av denne helgen i annet enn vanlig hyre. BlekkMetal er ikke rett for alle band. Men for de band som kicket på ideen, er det virkelig noe å se fram til.

Hvordan er interessen ute blant folket for en slik festival?

Interessen er god, men vi har ikke ropt ut med store bokstaver så langt. Vi treffer folk i Bergen som ikke har hørt om oss ennå, så den neste måneden vil vi fokusere på å nå ut til folk. Klart, vi koster 1600,- for en hel helg, og folk sitter gjerne og venter på flere grunner til å betale såpass for «bare», 10 band. Vi må nå ut med alt det andre fantastiske som skal foregå samtidig med tatoveringsbiten, slik at folk ser hvilket vindu inn i de tidlige årene de her får se igjennom. Og det at såpass mange fra «gamle dager» stiller, bør si litt om hva man kan forvente av denne november-helgen.

Blir dette en festival for bergenserne eller kommer det mange tilreisende?

Her kommer folk fra godt over på andre siden av ekvator, så jeg ser tendensen til at det blir mange tilreisende på dette. Bergensere stiller også, i tillegg til at veldig mange lokale stiller som frivillige hjelpere. Jeg håper jo virkelig de fastboende ser verdien i hvilke tatovører de her får sjans til å la seg tatovere av…. Mange av dem har aldri vært i Norge før, og er av en drøyt høy kvalitet. Dette samler også norske tatovører som har felles interesser utover jobben sin, og flere av dem treffes for første gang.

 

Pil.gif

 

LITT INFO OM FESTIVALEN

 

Tickets.gif

Billetter:

FESTIVALPASS koster NOK 1620,-

Festivalpass kjøper du her

Det er kun 500 billetter totalt

 

TMF_hotel.jpg

Overnatting:

Festivalhotellet er Hotel Augustin

En oversikt over det øvrige hotelltilbudet i Bergen finner du her.

 

Blekkmetal_Taake.jpg
TAAKE
 

Program:

Fredag 13. november:

ENSLAVED
AETERNUS
GEHENNA
HADES ALMIGHTY
GAAHLS WYRD

 

Lørdag 14. november:

OLD FUNERAL
HELHEIM
KAMPFAR
TAAKE
C.L.A.S.P. RITUAL/DIRGE REP

Spillerekkefølgen og lengden på settene er ikke kjent og dette er noe du vil finne ut der og da når det skjer.

Pil.gif

 

FESTIVALPLAKAT
 
 
Blekkmetal_poster.jpg