MIDGARDSBLOT METALFESTIVAL 2015

MIDGARDSBLOT METALFESTIVAL 2015

Norge har fått en ny utendørsfestival som kalles MIDGARDSBLOT. Dette er ikke bare en helt vanlig utendørsfestival. MIDGARDSBLOT er en vikingfestival supreme der festivaldeltakerne får muligheten til å leve som vikinger, spise som vikinger, drikke som vikinger og sloss som vikinger.  MIDGARDSBLOT er rett og slett en vikingfest. Og når det i tillegg skjer på ekte vikingjord i ekte vikingomgivelser, kan det vel ikke bli bedre. Tidenes vikingfest finner sted på Midgard Historiske Senter i Borre i Vestfold 20. til 22. august.

Foruten selve vikinglivet vil det bli mye god musikk fra band som SOLEFALD, IHSAHN, 1349, THYRFING, EINHERJER, NIDINGR og KAMPFAR på en utescene. I tillegg blir det en spesiell konsert som avslutning hver av de tre dagene inne i selve Gildehallen med Einar "Kvitrafn" Selvik, Ivar Bjørnsons Bardspec og Atilla fra Mayhem.

Midgardsblot_Ihsahn.jpg
IHSAHN
 

Det blir mange muligheter for festivaldeltakerne under hele helgen til å delta på diverse arrangement:

Bass- og gitarklinikk med henholdsvis Steve Di Giorgio (Death & Testament) og Vegard "Ihsahn" Tveitan (Emperor & Ihsahn)

Øl- og vinsmaking i eget øltelt.

"Blackhearts" dokumentar og paneldebatt

Hør eventyr daglig på lekeplassen med Gustav Holberg

+ mye mye mer

 

Pil.gif

 

INTERVJU MED FESTIVALSJEF

RUNA STRINDIN

 

Midgardsblot_Runa.jpg
Festivalsjef Runa Strindin

En ny metalfestival ser dagens lys på et noget spesielt sted. Vi har tatt en prat med festivalsjef Runa Strindin og begynner å spørre om følgende:

Lokasjonen er noe spesiell i forhold til metalfestival, men konseptet passer utvilsomt omgivelsene. Hva var det som kom først egentlig? Høna eller egget? Eller i dette tilfellet, festivalkonseptet eller lokasjonen? Hvordan oppstod hele greia?

Jeg fikk en telefon fra Akershus Fylkeskommune som ønsket seg en black metal konsert på en av gravhaugene ved Eidsvoll bygningen ifb med feiringen av Grunnlovsjubileumet i 2014. Det ble til heldags arrangementet Eidsivablot hvor Wardruna og Enslaved spilte og hvor vi satt opp premieren på bestillingsverket «Skuggsjà» som de skrev spesielt for Eidsivablot.

Hell i uhell fikk vi ikke ha konserter på dagtid så da satt vi opp guidede turer, ølsmakinger, debatter og ikke minst viking kamper og leker før konsertene på kvelden. Interessen var enorm og vi skjønte at dette var et konsept som kunne utvides til en større utendørs festival. En av initiativtagerne i Akershus jobbet på Midgard Historiske senter i Borre parken og han inviterte oss ned for å ta en titt på området. Da vi fikk se parken med gravhaugene og Gildehallen kløyp vi oss i armen – lokasjonen for en utendørs festival kunne ikke vært bedre og det var som skreddersydd for vårt konsept.  Så da var det bare kaste seg rundt og sette i gang med Midgardsblot!

Du er festivalsjef. Er du også primus motor eller hvem er drivkraften bak denne konseptfestivalen?

I starten var det vel et en-kvinnes prosjekt ja, og har vært min store drøm fra jeg startet jobben med Eidsivablot i 2012. Etter Eidsivablot var jeg så heldig å få med meg Torje Noren fra Turbine/Inferno og Henriette Aaberg  fra Rockaway (Inferno, Tons) på laget. Men ingen av oss ante hvordan vi skulle gjøre et stort utendørsarrangement på historisk grunn så da Slottsfjell festivalen sa seg villige til å være med sto jubelen i taket! Nå er vi en gjeng som utfyller hverandre veldig godt og jeg føler at Midgardsblot ikke kunne fått en bedre start.

Jeg har selv vært inne i Gildehallen, men lurer likevel på hvor mye folk den tar? Hva er publikumskapasiteten til Midgardsblot?

Vi bygger en stor hovedscene rett utenfor Gildehallen og vi har en kapasitet på 3000 pers. Gildehallen er jo helt unik og å få oppleve  Einar «Kvitrafn» Selvik fra Wardruna, Ivar Bjørnson fra Enslaved og Attila fra Mayhem i de omgivelsene blir jo selve indrefileten i Festivalen. Gildehallen har en kapasitet på 250 personer, så dette blir jo veldig eksklusive konserter som skjer på nattestid etter at de andre banda har gått av hovedscenen ute. Ellers blir det jo ølsmakinger og gjeste DJ’s i Gildehallen tidligere på dagen.

Hvordan har det så gått med billettsalget så langt? Blir det fullt i slutten av august?

Billettsalget har gått jevnt og trutt.  Vi kan jo fylle hele parken om vi vil men har konsentrert festivalområdet rundt Gildehallen hvor Borre vikingene setter opp sin viking landsby og hvor vi også setter opp en ølfestival midt oppi det hele.  Nå som vi gikk over i august ser vi et realt viking tokt av et salg på festivalpassene  så det blir MYE folk på Midgardsblot.

Lineupen er überviktig for at en festival skal trekke folk og selge billetter. Det er veldig mye norsk og veldig mye bra norsk i lineupen deres. Hva har dere tenkt mest på når bookingen ble foretatt?

Jo takk for det. Vi ønsket oss de beste ekstrem metal banda fra hele verden og siden Norge er i en særstilling med verdens ledende band innen sjangeren så måtte det bli mye norsk.  Vikingene tok jo med seg det beste fra alle nye kulturer de møtte på sin vei så vi forsøkte å tenke litt som vikingene og finne metal band fra alle verdenshjørner, så det blir Iransk Black metal fra Sinas From The Vastland og Algerisk ekstrem metal fra Acyl.  

Mange band blander folkemusikk inn i ulike rocke sjangre med varierende hell, og vi begynte å lete etter viking/folk /Pagan band som hadde noe ekte og genuint over seg med røtter i norrøne tradisjoner. Med det norske urmusikk bandet Folket Bortafor Nordavinden, Glittertind og Bergtatt, danske Huldre og svenske Fejd føler vi at vi har fått de beste innen de sjangrene også.

Hvem er du selv mest fornøyd med å ha fått signaturen til og hvem ser du mest frem til å se live i Gildehallen?

Alle banda egentlig – og hvert band utgjør en viktig del av festivalen.  Istedenfor å booke inn flest mulig band ønsker vi å gi festivalpublikummet en helhetsoppelvelse hvor de får den beste musikken, ekte viking kultur og samtidig få lært noe nytt. Så dagtidsprogrammet er konsentrert rundt foredrag, ølsmaking og guidede turer til viking gravene. Man får rett og slett se og føle på historien som banda på scenen synger om eller er inspirert av.  Med  4-6 band på hver dag får man mer ut av hver konsert tror vi, og vi setter enormt pris på hvert enkelt band som har sagt ja til å spille hos oss.

 

Midgardsblot_1349.jpg
1349
 

Det er tre av artistene/bandene som er såkalt spesielle gjester. Hva kan festivaldeltakerne forvente av dem?

Gildehallen er jo en gjenreist vikinghall med utskjæringer, bålplass og viking høysete. Det gjøres jo blot der inne av vikingene og det er også en festsal, så den har en helt unik atmosfære. Det er som en reise 1300 år tilbake i tid når du entrer den salen.

Einar KvitRafn Selvik er jo mannen bak Wardruna. Han har også skrevet en god del av soundtracket til TV-serien Vikings og har utviklet ur musikk, eller viking musikk om du vil, til en helt egen sjanger. Han gjør et akustisk sett i Gildehallen og i de omgivelsene vil du føle at du er tilbake i vikingtida under Einars konsert.

Ivar Bjørnsom fra Enslaved har et elektronisk prosjekt, BardSpec, som han kaller ritualistisk-ambient. Jeg var så heldig å se det på Roadburn i år og det var jo som å komme inn i en hypnotiserende drømmeverden hvor du kunne høre lyder av både natur og underjordiske! Så i Gildehallen tror jeg det kan bli en transenderende opplevelse for alle.

Attila Chsar fra Mayhem gjør sitt solo prosjekt Void Ov Voices i Gildehallen. Han har jo en av metal verdens mest allsidige og kraftigste vokaler og med sin stemme og bruk av samples inviterer han oss til det jeg vil kalle en eksperimentell black metal messe inne i Gildehallen – da kommer gåsehuden til å stå garantert!

Midgardsblot har veldig mye å by på utenom musikken: viking marked, viking leker og ølfestival. Hva kan du si mer om disse aktivitetene?

Borre vikinglag er våre dagers ekte Borre vikinger og de setter opp en Vikinglandsby på Midgardsblot. Der kan du oppleve vikinglivet slik det var på Borre på 800 tallet med mat, håndverk og smiing av våpen. Borre Fylkningen som er vikinglagets krigere vil bo i byen under hele festivalen og de setter opp kamp show utenfor Gildehallen hver dag under festivalen.

Midgard har en Viking lekeplass og her kan barn og voksne oppleve Saga fortellinger fra Norges beste og galeste Historie forteller Gustav Holberg.  Der blir det også ekte viking leker med Lekegoden og Trollet – vikinglekene var veldig viktig som en del av kamp treningen til barn og unge i vikingtid og Lekegoden vil også holde foredrag om dette. Ellers så kan alle få lære øksekast og bueskyting på Lekeplassen under festivalen.

Vi har også fått med oss Norges ledende Øl importør og spesialist Jørn Idar Kvig i Beer Enthusiast til å arrangere Midgardsblot Ølfestival og med seg i teamet har han bryggmestere og ølsommelierer, alle dedikerte ølentusiaster. Under Midtgardsblot serverer vi øl fra noen meget gode bryggere, som lager alt fra Imperial Stout lagret på whisky fat, til sylferske hveteøl og IPA`er.  Alt servert av dedikerte ølentusiaster og fagfolk.

Siden Beer Enthusiast er en del av vinimport firmaet AMKA har vi selvfølgelig et godt utvalg av vin. I ølteltet setter vi opp en egen vinbar som serverer gode til toppkvalitets røde, hvite og rosè viner.

Hva kan ellers Midgardsblot by på i form av mat, boder og merch?

Inne på festivalområdet blir det handlegate med masse ulike stands – alt fra tattoo til vegan mat, merch boder, platemarked, smykker, viking håndverk, våpen, klær og mye mye mer.  Mat serveringen ellers blir gjort av vikinger så her blir det ekte viking mat og noe for alle.

Blir dette et engangstilfelle eller har der tro og håp på flere blot på Midgard framover?

Vi er allerede i gang med planene for 2016 og 2017 og vi er en gjeng som har rydda kalenderen for årene fremover så dette blir definitivt ikke siste året. Alt avhenger jo av hvordan dette året går, men vi håper jo på å vokse og ser for oss at Midgardsblot skal bestå i mange mange år fremover.

 

Pil.gif

 

 

LITT INFO OM FESTIVALEN

 

Tickets.gif

Billetter:

BILLETTTER:

3 dagers Festival pass                1500,-
Dagsbillett torsdag                      490,-
Dagsbillett fred                            690,-
Dagsbillett lørdag                        690,-

Familiebillett                                790,-
2 voksne med barn t.o.m. 12 år. Gjelder kun i følge med barn. Selges frem til kl 18:00 hver dag og kjøpes i billettstanden på festivalen.

Alle festivalbilletter gir adgang til foredrag, omvisninger, viking landsby, viking lekeplassen, inngang på ølfestivalen, Gildehallen og hele konsertprogrammet.

BILLETT FOR BARN
Barn til og med 12 år har gratis adgang sammen med foreldre/foresatte. Barn under 16 år må komme i følge med foreldre/foresatte. Fra 13 år gjelder ordinære priser.

NB! 20 års aldersgrense i Gildehallen.

GITAR KLINIKK Fredag (kun gyldig med festivalbillett)   150,-
BASS KLINIKK Lørdag (kun gyldig med festivalbillett)     150,-

ØLSMAKING BILLETTER                                              

Ølsmaking torsdag kl 17:15                                    200,-
Ølsmaking fredag kl 16:15                                      200,-
Ølsmaking fredag kl 17:15                                      200,-
Ølsmaking lørdag kl 16:30 (med gjester)                 200,-
Ølsmaking lørdag kl 17:15                                      200,-

CAMPINGBILLETTER:
Personbillett: Kr. 100,-
Teltplass: kr. 200,- (4×4 meter) Billetten er gyldig fra torsdag 20.august til søndag 23.august

KLIKK HER for å kjøpe billetter

 

TMF_hotel.jpg

Overnatting:

Festivalen har en egen festivalcamp eller vikingleir der du kan bo som en ekte viking. For mer info, sjekk http://midgardsblot.no/festival-camp

Det offisielle festivalhotellet er Horten Næringspark Hotel. Rom bestiller du her.

 

Midgardsblot_Solefald.jpg
SOLEFALD
 

Program:

Torsdag 20. august:

18:00 – 18:45 HULDRE
19:30 – 20:30 BERGTATT
21:30 – 22:30 SOLEFALD
23:00 – 00:00 EINAR "KVITRAFN" SELVIK (Gildehallen)

 

Fredag 21. august:

15:00 – 15:45 GLITTERTIND
16:15 – 17:00 FROM THE VASTLAND
17:30 – 18:15 ACYL
18:45 – 19:30 NIDINGR
20:00 – 20:45 EINHERJER
21:30 – 22:30 IHSAHN
23:00 – 00:00 IVAR BJØRNSON’S BARDSPEC
(Gildehallen)

 

Lørdag 22. august:

15:30 – 16:15 FEJD
16:45 – 17:30 MYRKUR
18:00 – 18:45 KAMPFAR
19:30 – 20:30 THYRFING
21:30 – 22:30 1349
23:00 – 00:00 ATILLA
(Gildehallen)

 

Pil.gif

 

FESTIVALPLAKAT
 
 
Midgardsblot_Poster_15.jpg