NERGÅRD – Littegrann nærmere himmelen

NERGÅRD – Littegrann nærmere himmelen

Andre akt av "Memorial for a Wish", rockeoperaen til trønderen Andreas Nergård er nå snart klar. Skiva har fått tittelen "A Bit Closer to Heaven" og vi har tatt en prat med Andreas for å høre om hva det handler om denne gangen.

Ny skive «A Bit Closer to Heaven» er ferdig innspilt. Hva kan du si om den? Hva handler denne skiva om?

Dette er del 2 og avsluttende kapittel i rockeoperaen Memorial for a Wish, en rockeopera som handler om den unge iren Peter O’Donnell som har vært fengslet i 20 år for en forbrytelse han ikke gjorde. Ved sin tilbakekomst til verdenen han en gang levde i, får han vite at hans kone og datter har gått bort mens han har vært fengslet. Handlingen for denne platen spinner videre fra der forrige skive slapp og følger Peter mens han gjennomgår sorg, desperasjon og raseri frem til han tar sitt eget liv.

Dette er andre plate i en to-akters rock opera som ble påbegynt med "Memorial for a Wish" i 2013. Er det noen stor forskjell på de to skivene musikalsk?

"Memorial for a Wish" var langt mer progressiv enn denne og hadde en del lange, intrikate komposisjoner.  Denne gangen er platen preget av korte låter, kun en som strekker seg over 8 minutter. I tillegg er en del av materialet trukket mer i retning pop/rock. Når jeg skrev "MFAW" hadde jeg ingen planer om å ta låtene ut til en livesituasjon. Dermed ble noen av låtene veldig lange og hadde opptil 5 vokalister. Denne platen er mer egnet til å spilles live uten å ha 15 mann på scenen. Det var ikke sånn at jeg skrev kortere låter av rent praktiske grunner når det kom til livesituasjoner men fordi det innebar en ny utfordring for meg. Jeg har vært mest vant med å skrive lange låter og det å omstille seg til å gå litt mer "rett på sak" i låtene var en utfordring som endte opp med at platen ble skrevet om 3 ganger og nesten 70 minutter med musikk ble kastet på sjøen.

Hvem har du fått med deg denne gangen?

Elize Ryd (Amaranthe), Ralf Scheepers (Primal Fear, ex Gamma Ray), Nils K. Rue (Pagan’s Mind) Michael Eriksen (Circus Maximus), Jørn Viggo Lofstad (Pagan’s Mind) Stig Nergård (Tellus Requiem), Øyvind Voldmo Larsen (Withem), Ole Martin Moe (Rudhira), Jostein Svarstad, Sunniva Unsgård.  

Nergard_ABitCloserToHeaven.jpg

Innspillingsprosessen er vel ikke av de enkleste når såpass mange aktører er involvert. Guide oss gjennom den, er du snill.

Tidsalderen vi lever i nå har sine fordeler og ulemper. Fordelene er blant annet at sånne som meg kan realisere ambisiøse og enorme prosjekter uten å ha et digert plateselskap og en million dollars i ryggen. Alle har mulighet til å ha et hjemmestudio nå om dagen, hvilket minsker kostandene i forbindelse med plateinnspilling betraktelig. Jeg gjør mye av innspillingene hjemme i stuen f.eks. Det samme gjelder samtlige som har vært med på denne skiven. Alt gjøres hjemme på tvers av land og kontinenter. Ulempen er at det kommer filer i øst og vest som skal lastes ned og legges inn i sessionene jeg har her hjemme. Siden jeg ikke er den mest systematiske og strukturerte personen i universet hender det seg at det blir litt kaos som følger av nettopp dette. Å gjøre sånne monumentale innspillinger er en læringsprosess hver gang og nå begynner jeg å få taket på det. Gleder meg til å gå i gang med den tredje platen.

På den forrige skiva «Memorial for a Wish» hadde du i hovedsak vokalister på gjesteartistlista, men denne gangen er det en del gitarister å finne på den lista. Noen spesiell årsak til det?

Ikke egentlig. Det var 3 gjestegitarister på forrige plate også men da var hovedfokuset på vokalister. Den store forskjellen er vel at det har blitt litt jevnere antall mellom vokalister og gitarister på denne skiva. Det er like viktig for meg å ha med gode gitarister som det er å ha med bra sangere. En dårlig, smakløs gitarsolo kan drepe selv den beste låta i universet så jeg plukket med meg 4 gitarister som jeg vet leverer varene uansett. Soloene på denne skiva har fått voldsomt mye skryt fra de som har fått høre materialet så langt. Satser på at det er flere som finner noe de liker når skiva blir sluppet. 

AndreasNergard_15.jpg

Ny singel slippes i disse dager. Hva kan du si om den?

"On Through The Storm" skulle slippes digitalt fredag 13. mars men jeg trakk den i siste liten da jeg så det nødvendig å gjennomføre noen modifikasjoner. Jeg er en perfeksjonist og vil ikke gi ut noe som jeg kanskje kommer til å irritere meg over i årene fremover. Jeg har jobbet med låta siden selve skissen ble laget høsten 2011 og siden dette har blitt en av de beste låtene jeg har skrevet så langt måtte jeg gi den litt ekstra tid. En måned fra eller til gjør ikke så mye på dette tidspunktet. Låta har gjestevokalistene Elize Ryd og Andi Kravljaca. De to fyller ut hverandre på en helt fantastisk måte og jeg er ekstremt glad for at jeg valgte dem til å synge denne låta. Jørn Viggo Lofstad leverer en av de beste gitarsoloene jeg noen gang har hørt fra han og det er ikke noe jeg sier kun fordi at han er med på en av mine låter 😉 Smakfullt spilt og inneholder nydelig melodisk spilling og noe shred, kler låta perfekt. Ny releasedato er satt til 24. april. Før den tid, nærmere bestemt 10. april, kommer singelen "Fall From Grace".

Det blir releaseparty i Selbu 10. mai. Uten gjestevokalister, har jeg forstått. Hvordan løser dere det?

Vi kjører med gjestevokalister ja men ikke noen av de store navnene og det er helt greit. Jeg ønsker ikke å basere Nergard-konseptet rundt store gjestevokalister som jeg må fly inn fra alle verdenshjørner. Jeg vil at prosjektet skal være bærekraftig på egenhånd og gjøre det litt lettere for meg selv både økonomisk og logistisk sett ved å ta med sangere fra området. Thomas Løseth, kjent fra Tempo og Eyeon fronter bandet denne kvelden og leverer vokalprestasjoner på lik linje med de store navnene fra platene mine. Han synger også på en av låtene fra den kommende platen. En eller to andre sangere vil også delta men navnene deres har jeg ikke offentliggjort enda, kommer etterhvert. 

Hvorfor releaseparty i Selbu?

Rett og slett fordi at Selbu er basen min. Jeg har fått enormt mye støtte fra både kommune og lokale aktører og ønsker å gi noe tilbake for alt jeg har fått. Nergard-prosjektet hadde ikke vært i gang med plate nummer 2 en gang om jeg ikke hadde fått støtte fra hjembygda, jeg er stolt over å kunne kalle meg en selbygg. Dette er en kommune som vet å ta vare på kulturen og sine aktører.

https://www.facebook.com/nergardmusic