KRAKEN – Ukraina, mat og Requiem

KRAKEN – Ukraina, mat og Requiem

KRAKEN har nettopp sluppet skive kalt "Requiem" og de har også vært på en liten tur i et krigsherjet område i Ukraina og da var det like greit vi tok en prat med Jonis og Harald.

Hvilke band inspirerte dere til å begynne å spille selv i band?

Jonis: Det var et helt hav, på den tiden vi startet opp hørte vi mye på vikingmetall, industriell metall, prog og death/black metal, eneste fellesnevneren for hele bandet vil jeg tro var Strapping Young Lad.

Hva med influenser? Har disse endret seg mye siden starten for ni år siden?

Jonis: Har vel aldri vært influert av noen i særlig grad, ihvertfall ikke bevisst. Det er også en av grunnene til at vi i begynnelsen ikke spilte covere, vi ville utvikle noe eget. De tilbakemeldingene vi får om at vi ikke ligner på noen andre bekrefter vel akkurat det.

Harald: Kraken sitt musikalske uttrykk er en ferdig destillert miks av medlemmenes musikalske preferanser, strukket til det ytterste av vår prestasjonsevne. Vi har alltid strukket oss teknisk, men uten å bli helt dustete avanserte. Når det er sagt, er det likevel ekstra morro når musikere kommer etter en konsert og sier de digger at de falt lasset i noen av de brå svingene vi tar i tempo- og temaskifter…

Kraken_Requiem.jpg

Ny skive i «Requiem». Hva kan dere si om den?

Harald: Vi stod med et tjuetalls låter og bestemte oss for å velge de 10 komposisjonene vi var mest fornøyde med, og forevige dem i et profesjonelt studio. Kraken som band hadde jobbet iherdig i 6 år, og nå var det på tide å lage en skikkelig plate. Tre av låtene ble gitt ut på en EP før alt var ferdig mikset og mastret- De siste ble ferdige i mars 2014.

Hvor ble den innspilt, hvem satt bak spakene og er det så at det er en sterk kvinne bak de fleste avgjørelser også i Kraken? 😉

Harald: Det var Magnus Børmark, kjent som gitarist i Gåte, som satt i kontrollrommet under innspillingen. Han er en strålende musiker, som bidro til å trekke det beste ut av Kraken. Alle låtene er først spilt inn live i studio, take etter take. Når låten «satt» og vi var happy med energien, bygget vi videre på det beste «taket».  Platen er spilt inn med ProTools, men mikset på et analogt Harrison bord. Vi koblet opp pedalbrettet til Magnus og han og jeg mikset ned til to spor i ett take. Spontant, men også litt planlagt, uten automasjon. Fire hender på mikseren der vi visste oppgavene. Litt sånn som de gjorde i gamle dager før digitalverden. Vi gikk bevisst etter analog varme og mist mulig statisk, maskinaktig «feel».  Det er meg bekjent ingen kvinne som står bak noen av Krakens avgjørelser ennå – men vi tar selvsagt hensyn til våre kvinners ønsker.

Er det full demokrati i Kraken når nye låter skal kreeres eller er det som i mange andre band, en sterk kreativ ildsjel som tar seg av det meste?

Jonis: Stort sett tar vi utgangspunkt i gitarriff fra gitarseksjonen, så jammer vi og brainstormer oss frem til hva vi vil. Vi hører på ganske vidt forskjellig musikk så det er gøy å se hvilke inputs som kommer fra de andre karene.

Harald: Jeg oppfatter det stort sett som et fullt demokrati: Det er sjeldent at vi ferdigstiller en låt UTEN at alle er happy med utviklingen. Ingen holder tilbake meningene sine, og ingen blir såret hvis idèer blir forkastet.

Hvilke format kommer skiva i?

Harald: Den kommer kun på vinyl i tillegg til nett. Den er tilgjengelig på Wimp, Spotify, og iTunes. Hvis jeg ikke tar feil kan den også kjøpes som CD fra Amazon. Dersom noen har lastet ned eller kjøpt platen og vil ha tekstene, så kan de finne oss på facebook og oppgi en mailadresse der, så sender vi en digital booklet med artwork og tekster. Nils er en «clever» jævel på lyrics!

Kraken_2.jpg
Kraken live i Kremenchuk

Kraken var tidligere i sommer på en liten turne i Ukraina sammen med blant andre Claymords. Det var litt delte meninger om det var riktig å gjøre noe sånt. Personlig mener jeg det er både riktig da det kunne være med på å gi befolkning der borte gode musikalske opplevelser og gode minner i en tung tid, men samtidig også litt feil å bruke situasjonen der borti for å fremme band. Hva er dine egne eller deres tanker rundt dette?

Jonis: Vi booket turneen før uroen startet på Maidanplassen, og var sånn sett aldri ment å skulle være en turnè inn i konfliktsonen. Den avgjørelsen måtte vi mer eller mindre ta på sparket i Kiev, to av tre band valgte å reise inn i konfliktsonen i Donetsk som var kontrollert av opprørerne, oss og Claymords. Personlig syntes jeg at det var riktig å gjøre, hele verden har gitt opp folka som bor der borte, forhåpentligvis var vi en liten kime til håp når vi kom dit. Folk var ufattelig takknemlige for at vi gjorde akkurat det, de hadde ikke en gang hatt besøk fra nabobyene den siste måneden.

Harald: Jeg er med på tanken om det kunne oppfattes som at vi brukte andres ulykke til å promotere vår musikk. Imidlertid synes jeg at så lenge det ikke KAN ha vært intensjonen, siden konflikten der oppstod etter at turnèen var satt, derfor var det også riktig av oss å ikke avlyse noen av konsertene. Andre menneskers tanker om det at våre handlinger kunne være spekulative, når vi fikk presse på å spille i en krigssone, kan ikke jeg styre, ei heller la meg styre av.

Men for å spørre om selve turneen også. Hvordan gikk det der borte?

Jonis: Fantastisk mye fine folk, god stemning, og bra tilbakemeldinger. Folk hadde lært seg tekster, og kunne masse om oss som jeg nesten ikke visste selv en gang..

Harald: Det gikk forbausende bra, med tanke på hvor tett konsertene var, og hvor store avstandene var. Jeg sov dårlig i bilsetet og på harde gulv, men når det var konserttid var det en helt utrolig energikilde å ha så flotte folk rundt seg!

Er dette noe som ga mersmak og som du/dere kunne tenke dere å gjøre flere ganger?

Jonis: Absolutt, jeg kunne gjerne bodd på veien!

Harald: Det blir garantert flere turer, også i Ukraina.

Kraken_1.jpg
Kraken i Kiev

Konserter i Norge, er noe planlagt der framover?

Harald: Vi har en konsert i Trondheim i januar, på skisseblokken foreløpig. Dato er TBA. Vi vil gjerne besøke østlandet også, i løpet av vinteren.

Jonis: Jeg er i kontakt med et par promotører/bookingselskap om forskjellige Europeiske land, vi er invitert tilbake til bl.a. Ukraina og Slovakia, har fått et par interessenter fra så vidt forskjellige steder som Italia, Russland og Khasakstan… Så får vi se hva fremtiden bringer. 

Mat på turne er noe vi så vidt har begynt å spørre om her i Eternal Terror. Hvordan er det med dere og foringa når dere er på tur? Blir det mye fastfood?

Harald: På tur lever vi etter Thorvald Stoltenbergs angivelig vise ord: Spis når du finner mat, piss når bilen stopper…

Jonis: Vi spiser stort sett det som er tilgjengelig, øst europeere har en fantastisk matkultur, særlig i Ukraina. Særlig hadde jeg sansen for spisestedene som serverte masse forskjellige småretter. Banker tapas langt ned i støvlene.

Er det ellers noe verdt å nevne fra Krakenleiren før vi avslutter?

Harald: Vi har preliminære forhandlinger med et utenlandsk, større management og bookingfirma. Vi er også i gang med en oppfølger av Requiem, paradoksalt nok…

Jonis: Ellers vil jeg på vegne av alle i Kraken si takk for intervjuet!

 

https://www.facebook.com/KrakenNorway