SVERRE ROKSETH – A Dive…

SVERRE ROKSETH – A Dive…

Det er ingen tvil om at enkelte personer har større platesamlinger enn de fleste av oss. Derfor er vårt fjerde kapittel i «A Dive…» med utvalgte personer med ekstra store samlinger. Vårt neste offer i denne runden er  Sverre Rokseth fra Fresh Tea.

Er du en vinylfreak eller foretrekker du det mer moderne formatet CD eller kanskje det enda mer moderne formatet digitale filer?

Er en vinylfreak når det kommer til format ja! Liker best den helhetlige lytteopplevelsen med vinyl, samt at lyden er bedre.  Flesteparten av mine CD-er har jeg nå stasjet bort, har kun noen få- noen nye, gjengangere som spilles ofte, promoskiver etc, som er fremme. Bruker Spotify også.

Har du en platespiller? Hvis ja, bruker du den?

Jepp. Har en Tandberg platespiller.

 

IronMaiden_SomewhereInTime.jpg

 

Første vinyl innkjøp var «Somewhere in Time», kjøpt i 1987. Oppdaget Maiden rett før, og jeg var solgt! Før det gikk det i kassetter som man kopierte fra venner, eller som ble kjøpt for oppsparte kroner. De første kassettene jeg kjøpte var med Wasp, Kiss og Twisted Sister. Første rockelåtene jeg hørte som jeg kicka veldig på, var «Smoke on the Water» og «Forelska i Lærern»! 

Hva er det sjeldneste albumet du har i samlinga di?

Det vet jeg ikke. Hadde endel meget sjeldne demokasetter, men de har jeg kvittet meg med for en god stund siden. Solgte endel til NeseBLOD…som tar blodpriser for dem nå. Tror de sjeldne perlene befant seg i demokassettsamlinga . Har Devil Doll «Dies irae» på vinyl, den vet jeg er sjelden nå, og vanskelig å få tak i. Har endel førsteopplagstrykk av norske BM band, som nå er «sjeldne»…Bla Darkthrone, Mayhem, Burzum etc. Har og noen 7′ fra den tidlige svenske DM scena. Merciless og Nihilist feks. Metallica bootlegen fra Skedsmohallen har jeg, den ble bestilt fra Øystein Aarseth. Tror den er relativt sjelden. Første skiva til det norske prog bandet Thule tror jeg og er sjelden. Aldri vært så opptatt av om en skive er sjelden eller ei.

Inneholder platesamlinga til Sverre kun metal, rock og punk? Hva annet kan vi finne i din samling?

Tipper 80 % Hardrock & Metal. Resten  Rock, samt prog. Noe punk og pop/diverse. Jeg har alltid likt andre former for musikk, og er åpen musikalsk. Men må stort sett være av folk som spiller instrumenter.  Henter ut det beste i andre sjangre! I den resterende samlinga finner du alt  i fra Prog, Country, Abba, Hellbillies, David Bowie og Pink Floyd feks ,til samle-CD med Ole Ivars! Klassisk musikk (har på CD) samt instrumental/Fusion musikk,  kan også være digg å høre på av og til. Prog oppdaget jeg gjennom Anglagård sitt Album «Hybris» da det kom ut, og en samleskive med YES- «Classic Yes». De skivene gjorde meg nysgjerrig og fikk meg til å sjekke ut andre gamle progband, bla King Crimson som er vanvittig bra.

Hvordan lagrer du platesamlinga di? Er den katalogisert, alfabetisert, lagret bort i kasser eller er det bare hulter til bulter?

CD samlinga er som sagt stuet bort nå. Vinyl er alfabetisert. Der har jeg også en egen «avdeling» i hylla for norsk musikk, samleskiver, egen for pop/ annet. Før hadde jeg egen avdeling for «drittmusikk», men den var i CD samlinga.

 

GunsnRoses_AppetiteForDestruction.png

 

Favorittalbum ville du ikke nevne. Har du noen skiver som betyr mer for deg enn andre? Hva er i så fall årsaken til at denne eller disse skivene har denne spesielle plassen i brøstkassa til Sverre?

Den der er vanskelig altså….Umulig å nevne EN skive! Men nevnte «Somewhere in time» betyr jo svært mye, den første vinylen jeg kjøpte og den første Maiden skiva jeg hørte i sin helhet. Hadde jo hørt noen enkeltlåter før det som jeg likte, men det var denne som brakte meg inn i Maidens mektige univers! Hver gang jeg hører introen på «Wasted years» så skjer det noe…Går aldri lei Iron Maiden! Samme kan i grunnen sies om alt med Maiden tom Seventh son skiva…..Powerslave og Piece of mind er og latterlig bra skiver. Det varierer ofte hvem jeg setter høyest. Alt med Dickinson på vokal tom «Seventh son of a sevent son» er gull! Et komplett band på alle mulige  måter i den perioden, og meget bra i alle ledd. Riff, harmonier/oppbygging, vokal…alt stemmer.  Guns n Roses med «Appetite for Destruction» hørte jeg vel året etter, og har også hatt stor betydning! Metallica, Slayer, Black Sabbath, Ozzy sine soloalbum… Uansett hvor mye ny musikk som kommer ut, så har jeg ofte endt opp med mange av banda jeg vokste opp med når jeg skal lytte til musikk hjemme. Nostalgi for noen, men ikke for meg- det utrykket er for meg svært positivt! Når det er sagt, så har det selvsagt kommet mye bra musikk siste 20-30 årene  som jeg også lytter til.

Ellers får jeg nevne endel andre skiver i metal/hardrock sjangeren  som er viktige- i ukronologisk rekkefølge. Tar de jeg kommer på i farta her- er som sagt en umulig oppgave, andre viktige skiver vil  bli utelatt, og jeg tar ikke med prog og mer klassisk rock her, for lista blir da for lang… But here we goes…

Metallica – De 4 første. Setter dem nesten like høyt som Iron Maiden. Har hatt stor påvirkning.

Slayer – Alt tom Seasons in the Abyss skiva.

Kreator – «Pleasure to Kill». Første «ekstreme» skiva jeg hørte.  Ble totalt satt ut av hvor rå den var.

Black Sabbath.  Spesielt de 4 første, men digger alle 6 med Ozzy. «Heaven & Hell» er også sinnsykt bra.

Alt av Ozzy Osbourne tom «No more Tears»

Rainbow «Rising»

Trouble «Trouble» skiva fra 1990

Bathory «Blood Fire Death»

Sepultura «Schizophrenia»

Yngwie Malmsteen «Trilogy»

AC/DC – Alt tom 1980

Motorhead- Alt tom 1982

Megadeth «Rust in Peace»

Running Wild «Blazon Stone»

Faith No more «The Real Thing»

Guns n Roses «Appetite for Destruction»

Annihilator «Alice in hell»

Black Crowes «Shake your moneymaker»»

Dissection «Storm of the light’s bane»

Alice in Chains «Dirt»

Lynyrd Skynyrd «Second helping»

Kiss «Kiss»

Exodus «Bonded by blood»

Death «Leprosy»

Morbid Angel «Blessed are the sick»

Morbid Angel «Altars of madness»

Candlemass «Epicus, domicus, metallicus»

Queensryche «Rage for order»

Twisted Sister «Come out and play»

Testament  »Practice what you preach»

Disneyland After Dark «No fuel left for the pilgrims»

Def Leppard «Pyromania»

Opeth «Blackwater park»

King Diamond- «Abigail»

Manowar «Battle Hymns»

Manowar «Fighting the world»

Sadistic Intent «Ressurection»

Judas Priest «Painkiller»

Judas Priest «Screaming for vengeance»

Judas Priest «Defenders of the faith»

Deep Purple «In Rock»

The list goes ON and on…..

 

Equinox_AufWiedersehen_1.jpg

 

Norske gromutgivelser:

Equinox «Auf Wiedersehen»

4 første Darkthrone

Mayhem «De Mysteriis dom Sathanas»

GATECRASHERS selvfinanisert Debut CD! Freshtea vurederer å reutgi denne ut på vinyl. Oppløst. RIP…Men Tony – vokalisten, kommer snart med solo skive!

Mysticum «In the streams of Inferno»

Første albumet til SAHG

Aura Noir «Merciless»

Gluecifer «Ridin the tiger»

Turbonegro «Ass Cobra»

Thorns «Thorns»

Furze

Third and the Mortal. De 2 første utgivelsene

Første Enslaved

JORN «The Duke»

Backstreet Girls

Witchhammer «1487»

Conception

Artch

Backstreet Girls

Stage Dolls/ Torstein Flakne/ Dag Ingebrigsten

TNT debut + «Knights of the new thunder»

Street Legal «Thunderdome»

DagsTur «DagsTur»

Magister Templi «Iao Sabao»

Tusmørke «Den internasjonale bronsealderen»

The Chronicles Of Father Robin «Twilight Fields» Ep

Kan du si noe om denne eller disse skivene? Når oppdaget du den/dem og hvem skal ha skylda for at du oppdaget den/dem?

Meste har jeg oppdaget selv. De fleste jeg gikk på barneskolen og ungdomskolen med hørte på heavy kun 2-3 år før de «vokste» det av seg, og syns det ble for harry….For meg var det bare starten på å oppdage masse fete band. Var jo det som var så spennende… var  en stor uoppdaget verden av masse bra musikk, og her følte jeg meg hjemme. Var jo også bra blader å lese om kule band i, bla Okej, som faktisk skrev om bra hardrock på den tiden, i motsetning til bladet «Topp» her hjemme!  Musikkvideoer, og etterhvert rene metallblader kom jeg også over. Jeg kopierte også kasseter fra andre. Og musikksjapper- Bla Hot records i Oslo og Innova Musikk, samt Nicos Records i Sandvika.

 

ADive_SverreRokstad_14_4.jpg

 

Hva med favorittband? Har du noen der du vil dra frem i lyset?

Har jo nevnt noen skiver da hehe. Men Black Sabbath, Slayer og Iron Maiden vil jeg anse som en type favorittband.

Har du hatt gleden av å se ditt/dine favorittband i levende live og/eller møtt folka i bandet/bandene?

Tror jeg faktisk har sett de fleste av mine favorittband nå. Håper å få sett Pink Floyd live, hvis det blir noe av ny turne….Fikk ikke sett dem på Valle Hovin i 94 desverre.  Gjenforente Van halen hadde også vært kult!

Meste av band jeg har møtt sånn sett er jo blitt i «festlige sammenhenger».  Har møtt Maiden gutta 2 ganger- men da i sånn fanklubb / «Vinne konkurranse setting» for å få signert skiver på 90 tallet.

Den kuleste opplevelsen er da jeg og noen venner dro på Dynamo festivalen i Nederland i 98 for bla å se Death. Vi var i Amsterdam noen dager først. Der møtte vi Danny Lilker (Anthrax, Nuclear Assault etc) og resten av gutta i Brutal Truth som hadde tatt turen over dammen for å se Death. Vi møttes helt tilfeldig da han kicka på min MYSTICUM t-skjorte πŸ™‚ Veldig hyggelig og jordnær type han Lilker, skikkelig metal fan selv også. Så vi stakk på byen med dem og hadde det veldig hyggelig.

Du kommer hjem etter en lang og slitsom arbeidsdag og vil slappe av med litt musikk. Hva vil du mest sannsynlig høre på da?

Hvis jeg skal slappe helt av, så har jeg det helt rolig rundt meg. Liker mest å digge musikk! Lytte til den.

Men jeg kan gjerne slappe av til no digg 70 talls Rock også…Eller sette på noe klassisk musikk for den saks skyld .

Hvilket forhold har du til førsteutgaver og sånt? Må du ha førsteutgavene eller tar du til takke med re-mastrede reutgivelser?

Hvis mulig, så liker jeg å ha førsteutgaver av vinyl som kommer!  Men styrer ikke så mye med det mer. Jeg har faktisk aldri vært sånn storsamler av bootlegs, maxi singler, 7» etc som mange andre. Selvfølgelig noe, og da med enkeltband jeg rett og slett må ha alt av. Iron Maiden samler jeg feks KUN originale studioskiver med. Det er det som gjelder for meg. Jeg er sånn «studioskive» samler kan du si!  Men enkeltband liker jeg som sagt å ha ALT av. Sjeldne trykk etc. Hadde en stor Anthrax og Metallica samling før, men kvittet meg med alt, beholdt kun STUDIO skivene!

 

IronMaiden_LiveAfterDeath.jpg

 

Det er delte meninger om live-album. Noen liker dem mens andre mener det ikke blir ekte nok. Hva er din mening om live-album? Hva er i så fall ditt favoritt live-album og hva er så spesielt med dette?

Hører i grunnen lite på live skiver. Min favoritt  er nok Iron Maiden «Live after Death»!

Thin Lizzy «Live and Dangerous» har jeg og hørt mye på. Samme med «Made in Japan» med Deep Purple. Exodus «Another lesson in violence» er det siste live albumet jeg kjøpte, og det er en knallskive.

Kvinnfolk og metal. Hvordan er det med kjønnsfordelingen i platesamlinga di? Finner vi mange utgivelser av rene jenteband?

Innen metal har jeg svært lite må jeg innrømme. Det jeg kommer på jeg har noe av er Warlock, Vixen, Lita Ford, 3rd and the Mortal…The Donnas. Det feteste hardrock bandet med kvinner  som har eksistert er uten tvil GIRLSCHOOL!

Her i Norge vil jeg trekke frem Ida Haukland fra Triosphere. Kult metalband det! Blir spennende å se når de nå kommer med noe nytt. Birgitte Moe, hun som sang i Dance bandet Infinity på 90 tallet, har nå et nystartet metalprosjekt som heter Dolls of Disaster. Hun har alltid likt melodisk metall og har en mengde låter som hun spiller inn om dagen.  Blir spennende å se hva som skjer der! Er melodisk og kommers metall. Hun er svært dyktig og lager låter hele tiden.

Skuffelser:

3 skiver av band jeg er fan av som skuffa kraftig:

Metallica «LOAD»!  «St Anger» også selvfølgelig, men «LOAD» skuffa faktisk mye mer da den kom…..Da «St Anger» kom var jo Metallica døde for lengst kreativitetsmessig, og ikke minst kvallitetsmessig, så jeg forventet middelmådighet fra den kanten.

Slayer "God Hates us All». Ble også skuffet av «Divine Intervention» da den kom. En solid nedtur etter den mektige «Seasons in the Abyss» skiva. Men for all del, skiva er ei dårlig, men jeg ble ganske så skuffa.

Disneyland After Dark "Helpyourselfish". Nedtur deluxe!

Vinylskatteinnkreveren står på døra og krever et vinylalbum der og da. Hva vil du tilby ham?

Byr han på en kopp te!

 

Tidligere platesamlingdykk….