ERIK RÖJÅS (Claymords)

ERIK RÖJÅS (Claymords)

ERIK RÖJÅS er trommeslager i FRANTIC AMBER og NEKRODILIRIUM. Han har en fortid i NETHERBIRD og denne uka ble det klart at han er tatt inn i varmen i CLAYMORDS. Da må det være på sin plass med en liten trommeprat og derfor kommer nå Eriks versjon av THE BLAST BEAST SERIES.

Hva er det som driver deg som trommis?

Rett og slett gleden av å spille og søken etter og naile flere fill og låter.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Jeg syns selvfølgelig at en kombinasjon av disse tre er av vekt, fordi hvis du har dem så har du også dynamikk i spillet ditt, og det syns jeg er det viktigste. Når det gjelder Nekrodelirium for eksempel, så er det følelsen og feelingen som kommer først.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Jeg hadde sagt Gene Hoglan, og jeg har faktisk hatt den æren å treffe han personlig. Jeg sa at det var gjenom Symbolic-platen med Death jeg skjønte hva man egentlig kan gjøre med et trommesett og at den platen har vært en enorm inspirasjonskilde for mitt trommespill. Han ble veldig fornøyd over det!

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Det er viktig med litt struktur når man driver egenøving, at man øver på det som er viktig der og da. Lage et øvingsprogram, med mulighet for full improvisasjon så får du det meste inkludert!

BlastBeast_ErikRojaas_14.jpg

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Personlig så har jeg øvet veldig mye til plater, og jeg syns fremdeles at dette er en veldig god øvingsmetode. Selv om du spiller på trommesett, eller på møbler så bruk en CD-spiller/mp3 med in-ear og spill til noen plater. En annen ting er, hvis du vil øve fingerteknikk, så øv på en vanlig pute istedenfor en øvingsplate. Du må jobbe mye mer med fingrerne dine og du kommer til å utvikle en god teknikk.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Når jeg forstår sangen/riffet begynner jeg å høre mye på bassgitaren, og deretter på lead og rytmgitaren samt vokalen. Jeg prøver å markere eller farge de steder som er av vekt både instrumentalt og vokalmessig.

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Og hele tiden bli bedre og bedre. Det kreves mye øving og enda mer øving hvis du skal utvikles med tiden, og selvfølgelig å finne nye øvingsmetoder som er bra for en selv. Det kan også være slitsomt å være extremmetal trommeslager og jeg syns at man må tenke litt ekstra på hvordan man spiller og sitter for ikke å slite seg ut fullstendig. Stretching og oppvarming er viktig og bruke så lite energi som mulig men fortsatt å ha samme attakk og presisjon.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Jeg spiller ganske mye med håndledd når jeg spiller komp, fingrene tar over når jeg filler, da det er flott å bruke teknikk ved visse typer av fill som går kjemperaskt. Jeg vil tro at helene mine er ganske lave for det meste, da jeg ikke sitter ekstremt høyt på tronen. Hvis man sitter høyt opp blir det naturlig att helene går oppover, selv når det går veldig rask.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Jeg synes definitivt det har vært verdt det i dag, og jeg har nok aldri noensinne tenkt tanken på å slutte med å spille. Det er fortsatt gøy og kommer alltid til å være det.

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Det er selvfølgelig perioder under en konsert da man trenger ekstra fokus, men jeg mener at jeg som oftest får med meg mye av stemningen, og den energien som publikum formidler bruker jeg til min fordel og gir tilbake enda mer i mitt trommespill.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

For den som virkelig vil, ja. Du må legge ned veldig mye tid, hjerte og sjel i ditt trommespill hvis det skal lønne seg. Man spiller ikke extreme metal for å bli rik, det er på en måte en lidenskap og noe som tiltaler ens indre. Man må finne seg det som driver en selv fremover og følge det.

BlastBeast_ErikRojaas_14_2.jpg

Og så litt om utstyr:

Jeg har det første trommesettet jeg fikk fortatt, det står nedpakket akkurat nå. Et Mapex V-series, ganske lite. 10", 12", og 14 tror jeg. Har ikke spilt på det på en god stund. Ellers bruker jeg det som finns ved konserter og turnéer. Man lærer seg å bruke det som finnes etterhvert. Symbaler pleier å være forskjellige, bruker Zildjian ganske mye, men det varierer siden jeg ikke har spons. Ett par crash, en splash, en god ride, en hi-hat, en china og enkelte ganger også en type chime/ride bell. Da blir det veldig bra.

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Akkurat nå spiller jeg på en Pearl Piccolo 13×3 stål skarp. Jeg syns den er veldig flott å spille på og gir god attakk. Siden den er 13 tum så er den litt vanskelig å gjøre enhånds-skarp med, som for eksempel kan brukes i en gravityblast, så i de tilfellene ville jeg bruke 14 tum. Ellers skulle jeg ville prøve en treskarp igjen, det er lenge siden.

Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Jeg har alltid brukt enten Tama eller Pearl pedaler og nå er det den sistnevnde som jeg spiller på. Aner ikke hva akkurat disse pedaler het, men det fungerer hvert fall for det jeg spiller nå. Standard settings pleier å være det jeg bruker mest, men hvis det går raskt så må man kansje endre litt for å få bedre fart. Jeg syns man må prøve seg frem, og finne ut hva som er best for en selv.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Jeg ville velge Peter Wildoer. Som trommeslager vil jeg si at han er den mest komplette og mest dynamiske jeg hørt på veldig lenge. Rask, teknisk, har veldig god timing, god følelse, tight og dynamsik, spiller låterne og ikke instrumentet. Peter er valget mitt.

https://www.facebook.com/franticamber

https://www.facebook.com/claymords