LEIF (Victimised & Katechon)

LEIF (Victimised & Katechon)

LEIF fra VICTIMISED, KATECHON, SKÜLL og KAOS SS er en av de mest kraftfulle extreme metal vokalistene i landet og her kommer hans bidrag til The Deepthroat Serie.

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Begynte i Victimised i 1999, atten år gammel. Men hadde gaulet en del på fest før det.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Har alltid vært glad i aggresjon og sinne hos vokalister, så når Victimised spurte om jeg ville bli med i bandet ble det bare slik.

Woillstock_13_Katechon_grey.jpg

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Det går mest i noe som ligner growling, men jeg prøver å holde meg litt mer i Syngeland enn Growleland. Growling blir ofte en sjelløs, mekanisk opplevelse. Det er sjelden jeg blir engasjert når det går i kontinuerlig growling. Jeg er veldig glad i mørk vokal med avstikkere i de lysere toner. I det siste, siden jeg har blitt med i så mange band, prøver jeg å endre stil etter hvilket band jeg synger med. I Victimised har jeg gått over til et litt lysere tonefall med klare henvisninger til gammel HC og thrash. Kaos SS er alt fra bestialsk growling til psykopatisk kauking og rytmikk utøvd uten noen form for edruelighet. I Katechon går det veldig mye i mørke midttoner til en sintere variant av den klassiske black metal vokalen. Sküll er mer klassisk death metal-bjeffing.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Når jeg først startet i Victimised hørte jeg nesten bare på grindcore som Hellnation og DropDead og da gikk det veldig mye i lys aggresiv vokal. Mer kauking enn synging. Etter hvert så ble jeg mer interessert i death metal så da stupte jeg ned i de mørkeste tonene av spekteret og trivdes der en god stund, helt til jeg innså hvor monotont det hørtes ut. Fortsatt var det kauking. Nå prøver jeg å inkludere all slags mulige teknikker. Alt fra lys hyl, til rufsete mellomtoner til dyp growling. Har også prøvd å eksperimentere litt med ren vokal, men får det ikke til. Det må være skittent for at jeg skal trives. Nå synger jeg mer enn jeg kauker. Og trives med det.

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Har mistet stemmen en del ganger. Det skjer som oftest i Victimised da det er mer bjeffing og brøling enn sang. Faen, det er jo umulig å spare stemmen i HC-band. Men slik må det bare være, nekter å synge på en måte som ikke yter musikken rettferdighet.

Katechon_ManGodGiant.jpg

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Det er sikkert lurt å varme opp stemmen før øving, noe jeg ikke gjør. Jeg har funnet ut at det som passer for meg er å øve ofte med korte øvinger. Å kjøre på tre timer to ganger i uken er idiotisk om du vil ta vare på stemmebandene dine. Dessuten så faller bare kvaliteten på øvingen etter den første timen, så det er egentlig helt unødvendig å øve så lenge.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Ja, det tror jeg. Men alt som er artig medfører en viss risiko. Det er bare å passe på og ikke dra strikken for langt når du kjenner at det er like før stemmen sprekker. Er du sliten i stemmen så ikke dra på øving. Det viktigste er uansett at kompet sitter. I hvert fall føler jeg ikke at jeg må øve så ofte før en sang sitter. Kan hende bandet føler det annerledes, men en stum vokalist er det jævlig liten nytte i.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Jeg liker veldig godt å gjøre begge deler, men lydene og rytmikken er viktigst. Er ikke så interessert i tydelig artikulasjon som jeg er i å skape interessant artikulasjon. Jeg blander gjerne norsk aksent med japansk og snodige dialekter som jeg plukker opp på film eller TV. Hvis du hører nøye etter på «Man God Giant» av Katechon så kan du plukke opp noen snodige varianter av ordet «you.» Særlig på «Beautiful Desolation».

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Det er umulig at noe ikke fungerer sånn og sånn, så man kan helt klart gjøre en vitenskap ut av det, men jeg bare gjør det som fungerer for meg. Ofte går jeg rundt i stua og prøver ut nye vokalteknikker, men jeg tenker aldri at nå skal jeg prøve å legge press på at visst punkt i magen og bruke, f.eks. mye luft når jeg synger. Alt skjer intuitiv.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Øvingsrom er til for å perfeksjonere musikken. Slå deg løs, prøv all slags type teknikker og stiler og så beholder du det som fungerer. Og ikke vær altfor kritisk. De fleste publikummere er ikke like opptatt av vokalen som du er.

Katechon_13.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Dean Jones (Extreme Noise Terror) – Fytti helvete! Kanskje den vokalisten som har påvirket meg mest. Aggressiviteten overskygger kjedelig rytmikk og, mildt sagt, svak artikulasjon. Den er så rå at jeg gjerne hører kun på ENT flere dager i strekk.

Apollyon (Aura Noir) – Verdens beste brøl! Har en herlig naturlig sprekk i stemmen som jeg ofte prøver å gjenskape. Ikke med like godt resultat. Dessverre.

Chris Reifert (Autopsy) – Mening og uttrykk er passer sjeldent så godt sammen som hos Autopsy. Rå og vill og slapp og fæl samtidig. Et unikum. Ingen andre i verden høres ut som Chris Reifert.

James Hetfield (Metallica) – Vokalist i bandet som har betydd mest for meg. Vokalmessig har han ikke betydd noe for min utvikling, men uten Metallica hadde jeg kanskje vært rapper istedenfor ekstremvokalist.

Rob Halford (Judas Priest) – Når jeg hører på Halford får jeg en utrolig trang til å skape musikk og det er jo veldig viktig når man er med i band.

Jakke (Kaaos) – Herlig skitten og rå. Har vært fan av finsk punk siden 90-tallet og ingen er så rå som Jakke. Satte veldig stor pris på ham da jeg var yngre.

Jeg vil poengtere at absolutt ingen av disse er en inspirasjonskilde for meg nå, men de hadde kanskje litt innflytelse på meg da jeg var yngre.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Knatten fra Infant Death. Fordi jeg ikke har peiling på folk som spiller i andre band enn de jeg selv er med i.

 

https://www.facebook.com/Katechonband