1001 WATT 2013

1001 WATT 2013

Parkbiografen, Skien

10/10 – 12/10

1001 WATT er en av de eldste metalfestivalene i Norge. Den ble første gang arrangert i 1999. De tok en pause etter 2003 og startet på igjen for FIRE år siden i 2009. Med litt kjapp hoderegning finner man da ut at årets festival er den tiende.

Festivalen har aldri hatt noe fast tilholdssted og har byttet på å avholdes i Parkbiografen, Cafe Radio og i Katabombene. I de siste årene har festivalen vært avholdt i Parkbiografen.

1001 WATT har stort sett hatt en norsk hovedprofil, men i 2002 var det flere innslag fra utlandet og det var muligen årsaken til at festivalen tok en pause etter sin femte utgave i 2003. Økonomi og festival går som kjent veldig dårlig i lag, hvis man ikke har tunga rett i munnen.

Det er en god del band som har spilt opp gjennom de ni årene festivalen har vært arrangert og man nevner i fleng LIMBONIC ART, PAGAN’S MIND SVARTAHRID, ARTCH, MACTÄTUS, GUARDIANS OF TIME, BEHEMOTH, DREAM EVIL, AUDIOPAIN, LOST HORIZON, WINDIR, ZYKLON, GRIFFIN, TÖMMERMENN, SABATON, SAHG, GODSIZE, JØRN LANDE, SCAR SYMMETRY, HIGNLAND GLORY, RAM-ZET, TRIOSPHERE, SAINT DEAMON, SIRENIA og COMMUNIC.

Programmet til årets 1001 WATT er klart og øverst på plakaten står BLACK DEBBATH og eneste band fra utlandet TYR fra Færøyene. Ellers er AUDREY HORNE, PURIFIED IN BLOOD, DIMENSION F3H, CIRCUS MAXIMUS og HIGHLAND GLORY blant de største navna.


1001Watt_JanArne.jpg

 
Intervju med Festivalmanager Jan Arne Iberg
(av Rune Grande)
 

 
Er ting lagt til rette for at en festival som 1001 WATT skal gå bra? Er tilgangen på gode nok band i regionen bra og er næringslivet i byen interessert i å støtte opp om 1001 Watt?

Jada. Ting er lagt til rette her i byen. Vi har Parkbiografen som med sine perfekte lydforhold gjør opplevelsen flott for band og artister. Vi har en god "metalbase" her i byen som bidrar med sitt slik at festivalen går greit. Det er jo helt nødvendig at det blir dugnad fra interesserte for at det skal gå. Festivalen har hatt alle metalband som er å oppdrive i Grenland på scenen opp gjennom åra så det blir å prøve å se litt på andre musikkstiler etter hvert. I år drar vi til med både punk og ska band fra Telemark. En vil jo alltid ha mer fra næringslivet men vi er fornøyd med det vi har klart å skaffe hittil i år. Vi prøver med en litt annen vri til neste år så får vi se hvor det bærer hen…

Årets lineup, hva kan du si om den?

Det er en veldig god miks i år synes jeg så jeg håper nedslagsfeltet blir stort og jeg håper noen og enhver kan finne "sitt" band og støtte opp. 1001WATT var jo en ren hardrock/metalfestival helt frem til i fjor. Da måtte vi finne på noe så de "vanlige" rockerne kunne komme også. Derfor har vi satt fredag til rock og punk og lørdag til metal.

Hvilke av bandene er du mest fornøyd med å ha fått inn i år?

Hehe, selvfølgelig alle! Klart det er stas for en svoren TYR fan å få de på besøk men som sagt alle banda, med sine forskjellige musikkstiler gjør festivalen "komplett"!

Festivalens profil, har den endret seg noe siden starten i 1999?

I 1999 var det jo kun en endags festival. Vi har opp gjennom åra gått til to og til tredagersfestival. Fra 2009 har vi hatt mer fokus på ungdommen og laget en kveld viet kun for band med medlemmer under 25 år. Pga at vi ikke har hatt noe fast base å arrangere på har det blitt slik at vi har utnyttet plassen som best går an. Vi hadde platemesse fra 99 til 2003 og tok den opp igjen i 2011. I år vil vi prøve oss med en fotoutstilling også. Da med vekt på bilder fra foregående 1001WATT festivaler.

En hver som driver med festival vet at frivillige er en nødvendighet for at det skal være mulig å få et bra resultat og gjennomføring. Hvordan er tilgangen på frivillige og viljen til å hjelpe til hos dere?

-Frivillige er helt nødvendig for at det skal gå. Heldigvis er det mange som vil stille opp for festivalen og det er jeg veldig takknemlig for!

1001 WATT er lagt til høsten og slipper dermed det store rushet med konkurrerende festivaler, men på en annen side er dette utenfor festivalsesongen. Er det lettere eller vanskeligere å få tak i band utenfor sesong?

Hmmm…vet ikke egentlig… Jeg har ikke hatt problemer med å booke band enten det er 10 måneder før festivalen eller en uke før…

Hvordan har tilsiget av tilreisende vært for dere i 1001 WATT?

Vi er dessverre litt for nærme Oslo så vi sliter med å få folk fra den delen hit. Festivalen har etter hvert fått et godt rykte så det slenger en og annen innom fra utlandet også, hehe. Vi har merket en liten oppgang omtrent hvert år når det gjelde besøkende men det er mest fra Telemark og nærliggende fylker ja.

Hva er New Faces?

New faces er en konkurranse som vi arrangerte første gang i 2009. Ideen ble klekket ut av Øyvind Doksrød som var en del av teamet da og det er jammen det beste som har skjedd! Det er en konkurranse først og fremst for usignerte Telemarksband og med musikere under 25 år. Vi inviterer band som har medlemmer under 25 år og som ikke har platekontrakt til å delta. Vi frister med fete premier som studiotid, fotoshoot og intervju med Scream Magazine. Vinneren får også en spot på neste års 1001WATT plakat. Dette har blitt en knallsuksess som vi vil bygge videre på.

Hvert band får en "minikonsert" på 25 minutter slik at de får vist litt av bredden de besitter. Som regel har slike konkurranser altfor mange band som får altfor lite spilletid derfor bare 5 band hos oss slik at de får tid til å rocke skikkelig! I 2009 og 2010 arrangerte vi New Faces på lørdag ettermiddag men det viste seg å bli vanskelig da banda som skulle spille på kvelden fikk dårlig tid til lydprøver. Så fra 2011 har ungdommen fått sin egen kveld, nemlig torsdagen. Denne kvelden har ingen aldersgrense derfor ingen alkohol… New faces har blitt en skikkelig "snakkis" i Telemark så det er en begivenhet som mange band og publikum ser frem til.

I 2009 vant Onymf. I 2010 vant Flaming Fury. I 2011 vant Nitritt og i 2012 vant Bone Of The Driven.

Og hvordan går billettsalget? Blir det fullt i Parkbiografen den andre helgen i oktober?

Billettsalget går omtrent som forventet men en liten oppgang er det å spore. Vi har enda ikke solgt ut Parkbiografen som tar 600 mennesker men håper selvsagt på det i år (som alle andre år)

Vi avslutter med litt historie. Hva er du mest fornøyd med i 1001 Watt så langt?

Egentlig mest fornøyd med at jeg ennå holder på! Det koster jo litt tid…og penger. Jeg er umåtelig stolt over å ha hatt Behemoth på besøk. Det var helt hinsides. Ligeså er jeg stolt over å ha hjulpet Pagan’s Mind. De spillte i 2000,2001 og 2002 og fikk så mange kontakter det siste året som har hjulpet de noe på vei. Både som Pagan’s Mind og som musikere i andre prosjekter/band. Men jeg er fornøyd med så mye at da kunne vi skrivd en bok. I hvert fall en tynn bok.

Er det noen konserter opp gjennom årene som har satt seg fast i hjernebarken din?

Den første Godsize konserten i 2000 er en opplevelse jeg sent vil glemme. Likeså Limbonic Art samme året. De spillte så høyt at platene i taket ramla ned, hahaha! Så det var både positivt og negativt! Å få snakket med Snowy Shaw (spilte med Dream Evil) i 2002 var en fornøyelse. Opplevelsen av å ha Scar Symmetry i 2009 var utrolig fett!

Av de mindre positive tinga nevner jeg Bruce Kulick sin oppførsel mot en av gutta han spilte med i 2002. Ikke bra… Og selvfølgelig da 300 mennesker sto å venta på Sabaton i 2009 og jeg måtte avlyse på grunn av store problemer med strømmen i Katakombene i Skien. Det var IKKE gøy! Heldigvis kom gutta tilbake på nyåret 2010 og spilte fletta av de fleste!!!

 

Billetter:

FESTIVALPASS Storsalen: NOK 630,-
FESTIVALPASS Galleriet: NOK 630,-
DAGSPASS Storsalen fredag: NOK 325,-

DAGSPASS Galleriet fredag: NOK 325,-
DAGSPASS
Storsalen lørdag: NOK 325,-
DAGSPASS Galleriet lørdag: NOK 325,-

NEW FACES Torsdag: NOK 80,- (selges i døra)

BESTILLES FRA BILLETTSERVICE.NO

 

Overnatting:

Det offisielle festivalhotellet er Thon Hotel Skien!

 

 

http://www.1001watt.net/

 

1001Watt_13_poster.jpg