RADIOINTY 2013 – Symphonium med Raymond Smith

RADIOINTY 2013 – Symphonium med Raymond Smith

Metalradio dj-er er en utdøende rase. Det er ekstremt dårlig utvalg for de som sverger til gammelmåten å høre på musikk på, men noen ildsjeler finnes det fortsatt der ute i eteren. Eternal Terror har forsøkt å finne ut litt mer om disse og nå er turen kommet til Raymond Smith som er programleder i Symphonium.

Først må vi få litt bakgrunnsinformasjon om deg. Hva hadde du for erfaring med media og eventuell skolegang innen media før du begynte med Symphonium?

Etter et sommerkurs på Norsk Lydskole, august 1991 begynte jeg å jobbe som radiotekniker i Radio Motor i Drammen. Dette var et veldig profesjonelt miljø og jeg lærte veldig mye av kolleger.

Når gikk første sending av Symphonium på luften? Når begynte det og hva var hovedårsaken til at du startet opp?

Etter at jeg hadde jobbet på Radio Motor i et par måneder, fikk radioen en kar utplassert fra Arbeidskontoret. Denne karen (Tommy) drev med frivillig arbeid i Øvre Eiker Radio. Tommy ville gjerne ha meg med som frivillig på denne radioen da jeg også bodde i Øvre Eiker på den tiden. Jeg måtte fortelle at hvis jeg skulle stille opp som frivillig på en radio måte det bli med et heavy metal radioprogram. Dette var på en tid hvor musikken ikke akkurat hadde en høy stjerne så jeg trodde ikke at radioen var interessert i musikken. Men det var de. Oktober 1991 var vi i gang.

Hvorfor denne forkjærligheten for radio?

Har holdt på så lenge nå, at jeg har problemer med å se for meg å ikke drive med radio. Ellers må jeg si at mediet er veldig fritt, vi kan nesten si hva vi vil, vi kan spille hvilken låter vi ønsker. Skulle en i programmet komme med en idé, er det bare å sette i gang. Symphonium har vært igjennom mange endringer i profil uten at vi har beveget oss bort fra metal musikken. Samtidig som dette er en utrolig enkel måte å holde seg oppdatert på.

RaymondSmith_1.jpg
(Photo: Stian Knutsen)
 

Har du inntrykk av at folk hører på radio i dag?

Verden er nok annerledes og radio er kanskje ikke det samme som den engang var. Men mange har på radioen i forskjellige settinger, noe du kan ha på når du gjør andre ting og kanskje skrur opp litt ekstra når du hører noe du liker. Men vi har blitt avhengig av å sende på nettet i tilegg til tradisjonell Fm radio. Vi kommer på Dab snart,

Når kan man høre Symphonium?

For de som hører på nettet sender vi søndager kl.16.00 reprise 22.00 på mandager 22.00

For de som hører på FM båndet i Eiker, Kongsberg og Drammen FM101,3 kan de få inn sendingene på søndager 16.00 og 22.00 + mandager kl.22.00

Symphonium sender også på mandager, her er det også mulig for folket i Bergen å høre via Radio Puddefjord. Problemet er at radiostasjonen vi sender på, driver av å flytter på sendetidene(mandagene) hele tiden. Vi prøver å holde den delen oppdatert på Facebook siden vår.

Har du noen formening om hvem som hører på Symphonium? (aldersgrupper, miljøer, geografisk nedslagsfelt osv)

Litt morsomt at i den perioden Radio Eiker var på sitt største, så tilhørte Symphonium ungdomsavdelingen på radioen. Vi hadde nok sikkert en del ungdomslyttere på den tiden. Ut ifra dem jeg snakker med nå, som hører på, har jeg veldig inntrykk av at alderen på de fleste av lytterne våre ligger på 35 år og oppover. Geografisk har vi nok lyttere over hele landet, selv om de fleste nok til Eiker eller Drammen. Sendingene hvor Vega Barkley er med som programleder får vi mange lyttere i U.S.A.

Hva er Symphoniums profil?

Hadde veldig lyst til å svare med et eneste ord her "Metal". Konserter i området Oslo – Notodden skal helst bli presentert, metal festivaler, men det viktigste er å presentere nye skiver.

Hvilke band er det mest sannsynlig man vil få høre når Raymond er på luften?

Har alt for mange sendinger til at jeg presser gjennom musikk i sendingene, men når sant skal sies. Skjer det noe med "Kiss" så tar vi det på radioen.

Kan alt av metal blir spilt eller er det noe man aldri vil høre på Symphonium?

Vi hadde en periode for mange år siden, hvor vi boikottet "Guns N’ Roses". Ville ikke spille et band med slik dustete oppførsel. Etter noen år, fant vi ut at vi kan ikke boikotte alle band med dusteoppførsel. Vi kan spille alle band, men for folk som har hørt på oss lenge vil nok høre at enkelte typer band ikke får så veldig mye oppmerksomhet.

Er det mulig for demoband å få sin musikk spilt på Symphonium? Hvordan går de i så fall fram?

Det er mulig å sende oss Mp3 filer på e-posten vår, men det vil bare flaks om vi spiller musikken eller ikke, da vi får utrolig mange låter tilsendt. Ellers har vi en regel i Symphonium, all musikk som er Hard Rock eller hardere som blir sendt som cd til postboksen vår, skal spilles. Symphonium p.b.2219, 3003 Drammen. Det koster penger å sende noe i posten, da skulle det bare mangle at vi spiller minimum en låt en gang (kan bli mer).

I hvor stor grad styrer din egen personlige smak den musikken som blir spilt?

Ganske liten grad. Men når det skal velges låter, vil nok vår egen smak spille en stor rolle.

Er Raymond enerådende når spillelister skal settes opp?

Knut Ivar Jacobsen og Jørn Livrud er også programledere, så spillelister blir et samarbeid mellom oss.

RaymondSmith_2.jpg
(Photo: Stian Knutsen)
 

Du kjører også med intervjuer i dine sendinger. Hva har vært de største høydepunktene så langt der?

Har blitt mange intervjuer, men å intervjue Sepultura på deres Chaos AD turné var stort, jeg var jo kjempefan på den tiden. Cato Bekkevold tok med seg det portugisiske bandet Sirius i studio en gang, det ble et intervju jeg aldri kommer til å glemme.

Navnevalget Symphonium, hvor kommer det fra?

Kim Tollefsen en tidligere programleder som kom opp med navnet. Jeg mener å huske at vi trodde at det ikke betydde noe, men at det bare hadde en fin klang og var beskrivende for musikken. Vi laget også en åpningsjingel med "Bethovens Symfoni nr.9" blandet med noe fra "Napalm Death" bare for at navnet skulle bli mest mulig riktig.

Hva hører du mest på selv? Har du noen favorittband og/eller favorittskiver?

Jeg er ikke glad i Power metal men "Kamelot- The Black Halo" og "Helloween – The Dark Ride" er album jeg setter veldig høyt. Ellers band jeg hører mye på: King Diamond, Paradise Lost, Kiss( Har alle skivene), Accept, Morbid Angel, Sepultura, Testament, Cradle Of Filth, Dimmu Borgir, Satyricon,   Ozzy Osbourne, Death, Judas Priest. Dette er en liste jeg ikke klarer å lage så veldig kort, jeg liker så mye forskjellig og liker å variere en del, mye etter humøret.

Hva hører du på akkurat nå?

Dio

Og til slutt; hvem er egentlig Raymond?

Raymond er en gammel familiefar som ikke klarer å slutte med musikk. Spiller bass i bandet Forbidden Forest + det blir også en del jobber som lydteknikker.

 

Symphonium_header.jpg