MAELSTRÖM – En verdig avslutning

MAELSTRÖM – En verdig avslutning

Maelström var aktive for over ti år siden, men ble oppløst uten en skikkelig avslutning. Derfor har bandet bestemt seg for å gi ut en LP med  en samling låter fra sine tre demoer. Denne vil de kalle "Slaughter of the Dead". Etter det vil de slippe en EP med tre – fire nye låter. Om det blir noe mer i form av nyinnpilling og/eller øvrige eldre låter, vil nok tiden vise. For å finne ut mer om disse utgivelsene og litt om årsaken til utgivelsene, tok Eternal Terror skribent Rune Grande kontakt med Tom Wahl og han var ikke sen med å godta et intervju.

Det er ingen garanti for at alle vet hvem Maelström er, så vi vil gjerne ha litt bakgrunnshistorie først.

Maelström ble startet tilbake i 2000 av Erlend (vokal) og meg på fest. Vi hadde nettopp fått sparken som henholdsvis bassist og gitarist i et pop-band(?!), og bestemte oss for å starte et skikkelig death metal-band. Erlend og jeg hadde også spilt sammen på den tredje Mist Enticer-demoen, men denne gangen var planen at Erlend skulle ta seg av vokalen, siden han elsket å brumme på fest. Prosjekt-navnet var i første omgang Rotting Maggots, men ble så skiftet til Maelström.

Vi fikk med Larry (ex-Atrox på trommer) og etter en veldig kort øvingsuke, gikk vi i studio og spilte inn vår første demo, Choke, Puke & Swallow. Den ble spilt inn, mikset og mastret på en hel dag. Produksjonen ble dog maks knall siden vi snyltet på The Embraced sitt utstyr som hadde en fridag i studio. Rune fra Atrox spilte session-bass og lærte seg låtene på sparket.

Planen var egentlig at dette skulle være et engangs-prosjekt, men vi synes resultatet ble såpass topp at vi valgte å fortsette, og fikk hentet inn Tom Arild (da mest kjent som Ihizahg fra Perished) og Harald fra Bloodthorn. Tilbakemeldingene var også veldig gode, bla Ted og Gylve fra Darkthrone ga oss tommelen opp. Det var dog en dansk anmelder som påsto han holdt på å kaste opp når han fikk demoen.

Året etter var vi tilbake med innspilling nummer to "Human Monstrosity" og i 2002 kom "Midnight Screams" hvor bla Alex fra Agressor sto for gjesteleads.

Det begynte å komme interesse fra diverse plateselskap og enkelte tilbud, og alt så egentlig veldig bra ut. Vi begynte så smått å se for oss hvordan debutskiva skulle være, men så rant alt sammen ut i sanden, dessverre. Vi ble vel aldri oppløst, det bare skjedde veldig mye hos folk i bandet. Unger, flytting, jobb osv.  

Maelstrom_1.jpg

Hva var grunnen(e) til at bandet gjenoppstod?

Grunnen er at bandet aldri fikk en verdig avslutning. Vi skal dø med stil denne gangen, hehe. Nå som digital streaming, vinyl og old-school death metal er i tiden som aldri før, passer det perfekt å presentere bandets musikk på nytt.

Hvem er med i dagens utgave av bandet?

I utgangspunktet er alle gamlekara med. Vi har ikke øvd noe ennå, holder på å gjøre ferdig noen nye låter, men det kommer nok til å bli en kombinasjon av øving/studio-prosjekt siden vi er spredd for alle vinder i dette langstrakte land.

Det er i første omgang snakk om slipp av en EP. Hva kan du si om denne?

Vel, først kommer LP’en "Slaughter of the Dead". En samling låter fra de tre demoen, tilsammen 12 låter. Disse er remastret og vinylen kommer med ny artwork gjort av Mark Riddick. Musikken vil også bli re-lansert på de fleste digitale plattformer.

EP’en har vi tenkt i å bestå av 3-4 nye låter, kanskje en nyinnspilling og to gamle låter som ikke er med på SotD. Når EP’en blir ferdig kommer litt an på når vi får øvd. Jeg har en travel høst, musikalsk sett, men skal greie å få trøkt inn Maelström også.

Maelstrom_Slaughter.jpg

Blir det noen store endringer i det musikalske uttrykket til Maelström nå i dag i forhold til 2002 utgaven?

Forhåpentligvis minst mulig. Jeg har lyttet igjennom vår siste øvingstape fra 2000 med fem låter vi aldri spilte inn. Derifra har jeg plukket ut de kuleste partiene, ellers har jeg plukket frem Maelström-gitaren og tatt på meg Maelström-hatten. Så det vil fremdeles bli gammel, groovy og tung death metal. Tom Arild har en låt liggende klar også, så matrialet ligger klart.

Hva er planene for Maelström nå framover?

Først skal vi få trykket opp  "Slaughter of the Dead" på vinyl etter ferien, så prøve å få samlet oss til øving. Deretter satser vi på at det blir studio en gang i løpet av senhøsten/tidlig vinter. Når vi er ferdig med EP og LP-lansering  skal vi åpne en gravøl, skru opp anlegget og la bandet få en verdig avslutning. 

www.facebook.com/maelstromnorway