TORE BRATSETH – A Dive…

TORE BRATSETH – A Dive…

Enkelte personer har større platesamlinger enn de fleste av oss, derfor er vårt fjerde kapittel i «A Dive…» med utvalgte personer med ekstra store samlinger. Vårt første offer er Tore Bratseth fra Bergen.

Er du en vinylfreak eller foretrekker du det mer moderne formatet CD eller kanskje det enda mer moderne formatet digitale filer?

Allright. Jeg er i høyeste grad vinylfreak. Har egentlig aldri kjøpt noe annet i særlig grad. Jeg har ikke en eneste nedlastet musikkfil noen plasser. Jeg har dog noen CD’er til bruk i bilen

Husker du den aller første skiva du kjøpte for egne penger?

Allright. Jeg mener det var Judas Priest "Stained Class". Tror jeg var ca 10 år gammel.

Hva er det sjeldneste albumet du har i samlinga di?

Allright. Den mest verdifulle er nok Mayhem "Deathcrush" på original 1. opplag Posercorpse. Men den sjeldneste er vel en mispressing av en Motorhead intervju picture disc, som jeg er blitt fortalt kun finnes mitt eksemplar av. Vanskelig å sette verdi på noe sånt, for jeg kommer aldri til å selge den, he he. Og så har jeg en mastertape av Twisted Sister’s "Come Out And Play "…..

ADive_ToreBratseth_2.jpg

Inneholder platesamlinga til Tore kun metal? Hva annet kan vi finne i din samling?

Allright. Samlingen min teller sånn ca 2500 LP-er og 1000 singler og kanskje 300 CD-er. Den er vel ca 80 % hardrock/Heavy metal/ Thrash/death/black. Så er det vel ca 15 % punk og 5 % 50 og 60-talls rock. Den er helt fri for power metal og det er nesten ingenting som er innspilt etter 1989 med unntak av noe black og thrash, samt Motorhead, AC/DC , Backstreet Girls, The Exploited etc. Jeg har også komplett Darkthrone og Immortal på vinyl. Bootlegs og alt! Det er en veldig oldschool samling kan du si, he he. Jeg kjøper en sjelden gang noe ny musikk som høres gammel ut eller med band som ikke endrer stilen som nevnte band over. Jeg er en svært lojal samler når jeg først digger et band. Da skal jeg ha alt! Ellers har jeg en veldig solid Motorhead og Twisted Sister samling. Sex Pistols, AC/DC, Judas Priest, Venom og Kiss er også tungt representert, samt en del obskure gamle norske rock plater.

Hvordan lagrer du platesamlinga di? Er den katalogisert, alfabetisert, lagret bort i kasser eller er det bare hulter til bulter?

Allright. Den er alfabetisk. Alle platene har plastcover for bedre lagring. De står i en solid, stor svart hylle så jeg lett finner frem når jeg skal kose meg, he he. Ellers har jeg en del Motorhead og Twisted Sister awarder på veggene i ramme. De med tøffest cover har jeg også i ramme. Så har jeg noen av mine mest verdifulle stasjet en hemmelig plass utenfor hjemmet som jeg av og til ser på og bare nyter følelsen av å vite at jeg har dem. F.eks første singelen som Bon Scott var med på med The Valentines, promoen av første singelen Lemmy var med på i 1966, Immortal test presser, første Burzum med håndskrevne tekster av Varg, Første Motley Crue singelen signert av Tommy Lee og masse annet snax…he he.

ADive_ToreBratseth_4.jpg

En hver person som kjenner deg eller har kjennskap til deg bør vite at Motörhead og Twisted Sister har en spesiell plass i ditt metallhjerte. Hva er det med disse bandene som gjør at du liker dem så godt?

Allright. Min far kjøpte "Bomber" allerede i 1979 når den kom ut. Jeg syns coveret var ultratøft og fatteren spilte den mye når jeg var liten. Spesielt låten "Bomber" traff meg som barn. Så kjøpte jeg "No Remorse" i 1984 som 11 åring med skinncover og var mektig imponert. Motorhead står for en ekte rock n roll ånd som andre kan drømme om. De har stort sett jævli tøffe, rett fram fengende låter og Lemmy sine tekster er jo livsvisdomsord all the way! Ibsen go home! Lemmy allright! Motorhead har en svært stor plass i hjertet mitt og vil alltid ha det. Twisted Sister har en hærlig humor, samtidig som de mener det de spiller 100 %. Det er mye alvor bak Twisted Sister et utrent øye ikke ser. Når det gjelder live konserter, er det nesten ingen som slår dem. Dee Snider er en tiger på scenen og han har en fysikk og kondis 19-åringer misunner han. I tillegg har jeg blitt kjent med gutta personlig og det er sick motherfuckers all the way ! Frontmenn har jævli mye å lære av Dee. I festivalsammenhenger ser man at folk som egentlig ikke liker Twisted Sister bare er nødt til å høre hva Dee har å si, for han er så "commanding". PASS THE CARROTS PLEASE!!!

Hvem av dem oppdaget du først og hvordan oppdaget dem?

Allright. Motorhead var gjennom fatteren som nevnt over. Han hadde "Bomber" , "Overkill", "On Parole " og den som bare heter "Motorhead" i samlingen sin. Så Motorhead var nok først i 1979. Twisted Sister oppdaget jeg første gang i 1984, med "Stay Hungry " live fra California . Som 11 åring da, ble jeg fullstendig oppslukt i videoene deres, og etter hvert som jeg ble eldre forstod jeg også viktigheten av tekstene til Dee Snider. Der er som sagt mye alvor bak humoren. Jeg må også føye til at det er ekstremt givende å få lov til å ha blitt kjent med dem og se hvordan de har det backstage før konserter osv. Jeg har til og med sett Dee Snider komme ut av dusjen! Det nærmeste jeg har vært homo, og jeg er Norges mest hetrofile mann! he he.

Har du noen formening om hvor mange ganger du har sett Motörhead og Twisted Sister live? Husker du første gangen du så dem?

Allright. Jeg har sett Motorhead 41 ganger, men skal se de 3 ganger til i år. Twisted Sister så jeg første gang i Drammenshallen 31. mars 1986. Jeg har billett nummer 0131 i ramme den dag i dag! Jeg har sett dem ca 20-23 ganger tipper jeg, pluss Dee Snider’s Sick Mother Fuckers et par ganger før re-unionen. Min neste Twisted Sister konsert blir Hellfest festivalen om 9 dager! Motorhead så jeg nesten i 1985 på Tennis Paradis i Bergen (jeg var utenfor), men første hele giget var så seint som i 1993 på Sentrum Scene i Oslo.

ADive_ToreBratseth_5.jpg

Har du hatt gleden av å møte dine idoler?

Allright. Mange ganger. Motorhead og Lemmy ca 10-12 ganger, Twisted Sister en haug med ganger. De spanderte middag og hotellrom på meg og Håkon Grav en gang til og med!! Ellers har jeg vært heldig og drukket øl med Brian Johnson fra AC/DC, Fast Eddie Clarke, Wurzel ( R.I.P) ,  Robert Plant ( rødvin), gutta i Backstreet Girls (ja de er helter for meg), spist potetgull med Doro på backstage hennes, diskutert musikkvideoer med Michael Monroe, skålet med Wattie, fått synge "Iron Fist" live med Sodom 2 ganger og hatt lange diskusjoner med Tom Angelripper om gammal Motorhead og masse annet gøy etc. Jeg er en jævla grupie, jeg innrømmer det! ha ha ha ha!

Du dro frem «No Sleep til Hammersmith» som ditt favoritt Motörhead album. Hva er det med denne liveskiva som gjør at den er så bra? Når oppdaget du den?

Allright. Makan til live energi skal man leite lenge etter. Den fanget Motorhead på sitt beste og sultneste. Oppdaget den vel ca i 1983-84 tror jeg. Låtutvalget er også perfekt. Motorhead er jo i høyeste grad et live band først og fremst.

Du nevnte også «Under the Blade» og «You Can’t Stop Rock n Roll» som favorittskiver. Når oppdaget du disse og hva er det med dem som gjør dem så spesielle?

Allright. Begge i 1984. Det var liksom det året det tok av for meg når det gjaldt den hardere musikken. Jeg klippet litt plener og sånt til folk for å få penger til vinyl husker jeg. Disse 2 platene viser jo Twisted Sister før sitt kommersielle gjennombrudd og de ble superstars. De var meget sultne på denne tiden (kanskje det var derfor 3 plata het "Stay Hungry", ha ha). Låter som "Sin After Sin ", "Tear It Loose", "Like A Knife In The Back" og "You Can’t stop Rock n roll" er etter min mening noe av det sterkeste innen hard rock. For en SPIRIT!

Du kommer hjem etter en lang og slitsom arbeidsdag og vil slappe av med litt musikk. Hva vil du mest sannsynlig høre på da?

Allright. Jeg slapper som regel ikke av med musikk. Jeg DIGGER musikk, og det kan man ikke gjøre mens man slapper av. Da må sansene være aktive. Men hvis jeg skal kule han litte grann med noe rolig blir det kanskje noe av solomaterialet til Roky Erickson, noe gammel Rolling Stones eller noe enkel tøff rock ala Joan Jett eller noe i den duren.. Er jeg fyllasjuk hjelper Sodom’s "Sodomy & Lust" alltid. Den røsker opp i driten.

Hva var så det siste innkjøpet du gjorde?

Allright. Kiss tribute vinylen "Spin The Bottle" Den kom i posten i går. Der synger jo Lemmy "Shout It Out Loud", allright!

ADive_ToreBratseth_3.JPG

Hvilket innkjøp er du mest fornøyd med?

Allright. En komplett signert Sex Pistols "Never Mind The Bollocks" med Sid Vicious OG Glen Matlock. Jeg fikk Glen til å signere den in person da han var i Oslo sist. Han sa han kunne se det var ekte autografer 🙂 . Ellers fikk jeg nylig tak i test pressen til Motorhead’s "The One To Sing The Blues " picture discen. Meget sjelden sak som kostet meg 3000 spenn.

Jeg må bare spørre om dette også; hvilket innkjøp er du minst fornøyd med?

Allright. Jeg var veldig skuffet over "Nostradamus" skiva til Judas Priest og Slayer’s "God Hates Us All". Møkkaplater.

Hva har du i spilleren akkurat nå?

Allright. Nå ligger faktisk 10 tommer vinyl med The Teutonic Four på spilleren. Sodom, Tankard, Destruction og Kreator covrer Iron Maiden og Motorhead der! Artige saker!

Hvilket forhold har du til førsteutgaver og sånt? Må du ha førsteutgavene eller tar du til takke med re-mastrede reutgivelser?

Med Motorhead og Twisted Sister MÅ jeg det. Med andre band kjøper jeg det hvis prisen er ok, og jeg ikke har det fra før.

Hva med autografer og signerte album? Hva er dine tanker rundt det? Mener du at verdien på skivene øker når de er signerte?

Allright. Jeg digger å få ting signert. Nylig tok jeg med meg Napalm Death platene mine slik at jeg fikk de signert da vi spilte med Bombers på Trondheim Metal Fest sammen med Napalm Death. De øker verdien for meg personlig, men i kroner og øre også på større artister.

ADive_ToreBratseth_1.JPG

Det er delte meninger om live-album. Noen liker dem mens andre mener det ikke blir ekte nok. Hva er din mening om live-album?

Live album er fett som faen spør du meg ! Se bare på Kiss "Alive 1 og 2 ", Motorhead " No Sleep….", AC/DC "If You Want Blood ", Thin Lizzy "Live & Dangerous" etc. Kongeskiver !!

Kvinnfolk og metal. Hvordan er det med kjønnsfordelingen i platesamlinga di? Finner vi mange utgivelser av rene jenteband?

Allright. Ha ha, jeg har skiver med Joan Jett, Suzy Qattro, Vixen, Madam X, The Donnas, Lita Ford, Runaways, Lee Aaron, Doro, Wendy O Williams, Derketa og sånt, men det er nok overvekt av maskulinitet ja! Ha ha ha!

Vinylskatteinnkreveren står på døra og krever et vinylalbum der og da. Hva vil du tilby ham?

Allright. Ha ha. Jeg hadde løyet og sagt at jeg bare hadde "SVART" vinyl!! Og ting som er svart skal man altså ikke skatte for, he he.

Er det noen spesifikke album du leter etter som du skal ha i samlinga di før du dør?

Allright. Min store vinyl drøm er en original "God Save the Queen" på A&M labelen. Det blir eventuelt dyrt…. Ellers så mangler jeg originalen til AC/DC "Live from The Atlantic Studios" og Guns n Roses originale "Live like a Suicide" mini LP-en, og så vil jeg ha Bathory med gul geit på original, og så må jeg ha flere test presser med Twisted Sister og Motorhead.

Hvem er den heldige som arver herligheten når Tore ikke er mer? Eller skal du ha ekstra stor kiste og ta med deg gullet i grava?

Jeg tar med meg en Old Funeral testpress, Twisted Sister "I’ll Never Grow Up" promo pack singelen fra 1979, Motorhead "Bomber" singelen og "Awright Awright Awright " singelen til Backstreet Girls. Resten kan være above ground. De det gjelder har allerede fått beskjed hvem som skal ha hva, om jeg skulle falle fra plutselig. Målet mitt er derimot å bli hauggammel slik at jeg kan plage betjeningen på gamleheimen med litt Motorhead på full pinne, he he.