ENDOGENIC – Et metallisk sammensurium

ENDOGENIC – Et metallisk sammensurium

Endogenic er et forholdsvis ferskt band i den trønderske metalscenen. De vant Trondheim Metalfest Band Battle tidligere i år og fikk dermed muligheten til å spille i Verkstedhallen under årets trønderske metalfest. De gjorde jobben og skaffet seg en god del nye fans der. Studiotid i Skarp Studio var også en del av premien og nå har bandet vært i Skarps nye lokaler i Fossegrenda i Trondheim hvor bandets første EP ble innspilt. Vi kan nok ikke forvente at alle har hørt om dem og derfor begynner vi med en liten beskrivelse av bandet. Trommeslager Makkhabr informerer:

Endogenic er en musikalsk "melting pot" hvor 5 medlemmer med 5 forskjellige musikalske bakgrunner og 5 forskjellige personligheter lager det vi velger og kalle "hybrid metal". Her blandes det beste fra alle verdener til kick ass musikk. Det blandes mye thrash og death med elementer fra black metal, metalcore og grindcore. Vi startet opprinnelig som et rent grind/death metal-band, men vi har utviklet oss musikals siden i fjor og har byttet ut litt medlemmer, noe som har gitt oss en positiv endring i sjanger. Vi har blitt mer melodiøs, og vi har begynt å tenke mer over hva vi faktisk spiller og hvordan vi kan få ting til å groove mer, i motsetning til i starten da vi spilte så fort og hardt vi klarte.

Hvem er med i bandet og hvilke band har dere vært med i tidligere?

Fredrik "Pitch" Sommervold, vokal (ex. Come Witless), Frank "Makkhabr" Knutsen, trommer (ex. Deus ex Inferno & Byllepest), Morten "Gojoba" Telle, gitar (ex. Elephantine), Raymond "RAW" Wedø, bass (ex. 55 Escape), og Finn "Gnome" Jacobsen, gitar (ex. Tornado)

Endogenic_SkarpStudio_13.jpg

Endogenic har vært i Skarp Studio de siste dagene. Hvordan har det gått?

Vi har hatt en uke i Skarp nå og har akkurat lagt siste hånd på verket og lagt klart for mixing og mastring. Det som har tatt lengst tid er trommene. 2,5 dag (10 timer hver dag) med intens blasting og repetering. Jon Tore Dombu har vært en fantastisk person og jobbe med i studio. Han er meget nøye og gjør en glimrende jobb bak spakene. Han er veldig flink til å komme med innspill og piske oss til å gjøre ting bedre. Mye av materialet har blitt omgjort i større eller mindre grad på alle instrumenter den tiden vi har vært i studio. Vi startet med fire fete låter som vi har klart og gjort enda fetere.

Målet for studiobesøket er en EP? Hva kan dere si om denne?

EP’en blir vår første utgivelse. Den har fire låter med stor variasjon fra hverandre. Fra gnistrende thrash metal, via teknisk, melodisk og groovy death metal  til noe av den kjappeste deathgrindcore’en vi har hørt. Releasedato er enda usikker, men første singelen vil bli sluppet via Trondheim Metal Fest sin sample CD. Hele EP’en kommer mot sommeren.

Blir det kun fysisk format eller skal dere leke moderne og slippe den digitalt også?

Sånn som musikkbransjen har blitt i dag med piratkopiering og "gratis" streaming av musikk online, er det mindre penger å tjene på fysiske utgivelser. Så vi har valgt å legge ut EP’en på Spotify og WiMP, samt iTunes, og trykke opp ett begrenset antall fysiske skiver.

Skarp Studio har fått nye lokaler. Hvordan vil dere beskrive det nye studioet?

Skarp Studio er ikke helt ferdig enda, men det av innspillingslokale, vokalbu og mixerom ser veldig bra ut! Store rom og ikke minst dagslys. Felles oppholdsrom er under bygging, men ting tar tid. Men utstyret er i orden og funker fjell!

Endogenic_FruLundgreen_13_1.jpg

Dere åpnet Trondheim Metalfest i Verkstedhallen i år. Dette var en spot dere vant gjennom dere seier i Band Battle konkurransen på Fru Lundgreen tidligere i vår. La oss begynne der. Hvordan var det for dere å spille der? Hva synes dere selv om hva dere presterte og hva med kvaliteten på de andre banda?

Band Battle var gøy! Vi spilte jo med flere av de unge banda i området, og det merket vi godt både på scenen og backstage. Vi spilte jo sist, noe som jeg tror var en fordel for oss, i og med at vi fikk flest publikumere og derav bedre stemning i lokalet. Flere av de andre bandene slet litt med nervøsitet, og det kunne man godt merke. Men jeg synes til tross for sin unge alder at alle leverte som faen. Det var mye i samme sjanger, bortsett fra oss og Pigeon Lake, men alt i alt en god konsertkveld. Denne kvelden er et bevis på at Trøndelag markerer seg mer og mer på kartet som en av de byene i Norge det virkelig skjer ting på innen metal. Litt trøblete lyd, men det er jo ganske vanlig på Lundis… Det var i følge juryen jevnt om førsteplassen, og det kan jeg skjønne. Men vi trakk det lengste strået, og det må vi bare takke og bukke for.

Hva med gigen i Verkstedhallen? Jeg vet det var noen lydproblemer både på og utenfor scenen, men hvordan synes dere det gikk?

TMF var en höydare for oss som band. Live debuten var på Fru Lundgren under TMF’s Band Battle, så det var vår andre konsert live. Utrolig kult å spille på en så stor scene så tidlig i karriæren med Endogenic. Det var også en stor mulighet til å få vist seg fram for et større og bredere metallpublikum enn på Fru Lundgren. Under konserten på TMF slet vi litt med monitorlyd og trøblet litt under gigen, men vi synes selv vi kjørte en bra gig. Det var så ille monitorlyd til tider at gitaristene måtte opp til meg for å høre på trommene om vi var på samme parti. Vi er jo ikke særlig scenevandte og sammenkjørte så det er ting vi jobber med framover. Det å kunne engasjere publikum på en riktig måte er veldig viktig skal man lykkes. Litt skuffende var det å ikke få fullført setlista, men grunnet tidspress måtte vi avslutte en sang tidligere enn forventet. Publikum var helt døde, men hva kan man forvente når et helt ukjent band spiller for en gjeng metalheads som ikke har rukket å drikke opp sin første øl?

Jeg har nå sett dere på den lille scenen til Fru Lundgreen og på den store scenen i Verkstedhallen. Kan de to gigene sammenlignes og er det store forskjeller å spille på en liten og en stor scene?

Det kan egentlig ikke sammenlignes. Det er to vidt forskjellige scener med forskjellig lyd, lys, akustikk og publikum. På Fru Lundgren blir alt veldig intimt i og med at publikum bokstavelig talt står oppå scena, og akustikken er helt forferdelig. Men Verkstedhallen er en meget bra scene å spille på, hadde bare scenelydmannen justert litt på monitoringa. Man får en helt annen følelse av å spille på stor scene kontra en liten. Men på begge konsertene var det nesten ingen som kom for å se kun oss, men for å få en helhetlig kveld med metal, så det er vel det eneste som kan sammenlignes.

http://www.facebook.com/Endogenicband