VREID – Hváll om Vreid, Windir og Kraft

VREID – Hváll om Vreid, Windir og Kraft

Vi husker alle den tiden da den triste nyheten om at Valfar var omkommet kom og at Windir æraen var over og at de fleste i Windir gikk sammen om et nytt band de kalte Vreid. Livet gikk videre i Sogndal og tidligere Eternal Terror skribent Ruben Haug var raskt ute og gjorde dette intervjuet med Hváll da Vreids debutskive "Kraft" kom. Dette intervjuet ble første gang publisert i november 2004.

Heisann, det står bra til håper jeg!

Joda, plata er ute, vi har fått gjort noen konserter så det er da greit.

Må vel begynne med å gratulere med KRAFT, er bra album dere har fått til der!

Takk for det, vi er kjempefornøyde vi. Vi har jo holdt på i hele sommer med et eget hjemmestudio og det ble da skikkelig bra.

Dere har nettopp vært på en liten miniturne med Enslaved, hvordan var det?

Joda, gikk bra det. Godt med folk, god respons fra publikum under konsertene og mye festing med Enslaved så vi er godt fornøyde.

Vreid_Kraft.jpg

Hvordan ble så KRAFT til?

Jeg satt jo igjen med noen ideer som jeg hadde til en ny Windir plate, men av åpenlyse årsaker ble jo ikke den noe av så skjønte jeg at jeg trengte et nytt band for jeg ville fortsette med å skrive musikk så vi startet Vreid i mars, meg og de tre andre. Mellom mars og juni jobbet vi med å skrive materiale til KRAFT og i slutten av juni var alt klart så vi kunne begynne å spille inn.

Hvorfor ble det så til at dere kalte skiva KRAFT?

Det handler jo litt om at dette er kraftig musikk også har det jo litt med tekstene å gjøre.

Jeg har fått det inntrykket av at halvparten av plata er veldig thrasha mens den andre halvparten er mer folkinspirert blackmetal.

Nei, der er jeg ikke enig med deg, synes ikke det er så mye folkinspirert her, mer melodiøst.

Jo, det var vel heller det ordet jeg skulle brukt der.

Ja, da er vi enige. Jeg har jo skrevet all musikken og alt er rett fram ganske hardt og selvfølgelig noe mer rolige ting mens du har mer melodiøse ting. Jeg liker gjerne at ei skive har mer variasjon, at alt ikke er rett fram og likt gjennom hele skiva, bare en rendyrket stil kan du si. Så Vreid kommer nok til å variere ganske mye også i framtida.

Så det er i hovedsak du som har skrevet all musikk?

a, jeg har laget alt, bortsett fra siste låta.

Vreid_011.jpg

Har dere noe særlig mye nytt klart da?

Joda, har en del ideer til ett par- tre nye låter mer eller mindre klare og jeg vil nok bruke desember og januar til å skrive nye låter og vi håper på å kunne spille inn ei ny plate neste sommer.

Hvordan tror det nye materialet vil bli i forhold til det vi finner på KRAFT?

Jeg tror faktisk at vi har lagt på av grunnlaget på KRAFT jeg så det blir nok ingen store forskjeller, men vi kommer kanskje til å eksperimentere enda mer enn hva tilfellet har vært på KRAFT. Hvordan eksperimentere sier du? Vel, basisen vil nok fortsatt være blackmetal, men det vil kanskje bli en del lengere, episke og mer progressive låter. Noen småsære overraskelser.

Men Hváll, når du skulle begynne å lage musikk til Vreid, hvilke tanker gjorde du deg om det du skulle lage?

Jeg pleier egentlig ikke å ha så jævlig mye tanker om det jeg skal lage jeg, hehe. Jeg setter med ned med gitaren og bassen og lager noen riff før jeg setter de sammen etterpå, bygger opp en struktur. Tenker jo litt på helheten i ei plate før riffene er på plass. Til slutt har jeg ei plate liksom, det hele kommer naturlig uten så mye planlegging.

Dere spilte jo inn plata i studioet 1184, som etter hva jeg har forstått er hjemme hos Ese?

Jo, eller, det er hjemme hos meg nå.

Ok, men hvordan var det å ha et eget studio?

Det er topp. Ese er jo nyutdannet lydteknikker og han var jo med og hjalp oss når vi spilte inn "Likferd" med Windir. Det er jo greit og ha med en mann i bandet som har peiling på slikt og vi kunne jo spille inn når det passet oss, enten det var søndagsnatt eller lørdagsmorgen. Vi kunne jobbe når som helst liksom, enten vi var syke eller hadde tatt oss ett par pils eller samme faen, hehe, vi hadde det fritt sånn.

Vreid_012.jpg

Låt nummer 8 på skiva, "Empty", er det en liten hyllest til Valfar?

Ja, det kan du godt si. Det er en låt som skiller seg litt ut og musikalsk er det en låt som er litt som mye av musikken jeg og Valfar satt og hørte på sammen. Vi hårte jo på mye annet enn metall, mye melodiøst og melankolsk musikk og tekstmessig kan du kalle det en hyllest til ham.

Du kan også få lov til å fortelle litt om låta "Helvete", det ble også en ganske spesiell sak.

Den var vel rundt jula i fjor at jeg og Valfar satt hjemme i hjemmestudioet hans at vi begynte å mekke på det låta der. Han skrudde mens jeg fortalte hva jeg ville ha så var det litt fram og tilbake med det. Den hadde nok ville havnet på ei ny Windirplate. Det er så absolutt ei låt som skiller seg ut og det var meningen hele veien.

Ja, den ble fort min favorittlåt og det står den som enda!

Ja, det var jo kjekt å høre. Det er vel min favoritt på plata også. Den andre delen i den låten er vel litt typisk for hvordan vi kan komme til og høres ut.

Coveret står jo selvfølgelig veldig i stil til navnet på KRAFT samtidig som det er veldig annerledes enn hva dere brukte i Windir. Er dette gjort bevisst for å vise at dette er noe nytt og annet?

Ja, det er det så absolutt. Jeg og Valfar hadde jo også planer om det nye Windir-coveret og det ville blitt mer i den gata. Vi ville bryte opp å gjøre noe annet. Det ble jo rimelig nedstrippet og vi ville ha det i svart og hvitt. Den kraftlinja der passer jo godt til tittelen på plata og det ble ganske grimt og stygt, slik det skal være.

Bookleten som følger med skiva er jo også ganske nedstrippet.

Ja, og også det var bevisst samtidig som vi også er inspirert av de gamle svartmetall platene. Sånn er det jo med logoen også, den ser gammel ut og blir enkel, akkurat som med Motörhead, i den stilen.

Windir_1.jpg

Dere vil jo mest sannsynlig få Windir-stempelet av en del, hva har dere å si til det?

Nei, det blir jo naturlig da siden vi har spilt i det bandet og lagde musikk til det, da blir det naturlig at folk vil sammenligne. Det er helt greit, vi ser mer på det som en ære hvis folk kan trekke paralleller. Det er jo ganske stor forskjell på banda, men det er klart at det vil være en del likhetstrekk siden noen av medlemmene har spilt i Windir.

"Heidra Valfar", hvordan ser du på den konserten og den kvelden nå i ettertid?

Det var helt utrolig synes jeg. Det var fantastisk stemning der inne og det kom utrolig mye folk. Banda som stilte opp var bra og det var sinnsykt kult at broren til Valfar, Vegard, stilte opp og sang på 3 låter, det gjorde det ekstra spesielt syns jeg. Etter konserten var det jo ganske vemodig og trist at en aldri mer skulle spille som Windir, men det var greit og få gjort den siste kvelden der.

Det var vel bra respons fra publikum også kan jeg tenke meg.

Ja, det var helt utrolig! 1200 mann som lagde god stemning så det var rimelig spesielt. Så absolutt en fin avslutning for Windir æraen.

Windir_dobbel.jpg

Vi må jo også snakke om denne doble Windir skiva som kom. Det er vel en av skivene som er blitt spilt mest her hjemme i det siste og det er blitt an sinnsykt fantastisk sak, hva synes dere selv da? Og hva synes dere om de coverlåtene som er med?

De var vi utrolig fornøyde med. Så hadde vi jo siste låta til Valfar liggende og den ville vi gjøre noe med. Så vi tenkte at vi kunne gi den ut og samtidig få noen av banda vi kjenner godt til å lage sine versjoner og det ble jævlig bra! Og det at banda fikk laget sine versoner som likevel høres ut som din egen låt og har fanget den rette feelingen i låtene, det er kult. Spesielt Enslaved sin synes jeg ble utrolig bra da.

Og "Mørkets Fyrste" og "Likbør" av forholdsvis E-Head og Weh ble jo ganske spesielle saker.

Jeg og Valfar hørte jo på mye techno sammen og så hadde vi en kompis som drev med dette og derfor fikk vi med ham. Når det kommer til Weh så er det også en god gammel kompis av meg og Terje som bare har gitt ut noen demoer, men han har puslet med mye småting og har vært mer eller mindre kompis med oss siden vi startet opp Windir så det var greit å spørre ham.

Hvordan vil dere nå tenke framover med Vreid, hva skjer videre?

Vi skal jo spille på dette "Wolf`s Lair" 5-års jubileumet så det blir det sikkert ett par konserter til i Norge i løpet av de neste månedene. Så driver plateselskapet og ordner med en Europaturne i løpet av vinteren, men det er ikke helt klart enda. Vi håper på å få kommet oss ut og spilt i alle fall mot vinteren.

Hvordan ser du på det og ha vårt med i Windir egentlig? Det ble jo en ganske stor greie etter hvert.

Joda, spesielt etter "Likferd" så merket vi at etterspørselen ble større, vi fikk jo flere tilbud om turneer, i USA for eksempel. Bandmessig så ble jo Windir jævlig lovende, både jeg og Valfar gledet oss noe jævlig til å lage nye plata.

Da er jeg tom, men har du noen avsluttende ord til våre lesere?

Få tak på Vreid plata og sett dere ned og ta en sekspakk eller ei halvflaske og hør godt etter, da blir musikken bedre!

 

http://www.vreid.no/