MANES – Prototypen på gale trøndere (Retro)

MANES – Prototypen på gale trøndere (Retro)

Noen uker etter Inferno Festivalen i 2004 ble arrangert, der Manes spilte, møtte tidligere Eternal Terror skribent Kristian Grindhagen gitarist viNd alias Eivind Fjoseide og bassist error flynn alias Torstein Parelius for en prat. Gutta var innom Platekompaniet før intervjuet for å sjekke ut konseptet "Metal vs Hip Hop". Hva de mener om dette, kommer fram i slutten av intervjuet.

Dette intervjuet ble første gang publisert 2. juli 2004.

 
Kan dere begynne med å fortelle litt kort om historia til Manes?

T: Det var jo ingen av oss som var med helt i fra starten av.. så, ehh.. Vi vet ikke! Haha..

E: Heh, det begynte vel på tidlig nitti tallet, 92-93, det begynte bare som et prosjekt for Skei. Jeg og han spilte sammen i Atrox på den tiden, også laget han en del låter som ikke passa inn i Atrox, dermed startet han Manes som et prosjekt. Han ga jo ut et par demoer som ble jævlig legendariske, i undergrunnen i alle fall. Så flytta Skei til Oslo i 94, og kom han tilbake i 98. og da hadde vi begge lyst til å gjøre noe sammen igjen, så da ble det bare at jeg ble med i Manes. Etter det bestemte vi oss for at det skulle bli et band med full besetning og vi fikk med oss Torstein, Rune og Asgeir.

T: I korte trekk.

Manes_Vilosophe.jpg

Det er nå en stund siden "Vilosophe" ble sluppet, hva syns dere nå såpass lenge etter?

T: Det er faktisk ganske nøyaktig ett år siden den ble sluppet nå, Mai 2003 var det. Jeg synes den er veldig kul. Det har ikke forandret seg hvordan jeg ser på skiva, jeg hører helt sikkert på andre ting enn det publikum gjør. For jeg tenker ofte på hva som skjedde når vi spilte inn plate og slikt. Det blir litt annerledes, men jeg syns det er en jævlig kul plate.

E: Langt i fra lei av den skiva enda, svært fornøyd med den.

Hvordan har den blitt mottatt av presse ellers i verden?

E: Vi har faktisk fått veldig god kritikk på den, vi har jo også fått slakt. Men det er ting man som regel ikke før med seg.

T: Vi har jo fått med oss litt slakt da, men det har vært veldig mye positiv omtale, spesielt siden vi hadde store forventninger til hvordan den skulle bli mottatt.

E: Vi visste jo og regna med at de knall harde black metal fansen kom til å gi oss litt pepper for det da, men det syns vi bare er kult. Heh. Husker faktisk en review som jeg fant på nettet, der sto det at vi hadde dratt ned bycksorna og blitt bøg. Haha. Når jeg leste det ble jeg bare så glad! Jeg syntes det var så jævlig bra skrevet. Hehe.

T: Men det har vært veldig mye positivt fra black metal folk og, det er jo mange som hører mye av det samme som er på de tidligere demoene i det nye også, for det er mange likhetstrekk i det. Det er jo hovedsakelig Skei som lager grunnideene til all musikken. Og jeg hører mye av det samme opplegget som i det gamle. Er bare litt andre øter å arrangere låtene på. Har jo gått mye mer mot det elektroniske, gitarene har fått en mye mindre rolle enn de hadde før. Det har faktisk vært merkelig mye positivt fra black metal fans også. Det er jo kult.

Manes_1.jpg

Hva med gamle Manes fansen da?

T: Kjenner ikke noen gamle Manes fans jeg.

E: Nei, jeg tror det er litt både og

T: Slik jeg ser det så syns jeg ikke det er en dårlig plate, folk som er litt åpen til forskjellig musikk burde kunne akseptere det, men det er jo en del folk som ikke har akseptert at vi er slik vi er i dag. Og det er jo helt greit for oss det, men det er veldig sjelden at det er folk som sier at musikken er helt OK liksom. Enten så liker folk det, eller så liker de det ikke.

Er "Vilosophe" et konsept album?

T: Ehh.. er det? Heh

E: Jeg vet da søren om du kan kalle det et konsept album jeg. Det er jo en del ideer bak det men

T: Det er et slags konsept album, men det er ikke noe sånn ridder-til-hest greie. Når jeg tenker konsept album så tenker jeg på Manowar og slikt, det er kanskje litt Manowar. Heh. Det er jo et slags konsept da, men det er mye mer en rød tråd enn at det er noen linjer greie gjennom skiva.

Er det noe Manes har gjort før?

T: Nei, eller veldig mye av tekstene på gamle Manes har jo vært veldig ensartet da, mye av de samme tingene. Men det har liksom vært mer reindyrka svart. Ikke akkurat noe konsept nei.

På siste låta på "Vilosophe" er det en som snakker i vei om noe på tysk, hva er det han sier?

T: Han er så sint! Det er tatt fra en film som heter "Day Talles King", det er en monolog derfra. Det er tatt rett i fra filmen, også har vi lagt på musikk på slutten. Det er liksom: lær deg tysk eller se filmen! Heh. Det er jo ingen av oss som kan tysk..

E: Det han babler om er at han og berta har sex, og hver gang de har sex så begynner hun å blø, noe helt jævlig! Han blir litt gal til slutt da.

T: Jeg kan jo fortelle litt mer om hva det handler om da, det er akkurat det som Eivind nettopp sa. Også virke det som at de har det så veldig bra, de har liksom funnet tonen igjen da. Så tar han seg fri i fra jobb og bestiller bord på restaurant, så drar de på kino og museum og sånt som det der. Så kommer de hjem, også virker jo alt som at det er så veldig bra, så tar de seg en drink og legger seg til sengs. Og akkurat i det de begynner å ha sex så kjenner han at det blir så varmt også hører han at hun ligger å skriker. Og da klikker det helt for han, så han river henne i stykker. Så det handler da litt om kjærlighet, liv og død, hehe

Manes_2.jpg

Det er jo en del metalband som har byttet veldig stil opp gjennom tiden, og noen av disse tar til dels avstand i fra noe av det de har gjort tidligere, kommer dette til å skje med Manes?

T: Nei. Det er jo bare en naturlig utvikling, den skiva vi kommer med om fem år kommer vi jo helt sikkert til å like bedre en "Vilosophe", men vi kommer ikke til å ta avstand fra den fordi. Og Skei som er den i Manes som hater metal sterkest syns fortsatt at det gamle er bra. Han tar ikke avstand til det i alle fall.

E: Vi vurderer jo også å spille noe av det helt gamle fra Manes live også da.

E: Ja, litt fornyet blir det jo selvsagt.

T: Det blir en hel masse hip-hop loops og slikt da, hahaha! Kun det! haha

Hovedinspirasjonen til Manes opp gjennom tiden, hva har det vært?

T: Det er jo veldig individuelt da, sånn som Skei hva han hadde i gamle dager var band som: Hellhammer, Celtic Frost, Sodom, Destruction, Mayhem. Det var mye thrash og black metal. Fårste demoene til Samael og Rotting Christ. Veldig mye gammel black metal gikk det i egentlig. Og nå forandres hva Skei blir inspirert av fra dag til dag.

Hva med dere selv?

E: Hmm, Arcturus, Anathema, Katatonia, jeg hører på veldig mye forskjellig.

Hva med andre ting enn musikk?

T: Jeg vet at Skei får veldig mye inspirasjon fra fysikk og matematikk og slikt. Han leser veldig mye "Scientific American" og sånt som det. Fysiske lover og teorier og slikt som det der. Og han tar mye fra programmeringer på data, han borrer seg bare dypere og dypere inn i slikt. Så det er nok en stor inspirasjon for han. Samme med nye programvarer, nye synther, nye programmer han begynner å bruke. Sekvensere, musikk program, han før mye inspirasjon i fra å sitte å leke seg med nye programmer og finne ut av nye ting. Han finner veldig mye begrensninger i gitaren, han misliker gitaren bare mer og mer, han synes riff er veldig kjedelig. Så det er absolutt en greie for han i alle fall. For min egen del så er det bøker, film, TV, blader og slikt. Men film og musikk er vel kanskje det mest typiske da.

E: Ting du opplever selv også da.

T: Kjærligheten og døden!

Dere har jo vært et Trondheimsbasert band hele tiden, og er vel det fortsatt.

T: På skiva er det kun trøndere ja, men vi har faktisk med oss en møring live! Men dette er første gangen vi går ut med det offentlig! Hehe. Møring-avsløring på Eternal Terror!! Hahaha. Men det er forresten "off the record" da!

Manes_live_04.jpg
 

Dere har nå spilt på Inferno, hva syns dere nå f�rst og fremst om selve festivalen Inferno?

T: Det var første gangen på Inferno for min del.

E: Drit lænt! Heh

T: Det som gjorde det litt spesielt for oss var jo at vi egentlig ikke helt dro dit for å være på festival, for min del så fikk jeg sett bare noen få band, og resten av tiden satt jeg bare å drakk øl og var kaos! Hehe. Og det samme var det nok for Eyvind også.

E: Hehe, ja.

T: Men det var mye artigere enn jeg hadde trodd da.

Var det noen band dere hadde sett fram til å se da?

E: My Dying Bride

T: Aborym. Eller så hadde jeg håpet Gorgoroth var bra, men det ble bare kjedelig. Også så jeg litt av Tonka.

E: Manifest da, det var bra. Sadus.

T: Steve DeGiorgio imponerte stort. Myrkskog var faktisk kult.

Var ikke akkurat der hovedsakelig for å se band med andre ord?

T: Nei, hehe. Vi hadde nok med å konsentrere oss om å få til å spille selv. Måtte kutte ut all alkohol og konserter god tid før vi skulle spille og ta en liten siesta på hotellrommet. Så ble det bare fullt kaos etterpå igjen da. Hehe. Det var hele Inferno for oss egentlig.

Hvordan syns dere at det gikk med egen spilling da?

T: Jo. Det var ikke alle som var helt fornøyde etter at vi gikk av scenen, men alt i alt så tror jeg at vi i sum syntes vi gjorde en bra jobb. Alle spilte jo små feil og noe små ting her og der som gikk litt galt. Men det er jo slikt som det er nesten bare vi som hører. Og sånn for min del, når jeg spiller noe feil så driter jeg litt i det. For i etterkant så sitter jeg igjen og syntes det var jævlig kult uansett.

E: Det var jo jævlig bra stemning også! Publikumsoppmøtet var faktisk over forventning.

T: Det var jo nesten over forventing bare at vi ble spurt om vi ville spille. Inferno er jo en ekstrem metal festival, og vi skilte oss ganske ut.

Hva med all sampling og slikt, hvordan syntes dere at det funket live?

E: Det fungerer fint for oss, men hvordan det hørtes ut for publikum har jeg jo ikke peiling på.

T: Det blir jo automatisk mer graut jo flere elementer man bruker, men igjen så blir jo lydbildet mye fetere da. Så for å spille slik musikk live må vi alltid kombinere litt, fjerne noe og legge til litt nye ting for å finne en mellomting. Men jeg tror det funka bra, vi har jo jobbet en del med det. Prøvd ut en del forskjellig for å finne ut hva som bør fjernes og hva som kan legges til. Noe blir jo en del forandret i live sammenheng da. Vi stripper i alle fall ned en god del, og prøver å ha mer av ting som skal komme litt tydeligere frem.

Jeg ble faktisk overrasket over at dere fikk så god lyd som dere fikk.

T: Ja, vet jo ikke helt hvordan det var til dere, men det fungerte i alle fall veldig bra for oss oppe på scenen. Men det er jo ekstra kult om det var bra lyd ute i salen også. Vi har jo aldri spilt live med denne besetningen før, så vi har ikke veldig mye å sammenligne med heller da. Dette var vel egentlig den første skikkelige konserten med Manes på tretten år.

Ja, men hvor ble det egentlig av release konserten på Blæst?

T: Det var egentlig Dark City som skulle arrangere det, men akkurat på den tiden så drev Blæst på å byttet booking styre, så de hadde klart å dobbelbooke den datoen vi hadde fått bekreftet. Så da ble det heller konsert med Cato Salsa Experience den dagen. Så etter det så ble det egentlig bare glemt av alle, vi begynte å fokusere på andre ting og Dark City forsvant jo mer eller mindre. Så første konserten vi kjører her i byen blir jo mer eller mindre en slags release konsert da. Det blir i løpet av året, og vi driver å jobber med noe nå. Så det er bare å vente og se.

E: Vi har jo nå fått oss en manager som kan ta seg litt mer av slike ting for oss, så vi slipper å gå å tenke på å skaffe giger. Og det har funka veldig bra hittil.

Manes_4.jpg
 

Kan dere fortelle litt om hvordan samarbeidet med Code666 startet?

E: Det var egentlig at jeg var i kontakt med dem for å få signa Atrox, så bare nevnte jeg i samme slengen at jeg spilte i Manes og at vi var ute etter kontrakt. Så da sa han bare at, faen det er jo to av favoritt bandene mine, så han signa også Manes i samme slengen og det uhørt! Jeg sa at Manes hadde forandret seg veldig siden det som sist kom fra Manes da, men det brydde han seg ikke noe om, han ville ha det uansett. Ante ikke hva det var han signa da egentlig, hehe.

Hva var reaksjonen når han fikk høre det da?

E: Han hadde egentlig forventa at det skulle være litt dark ambient aktig, så han ble litt overrasket over at det var såpass mye rock i det. Og det som er så bra med Code666 er jo at om et større selskap viser interesse for oss så slipper de oss med en gang. Et veldig realt selskap å jobbe med.

T: Det som er så greit med Code666 er at så og si hvilken retning vi går innenfor musikken så er de åpne for det. Og det er jo jævlig bra for oss, for neste skive kommer ikke til å bli en "Vilosophe"nr 2. Og det er heller ikke noe Code666 forventer av oss.

Har dere mye nytt materiale nå da?

T: Vi spilte jo to helt nye låter på Inferno. Disse to ble valgt ut pga. at de egner seg veldig godt live. Vi har vel en 30-40 ideer liggende nå.

E: Ja, vi har kjempe mye liggende. Noe av det er ganske mye råere enn det som ble til på "Vilosophe", mens noe igjen er helt i andre retningen.

T: Så vi starter snart nå prosessen med å finne ut hvordan vi vil ha neste plate, for Skei har laget noe jævlig mye musikk. Han har liksom en 20-30 hele låter liggende, så starter prosessen med å forme dem sammen. Og finne ut hva det er vi har lyst til å jobbe med. Så vi har sjelden problemer med å komme opp med nytt stoff, vi har større problemer med å velge ut hva vi skal jobbe videre med. Så det er veldig vanskelig å si hvordan neste skive blir.

Litt mer tilbake til "Vilosophe", har dere noen tanker bak tittelen?

T: Ja, mange tanker bak den. Litt av konseptet bak plata er jo at det oppfordrer folk til å tenke selv, både med låter, tekster og cover artwork går veldig mye på det at det hele er en oppfordring til å tenke selv. Og det også med tittelen, tittelen i seg selv er jo bare et oppfunnet ord som man ikke kan finne i noen ordbok. Det fins jo meninger bak alt av tekster og cover og alt mulig, men den største ideen går på at folk skal tenke selv.

Så det er ikke bare for å være slem at det står så lite tekst i bookleten?

T: Nei, ikke bare det. Hehe. Nei det hele er nok gjort med overlegg ja.

E: Forresten, du må prøve å tyde det som står bak infolista, det er den eneste teksten som står i coveret egentlig. Der ligger det en skjult tekst, heheh. Du må studere ganske godt så kan du finne et skjult budskap.

T: Og ellers i coveret så er jo alt egentlig bare vage hentydninger til saker, det er ingenting som er tydeliggjort. Det har mye med at man skal virkelig sette seg inn i musikken og røre litt rundt i grøten for å finne ut av ting, så det ikke bare blir sånn plastikk Nuclear Blast crap.

Hvem er det som har laget cover arten?

T: Layouten er det en italiener, Mauro Berchi som spiller i Canaan blant annet, som har gjort. Har et plateselskap som heter Eibon. Men det er vi som har funnet fram bilder og stått for det meste av konseptet i det da.

Tenker dere på å være mest mulig original når dere lager musikk?

E: Nei, jeg føler ikke at vi tenker: nei dette ligner på det, så det kan vi ikke bruke. Vi jammer, oi det dette ble kult, slik gjør vi.

T: Veldig mye har gått ut i fra jamming, noen kommer med en riff idé, eller bare en trommetakt, eller noe Skei har gjort på PC. Også prøver vi dette på forskjellige måter, for eksempel med blast beats, eller uten trommer, med vokal, uten vokal og slike ting. Vi går alltid for det vi syns er kulest, og akkurat der har vi faktisk tenkt å åpne for enda mer, dra inn flere analoge instrumenter og prøve oss frem enda mer.

Manes_3.jpg
 

Beskriv Manes med fem ord.

"tenkepause"

T: Nei det kan jeg ikke, eller M A N E S. Hehehe.

Okey, la oss heller si: beskriv Manes.

T: Når jeg skal forklare hva slags musikk vi spiller i alle fall så sier jeg bare at det er en blanding av mange forskjellige ting som for eksempel metal, rock og elektronika. Det er jo den enkleste beskrivelsen.

E: Elektronika rock.

T: Men det er jo mye metal i det også da, noe vi prøver å få fremhevet litt mer live.

Ja det var veldig mye tyngre live enn på skiva.

E: Det er jo også gjort med overlegg.

T: Det må jo passe i en livesammenheng også da. Vi har jo også jævlig lyst til å kjøre noe der vi stripper alt helt ned og kjører jævlig rolige sett.

E: Det var jo en stund meninga at vi skulle gjøre en "hemmelig" gig i Trondheim der vi kjørte kun med akustiske instrumenter.

T: Men det ble dessverre aldri noe av. Vi har jo veldig lyst til å gjøre noe slikt da, bare reindyrke det melankolske, men på Inferno dro vi heller fram det som var mye mer rocka. Folk er liksom ikke i stemning til å stå å grine på en slik festival, er mer i stemning til å stå å drikke og sloss. Hehe.

Dere har jo også klart å holde på mye av den stemninga og feelingen fra "Under Ein Blodraud Maane".

E: Det ligger mye av det i musikken nå også ja. Og det har mye med Skei å gjøre.

T: Han er veldig flink til å lage musikk, og han lager musikk med en veldig nerve, det er bare naturlig mørkt og dystert. Det er mye av grunnen til at Skei dro seg sånn ut ifra metallen, for han syntes alt for mye folk har gått bort i fra det som er nerven i musikken.

Hva syns dere om et slikt konsept som Platekompaniet kjører nå med "Metal vs. Hip Hop"?

T: Det er jo bare et salgstriks det som alt annet. Metal mot hip hop, jeg vet ikke helt jeg, men det er kult at de har skrevet metal størst da! Hehe. Jeg digger jo veldig mye forskjellig musikk jeg så den her sjanger krigen er egentlig bare tull. Sjangrer i seg selv er jo egentlig bare for at det skal være lettere for butikker som Platekompaniet, og også for oss kunder da. Det er jo mye lettere å lete når det er delt opp slik. Men bortsett fra det, så er det noe jeg driter i. Men jeg syns at når de kjører slikt opp mot hverandre bare er teit, akkurat som når vi var på Inferno så var det noen som sa at de syntes at nye Manes er blitt for nu-metal, og da var det første Skei sa: kult! Hehe. For det er liksom bare en ting folk sier: "det liker dere i alle fall ikke", liksom. Men det driter jo vi i, hva folk kaller det. Hvis du har tatt bare trommeloopene fra noen av låtene så hørtes ut som hip hop liksom. Bytta ut gitaren med rap å har det vært dønn hip hop! Men igjen, har man tatt bort loopene og lagt på vanlige trommer har det blitt metal. Uansett liksom, jeg syns å henge seg sånn opp i sjangere er bare teit.

Manes_UnderEinBlodraudMaane.jpg
 

Hva med neste skive nå da?

T: Vi har funnet tittel på neste skiva nå da, det er ikke akkurat offisielt det heller, eller er det det? Uansett da, den skal hete "Invention", også har den en undertittel: "Or How the World came to an End and Why We Did it".

Kan du fortelle litt mer om det?

T: Mye som kan sies om det, men det hele blir mye mer forklart på plata da. Det er jo bare en del av hele plate konseptet, så det her blir vel kanskje et konsept album da? Hehe. Også har vi planer om å slippe en EP som skal hete "Veiw", om den kommer i forkant eller etterkant av neste skive er ikke helt klart ennå, det kommer også litt an på Code666 egentlig. Men det er liksom for å få sopt opp litt ting vi har liggende som ikke passer inn på plate, muligens en del remixer og coverlåter og andre Manes låter som ikke egner seg så godt på skive. Og til vinteren så kommer tredje demoen ut på vinyl, den har jo vært ekstremt vanskeliå få tak i før, for den ble liksom spredd til kanskje 5-10 personer. Det vi håper er at det blir en 10′ limitert til 666, med farget vinyl og poster.

Er tekstene ferdig til neste skive da?

T: Ja vi har det meste av konseptene rundt tekstene i alle fall. Vi er jo ikke helt sikker på hvilke låter det blir vi kommer til å bruke, men ja, det er mye tekster ferdig.

Og tekstene baserer seg rundt tittelen på albumet?

T: Ja egentlig. Vi kan jo også nevne tittelen på de to nye låtene vi spilte på Inferno, det er fortsatt bare arbeidstitler da: "The New Flaggelatar Vision", det var den andre låta vi spilte, og siste låta het "Natas Minory Knife and Kleenex".

Kan dere si noe mer rundt de titlene?

T: Hmmm, Flaggelanter var sånn dere sjølpiskere. Det er vel det du trenger å vite om det, det betyr jo ny flaggetalisme og ny visjonisme. Og "Natas Minory Knife and Kleenex" sier jo seg selv den også, ikke så veldig komplisert. Du er jo mye mer ond når du sier Natas en Satan! Hehe. Men jeg tror faktisk neste skiva blir ganske så ond. Vi går i alle fall for det, men det kan jo hende vi bommer totalt. Hehe. Det er jo ikke noe sikkert at de to låtene vi spilte på Inferno blir slik på skiva, Vi må jo få det til å passe inn i helheten på skiva. Og forresten, nå har vi endelig klart å rote sammen en hjemmeside! URL-en til den er www.manes.info og der kommer det opp mer ganske så fort.

Avslutt med å promoter Manes.

T: Det er Manes t-skjorter til salgs på Code666 sine hjemme sider! Og i Norge, det er vel kanskje viktig å få med, så er det Aftermath Music i Trondheim som er distributør av Manes skiver her til lands. For det er jo ikke akkurat lett å finne Manes skiver ellers i landet, store kjeder selger dem jo ikke.

E: Vi har faktisk blitt spurt av masse folk som ikke finner skiva vår noen steder.

T: De hadde jo skiva på Platekompaniet her i byen i en ukes tid da, men det var jo bare pga at jeg gikk på Aftermath og henta fem skiver for å sette dem ut til Platekompaniet. I Trondheim så blir det jo litt annerledes, for der er det jo mye lettere å bare gå med skiva til butikkene.

Er førsteopplaget utsolgt eller?

E: Den var i alle fall out of stock.

T: Ja, det er vel utsolgt fra plateselskapet, men jeg tror ikke at det er utsolgt fra alle distributører rundt om i verden. Men det blir trykt opp på nytt, og andre opplaget blir vel sånn vanlig jewel case. Men tilbake til Aftermath Music, for folk som bor rundt om i landet som ikke får tak i skiva bør ta direkte kontakt med Aftermath og mase der!

Det blir ikke mulighet for å få kjøpt den fra hjemmesida deres da?

E: Jo da, det blir vel det. Men da blir det vel linka mot selskapet eller Aftermath.

T: Vi hadde jo lyst til å ta inn selv for å selge videre selv, men da hadde det allerede blitt utsolgt når vi begynte å tenke på det. Og her i byen så har vi jo aldri trengt det pga. Aftermath, men når vi skulle nedover på Inferno så hadde vi jo lyst til å ha med oss noen skiver, men da var det utsolgt fra selskapet. Det var litt kjipt da men. T-skjortene er forresten limiterte de også!

Og med dette runder vi av et lystig intervju med Manes.

 

www.manes.info