INFERNO 2013

INFERNO 2013

Inferno Metal Festival Norway er en av Nord-Europas største innnendørsfestivaler for extreme metal. Festivalen feiret i 2010 sitt 10-års jubileum og er kjent for å dra større og større horder med svartkledde utlendinger til hovedstaden. Inferno er med unntak fra de første 2 årene, da den ble arrangert på Langfredag og Påskeaften, blitt arrangert på Skjærtorsdag, Langfredag og Påskeaften. Det ble i noen år populært å arrangere konserter onsdagen før Inferno og de siste årene har festivalen selv tatt hånd om denne dagen og dermed er Inferno blitt en firedagers metalfestival.

Under årets Klubbdag blir det konserter på seks av Olsos klubbscener. John Dee, Victoria, Revolver, Rock In, Blå og Devilles er årets utvalgte. Det vil bli fire band på Blå (Dark Essence Records & Propulsion Music Club Night), John Dee er som vanlig Indie sin lekegrind der tre av deres band skal få vist seg frem. Deville har en ren thrashlineup med tre band, Rock in (South of Heaven Stage) og Victoria har to band hver og det samme har Revolver (Metal Hammer Norway Stage). Det er 18 års grense på John Dee, Blå og Revolver, mens du må være minst 20 for å få komme inn deøvrige tre klubbscenene.

Inferno Metal Festival Norway kjører som vanlig på med 1 headliner hver av de 3 dagene selve hovedfestivalen varer og i år er det DEICIDE, SUFFOCATION og SATYRICON som er de største trekkplastrene. Sitnevnte skal spille et eksklusivt og forlenget sett der de vil presentere helt nye låter som aldri før er spilt live.

Programmet i år er kanskje det mørkeste i festivalens 13. årige historie og de kan foruten de tre headlinerne friste med godbiter som  TAAKE, DARK FUNERAL, HATE, CHROME DIVISION, MOONSPELL, GHOST, AETERNUS, BEHEXEN, PURIFIED IN BLOOD, CARACH ANGREN, SOLEFALD, HADES ALMIGHTY. SAINT VITUS og DISKORD.

Inferno_symbol_1.jpg
 
 
FORHÅNDSPRAT MED RUNAR PETTERSEN
(Av Rune Grande)
 

Påska kommer relativt tidlig i år, den siste uka i mars for å være helt nøyaktig. Og ettersom vi nå er godt i gang med 2013, er det ikke all verden til tid igjen før ting må begynne å falle på plass. Hvordan ligger dere an?

Vi ligger veldig bra an. Det meste er egentlig på plass og det er småting som nå må jobbes med. Vi har en håndguide å lage, blant annet. Ellers er det mye promoarbeid som gjøres. Noe man jo egentlig aldri kan gjøre nok av.

Lineupen i år ser mye mørkere ut enn noen gang. Er det tilfeldig eller var det planlagt?

Vi har vel ikke akkurat tenkt at nå skal vi lage den mørkeste line-upen ever. Så sånn sett er det litt tilfeldig. Det som kanskje skiller seg litt ut i år er at det er et par store death metal-band på plakaten. Så det er jo en brutal line-up sånn sett. Men vi føler vel at vi har en ganske så variert gjeng med artister, med doom som Saint Vitus, Devil og Ghost, og black metal med Taake, Satyricon og Behexen. Så det burde være litt her for enn enhver smak. Men når alt kommer til alt, så bør man ikke henge seg for mye opp i sjangere, da det viktigste er kvalitetsband fremfor genren de tilhører.

De fleste kjente extreme metal bandene har vært innom Inferno og spilt og det må være vanskelig å finne nye bra band som tilfredsstiller det kresne Inferno publikumet. Er det mye mer jobb nå i dag med bookingen enn hva det var i begynnelsen?

Det har du rett i, Rune. Nå har jo alt av større norske black metal-band som spiller live vært innom Inferno. Sånn sett er det ikke lett å sette opp en god line-up. Vi var nok mer kjent for norsk black metal før, men vi må nå tenke litt utenfor boksen for å få til en spennende line-up, men samtidig ikke gå for langt utenfor rammen vår. En annen ting er jo også at det er utrolig vanskelig å vite hva et utenlands band som ikke har spilt mye her til lands kommer til å trekke av folk.

Tenker dere mye på hva publikum vil se, eller må dere ta mer hensyn til hvilke band som er tilgjengelige?

Ja, vi tenker jo på hva folk vil se. Men det må jo også ta hensyn til hva som er tilgjengelig. Det er jo en tid på året der mange band enten er på turne andre steder i verden, eller i studio. Veldig mange band kommer til Europa på sommeren for å gjøre festivaler. Fordelen der er kanskje at vi har sjansen til å plukke opp noe som ikke kommer innom alt av sommerfestivaler i nærheten.

Da lineup ble sluppet på Kickoffpartyet på John Dee den første lørdagen i februar i år, så manglet noen få navn. Hvis jeg ikke husker feil, så har ikke det skjedd tidligere. Her trengs en liten forklaring.

Det var et band som avlyste tidligere den uken vi hadde kick-off. Så vi hadde ingen erstatter klar før kick-off-festen var i gang. Vi hadde også en headliner-plass som vi ikke fikk fylt. Vi ønsket ikke å haste det med å bare velge det første og det beste, kun for å ha det klart tidsnok til kick-off-festen. Da ville vi heller vente for å en verdig headliner. I tillegg så er det noen band på Revolver vi ikke hadde klare fordi de er en del av en konkurranse som Metal Hammer kjører.

Det er som alltid en del utfordringer som dukker opp når en festival av Infernos kaliber skal gjennomføres. I år har et noe uvant problem dukket opp. Overgangen fra vintertid til sommertid gjør at dere «mister» en time på lørdagen. Hvordan løses dette?

Det blir et band mindre på lørdagen. Så da blir Satyricon siste band på hovedscenen, mens Saint Vitus avslutter festivalen nede på John Dee.

Det er som alltid mye skriverier på blant annet Scream Forumet i etterkant av lineupslippet, men som i år som i fjor er det mindre pepper enn vanlig fra den kanten. Hva tror du årsaken til dette er? Er «sytepavene» gått lei eller har de «vokst opp» eller er det sånn at folket er fornøyde med lineupen?

Tja, det er vanskelig å spekulere i. Vi får håpe at folk er fornøyd med line-upen. Det er jo ingen grunn til og ikke å være det og folk virker spesielt å være fornøyd med Deicide, Moonspell og Ghost. Klagingen kommer jo ofte på norske nettsider og da av de som er litt bortskjemte og er mye på konsert ellers i året. Nå som vi har noen virkelig utenlandske godbiter å friste med, så er det lettere å si seg fornøyd.

Hvordan går det med billettsalget? Blir det fullt på Rockefeller og John Dee i påska?

Sist jeg fikk oppdatering på billetter så ligger det bra an. Vi hadde jo også litt flere innom kick-off-festen enn i fjor, så det lover bra. Så vi satser på fulle hus under påsken i år.

Som alltid skjer det mye utenom musikken på Inferno. Hva kan dere friste med i år?

Utenom musikken så lover vi en meget god fest på Royal Christiania Hotel. Her blir det metal-DJs hver dag fra klokken 12.00, med mer eller mindre kjente folk fra det norske metal-miljøet. På lørdagen kjører Pete Evil fra Blood Tsunami en fet quiz for de som vil teste sine metal-kunnskaper. Vi kommer også til å ha platemesse på hotellet hvor folk har mulighet til selge og kjøpe skiver og annet metal-relaterte godsaker. Det blir også film på Cinemakteket, med metal-dokumentaren «Så Jävla Metal» samt skrekklassikeren «The Shining» og dokumentaren om den. Følg også med på Jernverket på radio hver dag under Inferno-uken for dekning om festivalen.

Inferno_star_logo_2013.jpg

Billetter:

FESTIVALPASS: NOK 1400
DAGSPASS ONSDAG: NOK 280
DAGSPASS TORSDAG: NOK 500
DAGSPASS FREDAG: NOK 500
DAGSPASS LØRDAG: NOK 500

Festivalpass kjøper du hos  www.billettservice.no

 

Overnatting:

Som vanlig er Royal Christiania festivalhotell

Dobbelrom inkl frokost: NOK 999,-
Enkeltrom inkl frokost: NOK 725,-
Ektra seng inkl frokot: NOK 260,-

 

Program:

Onsdag 27. mars:

John Dee

20:30 – Man the Machetes
21:30 – Blood Tsunami

22:30 – Altaar

Victoria

22:15 – Saturnus
23:15 – Devil

Revolver

23:30 – TBA
00:30 – TBA

Rock In

23:00 – Mion’s Hill
00:30 – Spectral Haze

Blå

TBA – Cor Scorpii
TBA – Krakow
TBA – Vulture Industries
TBA – Helheim

DeVilles

TBA – Imbalance
TBA – Exeloume
TBA – Ninth Circle

 

Torsdag 28. mars:

John Dee

17:30 – Horned Almighty
19:15 – Zygnema

20:45 – Faanefjell

22:15 – Solstorm

00:00 – Chrome Division

Rockefeller

18:15 – Iskald
19:45 – Hate

21:15 – Dark Funeral

23:00 – Taake

01:00 – Deicide

 

Fredag 29. mars:

John Dee

17:30 – Fleshcrawl
19:15 – Warpath
20:45 – In Vain
22:15 – Carach Angren
00:00 – Purified in Blood

Rockefeller

18:15 – Behexen
19:45 – Aeternus
21:15 – Ghost
23:00 – Moonspell
01:00 – Suffocation

 

Lørdag 30. mars:

John Dee

17:30 – Morbo
19:15 – Mos Generator
20:45 – Kråke
22:15 – Diskord
00:00 – Saint Vitus

Rockefeller

18:15 – Baptism
19:45 – Hades Almighty
21:15 – Solefald
23:00 – Satyricon