Etterlyser kandidater til Willy Oftedals Ærespris

Etterlyser kandidater til Willy Oftedals Ærespris

Willy Oftedals Ærespris

Lørdag 16. April 2011, midt under fjorårets Rock Mot Rus-festivalen, var det nøyaktig ett år siden festivalens grunnlegger, Willy Oftedal, døde. – Vi forsøkte å finne en måte å markere dette på, og har bestemt at det fra i år skal deles ut en nasjonal ærespris som heter «Willy Oftedals Ærespris», sa Svein Spjelkavik i Rock Mot Rus. Reidun Solbakken fra Harstad vant den første «Willy-prisen», og nå jakter RMR nye kandidater.

Willy Oftedal, festivalgeneral og ryggrad i Rock Mot Rus gjennom 28 år gikk bort 16. April 2010, etter å ha tapt kampen mot kreften. Han ble 52 år gammel. Det tapet rystet, ikke bare musikkmiljøet i Vesterålen, men i hele landsdelen – og sjokkbølgene spredte seg til helt til hovedstadens rockescener, der navn som Tungtvann, Madrugada, Pål «Moddi» Knutsen og Vidar Vang signerte kondolanseprotokollen.
 
Gav liv til drømmene
Vidar Vang satte kanskje ord på det mange følte da han skrev; «Willy. Du gav oss ungdommer årets høydepunkt. Du gav oss muligheten til å leve ut drømmene våre. Du gav oss stor scene og feit lyd. Du gav oss et møtested for likesinnede. Du gav oss vår første magiske konsertopplevelse. Du gav oss troen på musikken vår. Du var og er en så stor del av så manges historie. Jeg er uendelig takknemlig for at du er en del av min». En purung Vidar besøkte i sin tid Rock Mot Rus sammen med bandkopisen Robert Burås. Her møtte de Sivert Høyem og Frode Jacobsen. Hadde de ikke gjort det, hadde kanskje historien om Madrugada aldri blitt skrevet. Sivert kvitterte med å avslutte sin Moon Landing-turne på Stokmarknes, der han dedikerte hele konserten til Willy Oftedal.

Hedrer bakmennene
Svein Spjelkavik forteller at de med etableringen av «Willy Oftedals Ærespris», som et årlig innslag på Rock Mot Rus, vil sette fokus på oppdrift, samtidig som de hedrer minnet til mannen som mer enn noen var Rock Mot Rus.
– Prisen vil deles ut til bakspillerne, de som legger til rette for og gjør ungdommene gode, sier Spjelkavik.

Deler ut en «Willy»
Æresprisen består av en bronsestatuett, et diplom og en pengesum på 5.000 kroner.
– Vi synes dette er en fin måte å hedre Willy Oftedal for det ekstraordinære arbeidet han gjorde og de som fortsatt arbeider i hans ånd, sier Spjelkavik, som selv har stått for utformingen av bronsestatuen «Willy».
– Dette er en nasjonal pris som skal henge høyt, og det vil være tre nominerte hvert år. Nå jakter vi på nye, verdige kandidater i hele landet, forklarer Spjelkavik.

Ungdom og musikk
Prisen vil trolig bli delt ut av en av headlinerne på årets festival, og alle de tre nominerte vil bli presentert på storskjerm i idrettshallen.
– Der vil vi gi publikum et innblikk i hvorfor de tre er nominert, sier Spjelkavik. Han understreker at kostnadene til selve prisen, og reise og opphold for de nominerte, på til sammen mellom 25- og 30.000 kroner vil bli finansiert av eksterne kilder.
– Dette er ikke noe Rock Mot Rus bruker de offentlige midlene vi får til, og prisen finansieres med hjelp av samarbeidspartnere og sponsorer, sier han. I følge statuttene som er laget for prisen, kan den deles ut til personer som har gjort en aktiv innsats for ungdom, unge musikere, eller – aller helst – en kombinasjon av de to tingene.
– Og det er ingen tvil om hva slags musikk vi snakker om her, det er rock ´n` roll og hip-hop, sier Spjelkavik, som ber alle med god forslag kontakte Rock Mot Rus.
Forslag kan sendes på epost til festival@rockmotrus.no