HAMMERSLAG VINTERBLOT 2012

HAMMERSLAG VINTERBLOT 2012

HAMMERSLAG VINTERBLOT 2012

Tønsberg

17/2 – 18/2

Hammerslag Festival Vinterblot er en extreme metal festival som blir arrangert i Tønsberg av primus motor Bjørn Almar Rolstad Johansen. Festivalen har flyttet på seg i løpet av de 5 årene festivalen er blitt arrangert. Første gang denne festivalen ble arrangert, var i 2004 og da i Spiret, en nedlagt kirke. Her ble festivalen avholdt også de to påfølgende årene. Etter 2008 utgaven av festivalen, tok festivalen en pause på et par år, før den igjen kom på banen i 2011.

I tillegg til de ordinære festivalene, som tidligere var lagt til desember, har Hammerslag Vinterblot kjørt kick off konserter på sommeren, og dette har inngått i festivalprogrammet for Slottsfjells festivaldeltagere.

Nå er Hammerslag Vinterblot igjen tilbake og denne gangen arrangeres det over 2 dager i februar. Lokasjon denne gangen er et sted som heter Total. Vi dro inn festivalmanager Bjørn Almar Rolstad Johansen for å høre litt om hvordan ståa er i Hammerslagleiren i år.

Hammerslag_BjornAlmar.jpg
 
INTERVJU MED PRIMUS MOTOR FOR HAMMERSLAG – VINTERBLOT
BJØRN ALMAR ROLSTAD JOHANSEN
 
Hvis jeg har fulgt med i timen nå, så er dette den andre Hammerslag – Vinterbot på den andre siden av jula. Hva er årsaken til at dere har endret tidspunktet for festivalen?

Det er riktig  πŸ˜‰ Grunnen er rett og slett lokale, og at det er mye pågang før jul med andre ting. Jeg fant det lettere å sette den opp i februar. Pluss at det virker som om at det er godt mottatt av publikum. Folk bruker ofte penger på andre ting en festival før jul hehe.

Dere tok noen år fri før dere begynte på igjen i februar i år. Hva var årsaken til pausen og oppstarten og; hva er annerledes nå i 2011?

Ble to år uten Hammerslag og det er rett og slett økonomi og lokale som er årsaken til det. Satte opp Hammerslag om sommeren et par år noe som funket greit med blant annet Gorgoroth, 1349 og Blood Red Throne headlinere.  Var igjen plass og økonomi som satte en demper for at det ble pause. Never ending story hehe.

Hammerslag_Nidingr.jpg
NIDINGR (Headliner fredag 17. februar)
 

Etter å ha startet opp i Spiret, kjørte dere i Eikhallen før pausen og er nå lokalisert i Total Utested. Vi må få litt Hammerslag-historie fra disse tre arenaene.

Ja, det kan du få, en kjapp en hehe. Spiret var en nedlagt metodist kirke som vi tilfeldig fikk leie av noen som hadde tatt over driften av det for han som eide den.  Når Hammerslag var på tegnebordet gikk vi rundt til plasser i Tønsberg for å fortelle vår ide. Den eneste plassen som tok interesse var altså Maskinistenes Hus en cafe/utested i Tønsberg. Vi så kjapt et det var for liten plass på cafen, men de sa de hadde en annen plass som de driftet for noen andre. Dette var altså Spiret/kærka. Det kan jo sant sies at Maskinistenes ikke hadde peil på metal i det hele tatt, og i hvert fall ikke black metal noe som skulle vise seg å bli litt av en mølje etter hvert hehe. Vi tok hverandre i hånda og jeg kjørte på;) Fikk booka Gorgoroth og en del lokale band osv. Etter hvert gikk det jo opp for mange hva som var i ferd med å skje, at man skulle ha satan rock i ei kirke hehe. Pressen tok av, biskoper, politikere osv men avtalen besto. Så den 18 desember 2004 ble det altså Hammerslag Vinterblot med Gorgoroth i ei kirke med saueskaller, fakler, blod, piggtrad osv . Man kan vel si at den ble avkristnet den dagen;) Heldigvis var det slik at sjefen for maskinistenes syntes det var noe av det feteste han hadde sett, så han var på Hammerslag sin side. Noe som førte til at Hammerslag kunne settes opp i Spiret en gang til. 2005 gikk greit for seg med knall konserter med både Myrkskog og Tsjuder pluss mange flere. Publikum digga lokale og alt skulle være på stell for mange år med fest.. men er alltid et men hehe. Han som eide dette stedet begynte å merke at folk ikke ville leie det til andre arrangementer uten at han kunne si hvorfor. Så en dag var det en stor bank som ville ha et julebord der for direktørene. Skal ikke si navnet på banken, men den er forholdsvis stor her i Norge. De googlet Spiret og fant da en del bilder og stoff som de ikke likte noe særlig hehe. De var jo selvfølgelig religiøse og dermed var det nok for eieren! Hammerslag fikk ikke være der noe mer. Dette førte til et helvete for meg med hvordan jeg skulle sette opp festivalen. Jeg fikk beskjed om dette bare 5 måneder før jul og jeg hadde allerede booket alle banda ink Zyklon og Kampfar. Ble et helvetes år det der, men etter 1000 telefonsamtaler og lobbyvirksomhet fikk jeg altså tak i en idrettshall som heter Eikhalllen bare 4 uker før Hammerslag skulle skje. Det som så skjedde var at publikum sviktet totalt, noe som jeg ikke hadde forventet. De snakker jo ofte om lojalitet i metal miljøet men jeg lærte at det er like skiftende som været her til lands. Ble massivt underskudd og jeg var drita lei og skjønte at jeg ikke kunne sette det opp i Eikhallen igjen. Da ble det sommeren istdetet under Slottsfjellfestivalen, noe som fungerte greit.  Så var det enden på visa i 2008, for Hammerslag sin del. Dark Side of Norway som er firma som eier Hammerslag fortsatte å booke band til Slottsfjell og satte opp et par andre konserter osv. I 2010 startet det opp et nytt utested i Tønsberg som heter Total, og de var sugne på å trekke så mange folk  som mulig fra forskjellige sjangre musikk til plassen. Da de spurte sa jeg ja og da kan vi vel si at da sitter jeg her og skriver om 2012 hehe. Var vel et greit lite eventyr det? 

Så vi får se hvordan det går videre og om det da blir 2013.

Dere har ikke så altfor mange band i lineupen, men har likevel fått 2 avlysninger denne gangen. Slikt er vel alltid kjedelig og skaper ekstra arbeid. Hvordan har det løst seg for dere og hvem er erstatterne for Nocturnal Breed og Elvarhøj?

Jeg synes 10 band på to dager er greit jeg? Hehe. Eller 9 denne gangen siden Framferd skal legge opp og de får ekstra spilletid;) Framferd og Hammerslag har gått hånd i hånd siden begynneslen av det 21 århundre så blir en trist affære det der. Det at band kansellerer er jo alltid crap, i hvert fall når det er en headliner som Nocturnal Breed hehe. Fikk jo inn Iskald ganske fort som jeg mener er en grei erstatning. Er i hvert fall mange som ble skuffet over Nocturnal Breed og mange som ble glad for Iskald, en får håpe det veier opp for hverandre. Time will show som Solan sier.

Hvordan ser tilsiget av utlendinger og norske metallhoder fra andre landsdeler ut denne gangen?

Er alltid en god blanding av folk på Hammerslag. Alt fra Canada, Australia og India til vanlige Tyskland, England og Sverige. Når det gjelder Norge er dette samme sak, trøndere, nordlendinger, vestlendinger og søringer hehe. Så er vel ikke noe annerledes i år regner jeg med.

Hammerslag_Ragnarok.jpg
RAGNAROK (Headliner lørdag 18. februar)
 

En nisjefestival som Hammerslag – Vinterblot er i mine øyne strengt nødvendig i et voksende metalmiljø og jeg vet jeg ikke er alene om denne meningen. Hvordan er det å være arrangør av en slik festival? Er det lett å få støtte fra det lokale næringslivet eller glimrer de med sitt fravær?

Svaret på det er vel kort og godt nei πŸ˜‰ Skal man sette opp en slik fest vil jeg anbefale Bergen, Oslo og  Trondheim hehe. Der får du i hvert fall inn litt cash.

Når band skal bookes, hvordan går du frem? Har du noen krav til banda for at de skal være aktuelle for Hammerslag – Vinterblot? Ser du på hva andre festivaler booker slik at det unngås at de samme banda spiller på flere festivaler samme år?

Meg og Dan Tore Hytten som er bookingsjef setter oss ned og ser på alle mulige band. Setter opp ei laaang liste som vi da plukker av underveis. Er økonomi som stopper som regel. I disse dager skal jo et band som har gitt ut en EP plutselig ha 10.000 kroner for å spille en gig. Så ville bare gjort det, for det blir ikke mange festivaler av Hammerslag typen igjen hvis slike holdninger fortsetter. Når det gjelder sjanger er det jo mest black, death og thrash som er aktuelle. Hadde Hammerslag vært større med flere dager osv osv hadde det nok blitt mere core sjangere også.  Dette med andre festivaler er ikke så nøye, men hvis et band har spilt på alle de andre så er det mindre sjanse for at en går for det. Man kan jo bli utspilt for å si det mildt hehe.

Hva ser du selv mest fram til i 2012 utgaven av Hammerslag – Vinterblot?

8. mars for da er alt ferdig inkludert alle etterdønninger πŸ˜‰ Hehe, men blir moro å møte den faste gjengen med folk, og får håpe alt går smurt.

Og som avslutning skal du få akkurat så mye spalteplass du trenger for å promotere Hammerslag – Vinterblot 2012.

Takker og bukker πŸ˜‰ Trenger den støtten en kan få! Godt nytt år fra Hammerslag Vinterblot!

 

Hammerslag_12.jpg

www.hammerslagfestival.net