ROCKHEIM – Om RockHeimkunnskap, scenen og ungdommen

ROCKHEIM – Om RockHeimkunnskap, scenen og ungdommen

Rockheim, Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock i Trondheim, skal den kommende høsten arrangere et konsertkonsept de har valgt å kalle RockHeimkunnskap. Konseptet vil foregå på torsdager i høst der nøye utvalgte band/artister først skal grilles i et intervju på scenen før det braker løs med konsert. Torsdag 22. september sparkes konseptkonsert i gang med fredrikstadbandet Aunt Mary. Backstreet Girls kommer 4. oktober, Mayhem kommer 18. oktober mens Dag Ingebrigtsen er den foreløpig siste artisten som er klar. Det skjer 3. november.

Eternal Terror tok kontakt med Rockheim og fikk avtale for intervju med presseansvarlig Magne Gisvold. Jeg møtte opp, intervjuet ble gjennomført og en liten privat omvisning senere, ble jeg overlatt til meg selv i black metal rommet på Rockheim hvor jeg blant annet fikk titte litt på det gamle kjøleskapet og sofaen til Mayhem.
Men først og fremst handler dette om RockHeimkunnskap og praten med Magne Gisvold.

RockHeimkunnskap_header_1.jpg

Hvordan dukket denne ideen om RockHeimkunnskap opp?

Det er et godt spørsmål. Vi har sett i flere andre sammenhenger der man sitter og prater foran et publikum, man diskuterer kunst og bøker eller hva det måtte være. Det er ikke bare Rockheims oppgave å bringe fram bare musikken, men også kunnskapen som ligger bak, både teknisk, sosiologisk og musikkvitenskapelig eller hva som helst. Da tenkte vi at dette var en god anledning for fans og musikere spesielt å få innblikk i hva som skjer når en ny sound oppstår. Personlig synes jeg det er veldig interessant å vite om det var en målbevisst leting etter et uttrykk eller var det bare noen som kjøpte en boks som de var nysgjerrig på hvordan hørtes ut og sounden formet seg rundt den tingen, en teknologisk årsak, kan man vel si. Eller var det bare ren inspirasjon; de hørte på Led Zeppelin og slik vil vi høres ut. Det er mange årsaker, men uansett er spørsmålet hvordan man vil høres ut og så har du virkemidlene for å komme dit. Det er veldig spennende. Hva er det som gjør at et band er fornøyd? Nå høres det bra ut. Dette kan vi stå for. Det er litt sånne ting. Jeg vet at alle som driver med musikk selv er opptatt av de spørsmålene der. De fleste vil svært gjerne finne sin egen sound da det kanskje er en av nøklene til suksess og få en plass i historiebøkene. Skille seg litt ut fra alle andre. Det er noe rundt dette, uten at jeg helt kan si akkurat hvorfor vi ville gjøre dette. Vi digger å høre på musikk og å se på musikk i tillegg til det å snakke om musikk. Det er en pakke der som vi selv synes er attraktiv og da håper vi at andre også synes det.

Rockheim_MagneGisvold.jpg
Magne Gisvold/Rockheim

Det er ganske unikt med rockere og metalfolk at de liker å snakke mye om musikken sin.

Ja, det stemmer. Merker noe av det samme innen elektronikaen, de skrur veldig mye på knotter og dataprogram, så det blir mye å snakke om. Men spesielt innenfor metal er det veldig teknisk fokus. Det finnes knapt musikere som trener hardere enn metalfolk. Det er litt fokus på det å kunne finne den gode nerdesamtalen uten at det blir for nerdete slik at vanlige folk detter helt av lasset.

Det blir todelte arrangement med kryssforhør i første del. Hvordan vil dette foregå?

Det vil variere litt fra artist til artist. Det vil bli en prat eller et intervju fra scenen der en person fra Rockheim fører ordet og så vil det bli en eller flere personer fra bandet. Vi vil avtale dette på forhånd med bandene slik at retningen på samtalen er klar. Vi vil gjøre det litt annerledes med Mayhem, da det på en måte bryter litt med mystikken å ha et slikt band som Mayhem på scenen. Det kommer en alternativ løsning med dem, selv om det blir «live».

Vil det bli noe a la «nice cop/bad cop»-opplegg slik at dere får mest mulig ut av artistene?

Nei, jeg tror ikke det vil bli det, dessverre. Det var egentlig en god ide, men artister flest er mest glad i å spille på scenen, ikke prate. Det er ikke alle artistene det ville ha passet for. Det vil bli en mer ordinær samtale og det vil bli mange spørsmål. Vi skal prøve å utfordre dem litt for det er ikke sikkert at alle har alle svarene klare på forhånd. Det viktigste blir å finne fram til essensen som har gjort at det og det bandet har den sounden. Det er ikke sikkert alle bandene og artistene i verden har diskutert dette selv en gang, at det bare skjedde liksom uten at noen konstaterte at det skjedde og sånn sett håper vi at det skal bli litt givende for artistene også, ikke bare publikum.

Rockheim_3.JPG
Black metal rommet/Rockheim

Av disse fire artistene og bandene dere skal ha inn, er nok Mayhem det bandet der sounden har endret seg mest opp gjennom årene. Er dette noe dere vil ta opp?

Vi er mest ute etter den originale sounden, den de slo igjennom med og så vil vi ta en naturlig oppfølging av det. Det er sant det du sier der, men spørsmålet vi kan stille da er jo hvorfor sounden endrer seg hos noen band mens andre velger å holde fast med den originale sounden sin. Å holde på det de alltid har gjort, det kan det jo være flere grunner til. Dette er et interessant spørsmål i seg selv.

Vil det bli noen muligheter for publikum å stille spørsmål?

Det er noe vi ser på. Det vi tror kan bli det mest aktuelle er at vi lager en SMS tjeneste og at vi velger ut noen spørsmål derfra.  Eventuelt kan vi ta Twitter, men dette er noe vi vil vurdere fortløpende. Vi har ikke alle tekniske og praktiske løsninger helt klart enda men vi håper og tror det skal være mulig å involvere publikum i dette.

På hvilket grunnlag ble disse fire artistene som er klare valgt ut?

Vi hadde en god liste med navn som utgangspunkt, jeg skal ikke nevne noen utover disse fire, men i denne omgangen føler vi at vi har funnet de fire uttrykkene som er mest essensielle i norsk rock. Det første var når tungrocken entret Norge og da var Aunt Mary først ute med norsk suksess. Vi hadde boogierocken og der blir naturligvis Backstreet Girls det mest nærliggende å ta med. Nesten samtidig kom den såkalte puddelrocken eller glamrocken, som var helt enorm på 80-tallet og så mente vi at black metallen var viktig å få med. Black metallen kom til overflaten ganske sent, men allikevel klarer de å sjokkere folk med lyden også, ikke bare staffasjen rundt. Det var ikke bare det visuelle, men sounden klarte også å opprøre folk. Det er derfor vi har valgt tittelen «Piggtråd», fordi dette er musikk som klarte å frastøte da den kom. I dag er det ingen som hever et øyenbryn når du spiller Aunt Mary eller TNT, men da det kom første gangen, var det mange som reagerte. Dette er alle artister som har gått egne veier og som ikke brydde seg om hva andre tenkte om dem.

Det er et ganske langt sprang fra Aunt Mary og Dag Ingebrigtsen og til Mayhem. Dere har ikke vurdert å dekke dette «gapet» med et band til?

Vi kunne hatt for eksempel et hardcoreband eller en annen type screamo band, men det er begrensninger i både resurser og tid som gjør at vi bare har fire i denne omgangen. Vi er helt i oppstartingsfasen og denne intervjudelen er litt vanskelig for en del artister og det gjør bookingdelen noe vanskeligere, selv om dette er mer attraktivt for andre igjen. Det er ikke alle som er komfortable med å sitte foran en folkemengde og prate. Men vi har fått en del artister her som jeg tror er lenge siden de spilte for 350 personer.
Det er ressurskrevende for oss å gjøre dette. Dette er ikke noe vi først og fremst holder på med. Vi leier normalt ut konsertsalen til andre aktører. Derfor begynner vi med disse fire nå. Vi har et par navn til på lista, men vi tror vi venter med dem til for eksempel våren. Om det blir den samme serien eller om vi tar en annen vinkling på det, vil tiden vise. Vi må også se på hvordan det går økonomisk og om det kommer folk.

Hvordan har tilbakemeldingene vært på prosjektet?

Veldig mye positivt. Det har vært en del spørsmål om Rockheim ikke skal begynne å booke konserter fremover og det må vi jo for vi har den beste konsertscenen lyd- og lysmessig i Norge. Foreløpig har vi kun leid den ut til andre aktører. Skal vi begynne å gå ut på markedet og booke band etter eget forgodtbefinnende, så blir vi plutselig en aktør på konsertmarkedet, og det er ikke det som er hovedoppgaven vår. Det må kunne forankres i det faglige arbeidet vårt. Kjernen i Rockheims aktivitet er ikke først og fremst at folk skal fremføre musikk, men å formidle alt det andre som hører til.

Rockheim_header_3.jpg

Scenen her på Rockheim er etter hva du sier Norges beste konsertscene. Den er ikke så stor; det er kun plass til 350 mennesker, men det er kanskje nok?

Det blir bra her med 350 inne ja. Det som er så bra er at du hører alle instrumentene tydelig, du hører vokalen tydelig, ingenting forsvinner i en grøt. Det er nesten ikke refleks fra veggene. Du kan faktisk prate nesten normalt med sidemannen din ved å snakke litt høyt også. Jeg har aldri opplevd så bra lyd noen steder før. Det er en utrolig deilig plass å være på konsert. Det hele blir mindre slitsomt og du får mer utbytte av selve musikken. Vi opplever faktisk at lydfolk og folk som er vant til å gå på konsert, tar ut øreproppene.

Det legger ikke et ekstra press på bandene og artistene når alle hører hva de gjør? Alt som blir spilt feil, vil jo høres godt det også.

På den ene måten ja, men på en annen måte så er lyden så bra oppe på scenen at sjansen for at de spiller bedre er også ganske stor. Tilbakemeldinger vi har fått fra blant andre Motorpsycho og Åge, som begge har gjort pre-prod her, bekrefter det. Det er faktisk veldig mange som bruker scenen vår til akkurat slike ting. Det er vel sånn at når man hører hva man selv spiller, så blir resultatet mye bedre av det. Jeg vil tro at sjansen for å få noen fantastiske konsertopplevelser for både band og publikum er stor.

Nå skal vi bli litt tekniske her. Hva eksakt er gjort for å få denne ultimate konsertlyden dere har her på scenen på Rockheim?

For det første ble det bestemt at dette skulle være en scene som er bygd for forsterket musikk. De aller fleste scenene som blir bygd er flerbruksscener. Det er sikkert flere som er uenige her, men jeg tror ikke det er noen andre scener i Norge der de begynte byggeprosessen med å bestemme hvilket lydanlegg de skal ha, teste det med utstyr, backline og hele pakken, måle akustikk og for deretter ta akustisk demping. Vanligvis blir salen bygd, man demper på et vis og så kjøper man et anlegg. Forskjellen på det og det vi har, er enorm.

Rockheim_header_2.jpg

Det skal også arrangeres konsert med Pagan’s Mind her nå på lørdag, der det også blir kjørt ettermiddagskonsert for de yngre. Ungdomskonserter og konserter for den yngre garde er viktig.

Ja, det vil bli det. Vi har så smått vært i kontakt med andre konsertarenaer om muligheten for å kjøre konserter for de yngre her på Rockheim, når det er det riktige segmentet og størrelsesorden passer med vår maksimumsgrense på 350 personer. Skoleungdom er en viktig målgruppe for museene, og således oss.

 

 

PagansMind_header_11.jpg
HIGH VOLTAGE ROCKEKLUBB

presenterer

 

PAGAN’S MIND

+

TELLUS REQUIEM

 

TRONDHEIM – ROCKHEIM

24/9-2011

 

Kl 15:30

FRI ALDER

 

Kl 21:00

18 år leg plikt

 

Og til slutt en oppfordring til konsertarrangører og bookingfolk i Trondheim, ta gjerne kontakt med Rockheim hvis det er mulighet for å kjøre en ekstrakonsert for ungdommen.

http://www.rockheim.no/