CC COWBOYS til Trondheim (16/9)

CC COWBOYS til Trondheim (16/9)

 

Fredag 16. september 2011 – Trondheim/Byscenen

 

CC COWBOYS

 

C.C. NOK 320,-

18 år leg plikt

 

CCCowboys_PerHeimly.jpg
Foto: Per Heimly

 

I fjor var det 20 år siden kvartetten fra Fredrikstad debuterte med, og vant Spellemannprisen for plata Blodsbrødre. Siden har CC Cowboys oppnådd en rekke utmerkelser, gull- og platinatrofeer, tusenvis av spillejobber og hatt en imponerende rekke hits. Litt på etterskudd feires 20-årsjubileet med en splitter ny studioplate som kom i juni, og et dobbelt samlealbum i november. Sist gang CC Cowboys slapp et samlealbum – Ekko i 1998 – solgte de 130.000 eksemplarer og debuterte på førsteplass på VG-listen. Men først: nytt studioalbum. Og konsert på Byscenen 16.09.

I fjor var det tyve år siden CC Cowboys slapp sitt første album, Blodsbrødre, plata som gjenopprettet Fredrikstads status som rockby (ref: Aunt Mary) og som kraftig nyanserte hva vi legger i uttrykket ”harry”.
– Planen vår var egentlig å slippe en ny antologi i fjor, det ble det likevel ikke noe av, forteller CC Cowboys sanger/låtskriver Magnus Grønneberg, – derfor skiftet vi fokus og ga oss i kast med å spille inn Innriss.
Et utgivelsesmessig taktomslag, etter at CC Cowboys, i sitt andre liv, har brukt tre år mellom hver av de foregående tre platene.

Det kan tilføyes at det å gi ut en ny CC Cowboys-antologi kan fremstå som om Wirkola skal hoppe etter Wirkola. Forrige gang CC Cowboys ga ut samleplate, for tretten år siden, fikk prosjektet et par uventede konsekvenser. Ekko: CC Cowboys beste tok av på en måte som musikkbransjen har myntet et eget begrep for, plata ble det som internasjonalt kalles ”et fenomen”. Da kruttrøyken etter det initiale salget hadde lagt seg, stod vekta på 150.000 (ethundreogfemtitusen). Ganske sikkert norsk rocks mest solgte Best of.

Dette ”fenomenet” førte også til at Magnus Grønnebergs ambisjoner om å legge ned CC Cowboys ikke var like lett å gjennomføre. ”By popular demand” holdt CC Cowboys liv i en avskjedsturné som i økende grad fikk preg av ”velkommen-tilbake-turné”.
– Men jeg var på tidspunktet nødt til å slutte med CC Cowboys. Jeg følte at jeg satt fast rent musikalsk. Ti år og seks plater var den gang mer enn nok. Det tok meg noen år for å innse at jeg for alltid er knyttet til disse sangene som folk ikke vil gi slipp på. Vi kan fortsatt spille for utrolig mange mennesker på det mest avsidesliggende stedene i Norge.

Da CC Cowboys gjenoppstod som band med utgivelsen av Lyst i 2003, kan tittelen definitivt oppfattes som en erklæring om hvordan Magnus så på det å gjøre comeback. Det er grunn til å tro at det var et resultat av at CC Cowboys da var et nytt band, med Per Vestaby og Jørn Christensen som rutinerte og kredible rock´n´roll ryttere.

I årene som har gått siden 2003 har CC Cowboys etablert seg som en institusjon i vår hjemmelige rockvirkelighet. Albumene Evig Liv (2006) og Morgen og Kveld (2009) har fått svært god mottakelse og bevist at band kan takle middelalderen med integriteten i behold. I 2007 utfordret CC Cowboys seg selv med å lage sitt første konsertalbum noen sinne på Svalbard.
– Vi hadde ikke lyst til bare å gå ned på Rockefeller og gjøre en vanlig konsert. Ser vi bort fra at Vestaby slo seg i hodet da vi spilte inn På Svalbard uten strøm, så gikk prosjektet tålelig bra, ler Magnus, – men nå er det been there, done that.

Innriss er definitiv strømførende. Men strømmen er gjennomgående av det høyspente og tungt summende slaget. Tittelsangen, som oppsiktsvekkende dukker opp som to forskjellige sanger, lik bokender i en forbilledlig tight sangsyklus, er et svært godt eksempel på CC Cowboys lavmælte storslagenhet anno 2011.
– Det handler om den historien som vi alle bærer med oss, alt det som du ikke slipper unna, det som gjør at du er den du er, på godt og vondt. Det som er risset inn i oss, ikke sant?

Magnus Grønneberg har god anledning til å studere menneskesinnet, han ble far i ung alder, og han opplever at tre barn blir voksne selv om han selv bare så vidt har tippet førti. Da vi setter oss ned i hans arbeidsrom, har han nettopp vendt tilbake fra en reise til Irland med sin nitten år gamle sønn, en dannelsesreise der far og sønn har fått tid til å snakke sammen.
Magnus datter, Hanna-Maria (20), som første gang var med og sang på bonuskuttet ”Tilgivelsens kunst” på På Svalbard uten strøm, deltar i enda større grad på innriss. Hun synger på både singelen ”Bare du” og ”To hjerter og en sjel” og gir den maskuline CC Cowboys-rocken nydelige kontraster.
Sangen ”Jern og metall” bidrar til ytterligere kontrast. Her fusjonerer det som lett kan kalles klassisk CC Cowboys-roll med tydelige spor fra Vestaby & Christensens gamle power-trio, Mercury Motors. Resultatet er en uimotståelig rock´n´roll dampveivals som det antakelig ikke er smart å stille seg i veien for.