DJERV – Fokusert fremtoning

DJERV – Fokusert fremtoning

Djerv er et band som dukket opp på norske konsertscener lenge før noe fysisk produkt fra bandet var å finne i butikkhyllene. Mitt første møte med bandet var under Øya Open turneen i fjor da de spilte 5 konserter i Norge sammen med Mongo Ninja og Obliteration. Nå, omtrent ganske nøyaktig et år senere, er Djerv ute med sitt selvtitulerte debutalbum og hva er mer naturlig da enn å ta en prat med Norges tøffeste dame; Agnete Kjølsrud.

Djerv_11_1.jpg

La oss til å begynne med få en kort innføring i Djerv-historien. Hvordan ble bandet dannet? Hvem kom med ideen? Var dette noe du/dere tente på med en gang?

Erlend og jeg ville gjerne spille i samme band og da Stonegard (Erlend sitt tidligere band) og Animal Alpha (mitt tidligere band) la opp ca samtidig fikk vi sjansen til dette. Vi hadde en felles bekjent i Stian og ringte han for å høre om et samarbeid hadde vært interessant. Det var det, og vi møttes for å snakke litt om forventninger til det hele. Erlend og jeg visste jo hvor seriøse vi ville være og måtte vite at Stian var like dedikert og interessert i å være på turne, fordi det er kun ved turnering et band kan holde koken. Stian eier et par bukser og en gitar, så det var ikke noe problem!

Djerv består av folk som har erfaring fra flere andre band og da er det ganske naturlig at det blir en del meninger. Funker det bra med dere?

Ja, det funker faktisk veldig bra. Det er en grunn til at vi kun er tre medlemmer i bandet nettopp fordi det ofte blir så mye som skal sies når man er fler. Vi er flinke til å velge våre kamper og vet at ikke alle er like gode på alt. Da er det fint å la den som har peil få sin mening igjennom. Når det kommer til det musikalske, er vi utrolig samkjørte. Dette er noe vi alle er veldig takknemlige for og jeg vil si; heldige med… Det er så slitsomt å diskutere i evigheter og lufte meninger til det kjedsommelige. Når det gjelder live-musikerne, er dette folk vi stoler på og gjerne får tilbakemeldinger av, men det er selvfølgelig Djerv som tar en endelig beslutning. En diskusjon er overflødig.

Hvem er den mest kreative hjernen i bandet og hvordan fungerer denne?

Det klarer jeg nok ikke svare på. Det som er fint, er at vi alltid står samlet om det vi gjør. Litt som de tre musketerene Athos, Portos og Aramis. En for alle, alle for en! J

Djerv spilte under årets Inferno Festival sammen med en hel del mer ekstreme metal band. Hvordan syns du dere ble mottatt av fansen og hvilket inntrykk fikk du selv av konserten deres?

Jeg følte at vi gjorde en ok konsert på Rockefeller under Inferno. Det var ikke den beste vi har gjort, men vi kom oss igjennom den på en strait måte. Man taper noe og vinner noe. Altså var det en del ting som ikke fungerte like bra som det skulle, men så prøver man da å kompansere ved å gjøre de andre tingene enda bedre. Vi spilte tidlig og vi var nok litt redde for at det skulle være litt glissent, men det var heldigvis bra med folk! Og jeg synes vi ble meget godt tatt imot. Det er klart at det kl 19 ikke er hæla i taket her i Norge, vi må jo ha litt innabords først, men det var god stemning likevel. Fikk vite at det var mange utlendinger der og noen hadde til og med kommet helt fra Brasil for å se oss. Det varmet. Faktisk så er vi tatt veldig godt imot av metalfolket. De beste karakterene på albumet får vi av metalanmeldere så det er helt topp.

Jeg var selv til stede og fikk oppleve dere live under Inferno-gigen. Det hørtes ut som stemmen din fikk en liten knekk sånn ca midt i konserten. Var det bare noe jeg trodde jeg hørte eller fikk du problemer?

Helt riktig. Det ble noe piping inni der. Noen ganger er dessverre de tingene utenfor min kontroll, men jeg forsøker så godt jeg kan å sørge for at det ikke skjer. Det er ikke alltid like lett å synge det jeg gjør, spesielt ikke dersom jeg er litt sliten, ikke har fått varmet opp helt eller bare rett og slett ikke er helt på topp. Denne gangen var jeg litt hes og da kan sånne ting forekomme. Jeg synger som vanlig til det skjer og så dersom det piper jobber jeg bevisst stemmemessig ut konserten for at det ikke skal skje igjen. Det som ofte også er et problem, er at dersom ikke lyttingen min er god og jeg hører meg selv dårlig, så anstrenger jeg meg mer og da er det lett for at dette skjer. Jeg hadde dessverre elendig lytting på denne konserten. Greit å legge skylda på andre, merket jeg!

Crowdsurfing mens du synger må være en herlig opplevelse. Var dette noe du hadde planlagt eller tok du det på sparket?

Jeg trodde ikke at det kom til å være nok folk der til å kunne gjøre det, så det var bonus! Men vi har denne låta som et sted der det er fint å kunne gjøre sånne ting da det er et langt instrumentalparti, så det kom ikke på meg som julkvelden på kjerringa, for å si det sånn. Likevel skulle jeg ideelt sett kommet meg tilbake til scenen FØR jeg skulle begynne å synge igjen, men det var bare moro at jeg ble liggende der. Litt rart å ligge og synge, men som du så fint sier selv; en herlig opplevelse.

Djerv_Djerv.jpg

Dere spilte en del live og ble også booket av Inferno før dere i det hele hadde noen fysiske bevis å vise til og det er noe uvanlig og garantert et bevis på at Djerv er et band å regne med. Men de fysiske bevisene må etter hvert komme og nå er debutskiva deres klar. Hva kan du si om den?

Ja, endelig er den ute! Vi hadde den jo klar i januar, selv om coverart og disse tingene ikke var klare før nå, så det var på tide. På denne skiva har vi tatt med oss noe av det vi har gjort tidligere i andre band, men vi har også utfordret hverandre med å jobbe frem stemninger vi tidligere ikke har laget. Her har vi spesielt jobbet vokal. Albumet er et melodiøst og grooveorientert hardrock album med et bakteppe av Stians blackmetal riff og stemninger. Erlend er en veldig stødig og tung trommis som groover godt. Jeg jobber mer melodi her enn tidligere og har lagt mye av det teatralske vokalarbeidet til siden. I Djerv har vi gått for en mer fokusert fremtoning, om man kan si det sånn. Vi har jobbet grundig med å få den riktige gløden og klangen i ordene som underbygger teksten og stemningen, samt den creepy og dystre tilnærmingen til musikken. Det er et hardrock-album med driv og mange fine detaljer, synes jeg. Vi er blitt meget fornøyde med resultatet og håper at også andre vil sjekke det ut og at det faller i smak.

Innspillingen av skiva, gikk det greit for seg? Hvor foregikk dette og hvem er det som har sittet bak spakene? Har noen av dere i bandet vært med og "skrudd lyd"?

Innspillingen gikk veldig bra, men vi hadde nok litt liten tid, noe vi innså ganske tidlig. Det resulterte i at Stian snudde om døgnet og jobbet netter, stakkars. Vi hentet svenske Daniel Bergstrand (Meshuggah, Inflames) inn som tekniker her i Oslo. Vi gjorde trommer i Urban Sound og resten i Lydbadet Studio. Så dro Erlend og jeg til LA og jobbet tett med Matt Hyde (Slayer, Monser Magnet) i hans studio. Her var vi en uke og dette var veldig produktivt. Laaange dager. For hver miks vi gjorde, sendte vi dette over til Stian og den andre livegitaristen vår Stamos som kom med tilbakemeldinger der vi igjen sammenliknet deres notater med våre egne. Vi har jobbet med utrolig flinke folk som har spisskompetanse på det de driver med. Like fullt er det vi som vet best hvordan vi vil ha det, så vi har vært veldig "hands on". Albumet er produsert av Djerv.

Du var med å legge noe vokal på Dimmu Borgirs nyeste album "Abrahadabra". Hvordan kom det samarbeidet i gang og hva synes du selv om å være gjesteartist på et album til et såpass stort band som Dimmu Borgir er?

Jeg var på byen og kom i snakk med vokalisten i Ulver, vi er bekjente og gjorde en liten oppdatering for hverandre på prosjektene våre. Han var på byen med Shagrath, vokalisten i Dimmu (som heter Stian, men for ikke å forvirre, heretter: Shagrath) og vi ble introdusert. Nå viste det seg at Shagrath digget Djerv og ringte meg opp to uker etterpå. Mest sannsynlig var det den byturen som gjorde utslaget for samarbeidet vårt.

Jeg synes det har vært en fantastisk erfaring å være med på dette. Og når jeg nå i etterkant har sett hvor overveid de er i sine beslutninger ser jeg på det hele som en stor tillitserklæring. Når det er sagt, skjedde jo dette rett etter bruddet med to tidligere medlemmer av bandet og det var noe tøft i starten synes jeg. Alle meningene folk skulle ha om meg- ikke bare musikalsk selvfølgelig, men også på utseende og det hele. Selv om jeg kan være fæl på scenen, betyr det ikke at jeg synes det er så hyggelig med sleivete og ufine kommentarer. Jeg blir faktisk ganske lei meg. Noen folk kan være så ufine at jeg lurer på hva slags oppdragelse de kan ha fått og hvordan de kan leve med seg selv. Og så er jo metallsjangeren ganske så puristisk og da kan det være vanskelig for noen at det kommer en dame og gjør det en mann skulle gjort…. MEN, så er det selvfølgelig alle de andre som har mottatt meg med åpne armer og gjort det hele til en fantastisk erfaring. De har vært en utrolig støtte og gjort det hele vært alt sammen. Lenge leve nytenking!

Djerv_11_2.jpg

Du var også med på den eksklusive konserten med Dimmu Borgir og KORK i Oslo Spektrum i mai i år. Hvordan var det?

Det var en utrolig opplevelse. Ganske fantastisk at de fikk det der til altså. Det var så mektig og jeg må innrømme at jeg var veldig nærvøs. Fikk nesten ikke sove natten før. Men det er så rart og bare gjøre èn låt. Så mye forberedelser og oppvarming til show og så var det jo over for min del bare på noen få minutter. Jeg sammenlikner det litt med at man kapper av hodet på en høne og så løper den likevel rundt etterpå-enda dummere enn den var. Litt sånn var det for meg. Skjønte liksom ikke hva som var skjedd da jeg var ferdig.

Hva vil du si er den største forskjellen for deg som vokalist i et band som Djerv kontra det du har gjort tidligere i Animal Alpha?

Det er jo to veldig forskjellige band, noe som gjør at jeg responderer ulikt når jeg jobber med en skisse. I Djerv er vi nok litt mer melodifokusert og her har jeg forsøkt å gå for en mindre skitzofren vokal. I Animal Alpha lekte jeg nok mye mer, men nå jobber jeg mer "stemning", føler jeg. På flere av låtene kan du høre at jeg dubber meg selv med en oktav lavere enn hovedlinjen. Dette er med på å gi et mørkere uttrykk til låtene. Det jeg gjorde i Animal Alpha føltes helt riktig å gjøre da og det jeg gjør i Djerv føles helt riktig å gjøre nå. Det var utrolig gøy og deilig å tillate meg selv å gå inn i diverse karakterer i Animal Alpha. Det var utrolig moro. Men jeg tror ikke den tilnærmingen hadde kledd Djerv.

Vel, det var fortiden og nåtiden. Da kan vi like godt avslutte med fremtiden. Hva er planene nå fremover for Djerv?

Vi har mange forskjellige planer, så får man se hva vi får til. Vi spiller i alle fall en del festivaler i sommer som Steinkjærfestivalen, Skippagurra, Norway Rock Festival, Rockart Festival, Aronnesrock, vi spiller i Tromsø i august og John Dee i august med Insense. Og så har jeg sikkert glemt et par festivaler, men alt blir bekreftet på djervmusic.com. Så skal vi på en turne i inn- og utland til høsten og planlegger turne i USA på nyåret, da den slippes der. Ellers gleder vi oss veldig til å spille for folk, så alle er hjertelig velkommen til konsert!

http://www.myspace.com/djervmusic