ANDREAS NERGÅRD – Memorial for a Wish

ANDREAS NERGÅRD – Memorial for a Wish

"Jeg har det siste året skrevet en musikal basert på melodisk metal ved navn "Memorial For A Wish", som i dette øyeblikket blir spilt inn i Trondheim Studio i samarbeid med produsenten Conor Patrick. Musikalen har 24 låter og blir utgitt på to album i løpet av 2011." Slik åpnet dialogen med Eternal Terror og Andreas Nergård rundt prosjektet "Memorial for a Wish", som for tiden blir spilt inn i Trondheim. Vår skribent Helle Stenkløv tok kontakt med Andreas for å få litt mer info om dette spennende prosjektet, og Andreas svarte kjapt og informativt på Helles spørsmål.

Nergard_3.jpg

Hvordan føles det å ha sluppet de første låtene til musikalen på nett?

Jeg er veldig fornøyd med lanseringen av prosjektet i internasjonale medier den siste tiden. Interessen rundt prosjektet har økt enormt, og jeg ser virkelig frem til å gi ut EPen med de første låtene i starten av juni.
 
Du er bare 22 år gammel, og det er imponerende hva du har fått til. Fortell om bakgrunnen din.

Takk skal du ha. Min musikalske bakgrunn startet som 9-åring da jeg begynte å gå i lære på trommer i kulturskolen. Deretter fulgte tre år på Ole Vig vgs hvor jeg gikk musikklinje med trommer som hovedinstrument. Det var i denne perioden at jeg begynte å komponere min egen musikk for alvor. Etter endt skolegang gikk jeg ett år (2009-10) på Trøndertun Folkehøgskole med trommer som hovedinstrument. I løpet av året skrev jeg og spilte inn materialet til debutplaten "Lots Of Fun And Some Serious Stuff" til fusjon/progressiv rock-gruppen Acid Pilgrims. Siden den gang har jeg jobbet som freelancer samtidig som jeg har jobbet med dette prosjektet.

Du har skrevet en musikal basert på melodisk metal. Hvordan kom du på ideen?

Jeg har alltid drømt om å spille inn en plate med mine favorittartister på rock/metalscenen, de som inspirerte meg til å bli musiker fra da jeg var 10-11 år gammel. Jeg har også alltid vært glad i svære, episke musikaler som Phantom Of The Opera og Les Miserables, så valget var ganske lett for hvilket prosjekt dette måtte bli. Jeg elsker å sette musikk til en historie, noe jeg blir nødt til å gjøre ved å skrive en musikal. Det byr på en del andre utfordringer enn dem man møter når man skriver musikk til et helt vanlig album, f.eks. ved å gjenbruke musikalske temaer akkurat som man gjenbruker forskjellige karakterer i historien. Jeg synes det er viktig for å kunne forsterke tekstene til sangene. Det blir på en måte som å skrive en roman, bare med musikk istedenfor ord.

Har du skrevet all musikk og tekst selv?

Jeg har skrevet alt av musikk selv. I forhold til tekster og sanglinjer bidrar en del av sangerne. Om man ser på de tre låtene som er med på den kommende EPen: Teksten til All I Ever Wanted har Tony Mills skrevet; teksten til Hell On Earth skrev jeg og Mike Vescera sammen; teksten til The Haunted skrev jeg stort sett på egenhånd, mens Ralf Scheepers bidro med noen ord her og der. På albumet vi jobber med nå, har jeg skrevet det meste av tekstene, Tony Mills bidrar med noen. Ellers kommer nok de fleste sangerne til å stryke og legge til noen ord her og der. Det synes jeg er helt greit, flott å få andres perspektiv på sangene. Da blir det endelige resultatet mye bedre også. Tross alt så sender jeg bare ut guidelines på vokaldemoene. Sangerne står veldig fritt til å gjøre sine versjoner av det jeg har laget.

Nergard_4.jpg

Hvordan går du frem når du skriver, og hvor henter du inspirasjonen fra?

Inspirasjon kan komme fra hva som helst. Jeg liker å gå ute i naturen når jeg skriver musikk. Det er en skogsvei like i nærheten av der jeg bor i Lånke utenfor Stjørdal hvor jeg pleier å jobbe ut ideer til sanger. Langs denne veien har så å si hele fundamentet til musikalen blitt skapt. Når jeg har kommet opp med ideer pleier jeg å prøve dem ut samt videreutvikle dem på et piano som oftest. 

Hva handler musikalen om, og hvordan henger den sammen med tittelen "Memorial for a Wish?"

Handlingen er lagt til Dublin, Irland i 1890. Den unge mannen Peter O’Donnel blir uskyldig dømt for en forbrytelse han ikke har gjort, og blir dømt til å sone 20 år i fengsel. Han blir nødt til å forlate sin gravide kone for å sone dommen. Da han blir frigitt etter 20 lange år, finner han ut at kona døde da hun fødte barnet deres. Alle vennene han en gang hadde vender ham ryggen og lar han møte sorgen på egenhånd, noe som til slutt ødelegger ham totalt. Musikalen ender med at Peter tar sitt eget liv. Dette er med andre ord en tragedie, og jeg valgte tittelen ut fra nettopp det. Hovedpersonen ønsker seg et liv hvor han kan leve sammen med sin kjære og se barnet sitt vokse opp. Realiteten vil det derimot slik at Peter mister alt han har. Historien er med andre ord minnesmerket, gravsteinen til et ønske, en drøm.

Hvorfor akkurat en metal-musikal?

Metal er den musikkstilen jeg liker aller best, spesielt melodisk metal. Kombinasjonen av fete gitarriff, tunge, aggressive rytmer fra trommene, fet traktorbass og storslagne refrenger er noe som alltid har vært viktig for meg. Det er også den sjangeren jeg har mest erfaring med fra før av. Jeg er også fan av kjente musikaler som Phantom Of The Opera og Les Miserables. Disse musikalene er ikke så veldig langt unna melodisk metal, alt som trengs er å legge til noen tunge gitarer og et heavy fundament i bass og trommer. Valget var veldig enkelt, kunne ikke blitt noe annet akkurat nå. 

I det siste har du vært i Trondheim studio med produsent Conor Patrick for å spille inn låter til en EP. Hvilke musikere benyttet du deg av her?

Jeg benytter meg av fremadstormende unge musikere i rock- og metalmiljøet i og utenfor Trondheim som instrumentalister og backingvokalister. Bare på EPen deltar 16 dyktige musikere i alderen 16-26 år. På platen regner jeg med å engasjere rundt 30 lokale musikere som jeg enten har jobbet med tidligere eller hørt i andre sammenhenger. 

Spiller du selv på plata?

Jeg er ganske sentral på platen for å si det mildt. Jeg spiller alt av trommer/perkusjon selv samt det meste av keyboards. Har også lagt noen basspor.

Nergard_EP.jpg

Fortell mer om EPen som kommer.

EPen som kommer inneholder tre låter fra musikalen, En låt fra akt 1 (CD 1) og to låter fra akt 2 (CD 2). All I Ever Wanted med Tony Mills på vokal er en melodisk rock-låt med tunge riff, fet bass, storslagne melodier og vokalharmonier. Hell On Earth med Mike Vescera på vokal er en mer hardtslående, primitiv metalsang full av tunge gitarriff, solodueller og storslagne vokalharmonier. The Haunted med Ralf Scheepers på vokal er et frieri til fans av litt mer progressive greier og har derfor litt mer kompliserte rytmer enn de to andre låtene. I tillegg fleskes det til med 7-strengsgitarer, et enkelt sing-along-refreng og overflod av attitude i vokalen. Dette var de første låtene som ble skrevet til musikalen, og jeg er ganske fornøyd med dem. All I Ever Wanted er for øvrig den eneste av de tre låtene som er med på den første platen (akt 1) som forhåpentligvis er ferdig i løpet av sommeren. De to andre låtene kommer med på akt 2 som er ganske mer mørk og aggressiv i uttrykket enn den første, og som forhåpentligvis er klar i løpet av våren 2012. 

Vi begynte innspillingen i november 2010 og innspillingene var ferdige i mars 2011. Jeg og produsent Conor Patrick la vekk materialet en liten periode for å få det litt på avstand før vi begynte å jobbe med miks/master. I mellomtiden har vi jobbet med den kommende platen. Vi begynte å ta frem miksen nå i mai, og håper å ferdigstille så snart som mulig. 

Du har fått med flere internasjonale artister på EPen. Hvordan kom du i kontakt med disse, og hva skulle til for å få dem med på prosjektet?

Jeg sendte ut e-post til alle sammen og spurte om dette var et prosjekt de kunne tenkt seg å ta del i. Alle var positive fra starten av, men ville høre materialet før de sa noe for sikkert. Så jeg sendte ut demoer av materialet uten noen spesielle forhåpninger. Men så fikk jeg klarsignal fra hele gjengen som likte låtene veldig godt, noe jeg tar som et stort kompliment. Det er ganske spesielt å høre barndomsheltene synge på mine egne sanger.

Hvordan jobbet dere – rent praktisk – for å få spilt inn all vokalen? Jeg regner med at du ikke fikk fløyet Ralf Scheepers og Mike Vescera hit i ens ærend?

Man er godt stilt nå om dagen med at de fleste har egne studioer. Mike driver f.eks. sitt eget studio i Nashville med navn Toyroom Studios. Ralf har også sitt eget studio. Den eneste jeg har hatt med meg som ikke har eget studio, er Åge Sten Nilsen. Jeg booket derimot studiotid for ham i studioet til Trond Holter fra Wig Wam, noe som var meget nærliggende og praktisk ettersom de to selvfølgelig kjenner hverandre godt fra før av. Vokalinnspillingene har gått veldig smertefritt og forholdsvis kjapt. Ralf Scheepers f.eks. var ferdig med låten sin innen fem dager etter at jeg først spurte ham om å delta da jeg manglet en sanger til den siste låten. Han var utrolig effektiv, og det tok meg litt på senga da jeg hadde regnet med at det kom til å ta noen uker. Han utsatte til og med den kommende Primal Fear-innspillingen noen dager for å gjøre vokal på dette prosjektet.

RalfScheepers_1.jpg MikeVescera_1.jpg
Ralf Scheepers & MikeVescera
 
 

Du planlegger å gi ut to album med til sammen 24 låter i løpet av 2011. Hvilke artister er du i forhandlinger med? Har du fått med noen på laget?

Sammen med de tre som deltar på EPen er også Åge Sten Nilsen, Göran Edman og Helge Engelke. De deltar på samme låt som ble spilt inn samtidig som de tre EP-låtene, men som jeg har ventet litt med. Låten vil bli utgitt som en singel i løpet av sommeren. Til selve platen er det bare David Reece som er offentliggjort ennå. Jeg er i forhandlinger med flere kjente sangere og instrumentalister for øyeblikket, og regner med å få spikret avtalene innen de neste ukene. Jeg vil dessverre ikke røpe noe før jeg er helt sikker på at disse artistene blir med, men følg med på Facebook, Myspace eller Twitter. Der vil jeg offentliggjøre hvem som deltar fortløpende når alt er klart.
 
Hvem kunne du virkelig tenke deg å jobbe med/få med på albumet? Det er jo alltid noen artister som virker uoppnåelige

Det er mange, Glenn Hughes f.eks. eller Geddy Lee. Biff Byford fra Saxon hadde det også vært sykt moro å jobbe med. Det er en forholdsvis stor liste med artister jeg absolutt kunne tenkt meg å jobbe med. Vi får se hva som dukker opp på artistlisten ganske snart.

Har du tenkt å forsøke å få satt opp musikalen som et teaterstykke med skuespillere og sangere, eller er det snakk om et "tenkt" teaterstykke (a’la Arjen Lucassens Ayreon og Tobias Sammets Avantasia?)

Så snart begge platene er ferdig innspilt vil jeg prøve å gå sammen med en regissør for å få laget en teateroppsetning. Det har hele tiden vært intensjonen min. Nå er det jo gjerne slik at musikaler som regel blir satt opp på en teaterscene før de spilles inn, men jeg valgte å gå motsatt vei da jeg har mest erfaring med studioarbeid. Samtidig synes jeg det er lettere å få frem ideen min når jeg har et produkt å vise til. 

Det står at du er i forhandlinger med flere plateselskaper. Har du plukket ut noen aktuelle kandidater? Evt. hvorfor?

Foreløpig har jeg ikke plukket ut noen aktuelle. Jeg håper å gjøre et valg i løpet av mai-juni. Så snart vi har fått mikset ferdig materialet sender jeg det ut til de som har meldt interesse, så får vi se hva som skjer.

Nergard_2.jpg

9. juni arrangeres en konsert der flere av sangene på EPen skal fremføres. Hvem tar seg av livejobben her?

Konserten gjennomføres uten sangerne som deltok på EPen, da det rett og slett blir for kostbart. Istedenfor har jeg samlet et band med noen av de beste musikerne jeg har spilt med opp gjennom årene. Alexander Andersen er mannen som skal trå videre i fotsporene til Tony, Mike og Ralf. Det er jeg ikke det minste urolig for. Alexander er uten tvil en av de beste sangerne jeg har møtt, og en utrolig person jeg setter stor pris på å samarbeide med. Gitarene trakteres av de samme to som spiller rytmegitarer på EPen: Henrik Karlsvik og Ørjan Halsan. Et fyrverkeri av en gitarduo! Traktorbassen håndteres av Ruben Aksnes, et råskinn av en bassist, og på keyboards er geniet Magnus Johansen, som tidligere har delt scene med blant annet Jon Lord og Steve Morse for å nevne noen. Jeg tar meg av trommene selv.

Hvorfor arrangeres konserten i Stjørdal? Det er vel ikke akkurat verdens navle.

Grunnen til at konserten arrangeres på ungdomshuset på Stjørdal er strengt tatt fordi jeg vil gi noe tilbake til ungdomshuset etter all hjelpen jeg har fått fra personalet der, spesielt Tore Strand. Siden 2007 har jeg hatt muligheten til å komme til studioet og spille inn min egen musikk med Tore som lydtekniker. Hadde det ikke vært for tilbudet som ungdomshuset har gitt meg, ville jeg nok ikke ha vært i nærheten av å ha erfaringen jeg har høstet som studiomusiker og komponist. Huset har også vært en viktig støttespiller i forbindelse med denne musikalen da blant annet demoene ble spilt inn der. Jeg setter umåtelig stor pris på all hjelpen jeg har fått der opp gjennom årene, og derfor føles det veldig naturlig å kjøre første konsert der. Jeg vurderer også å booke flere konserter utover sommeren, vi får se litt hvordan det blir. 

Hva er planen videre? Hvordan skal du gå fram for å ferdigstille prosjektet?

Jeg tar en ting om gangen. I mai kommer jeg til å promotere den kommende EPen "The Beginning" gjennom intervjuer i både norsk og internasjonal presse. Interessen for prosjektet har økt enormt bare den siste uken, så jeg har mildt sagt nok å henge fingrene i. I tillegg jobber jeg med å spille inn hele første album (akt 1) som allerede er godt på vei. Tony Mills har f.eks. begynt med vokalen på en av låtene, så jeg er meget spent på å høre resultatet. Forhåpentligvis er første album ferdig i løpet av sommeren.

Lykke til videre, og takk for at du tok deg tid til å svare på spørsmålene! Vi gleder oss til å høre (og se?) det ferdige resultatet!

 

http://www.facebook.com/memorialforawish