TOMMY DAHLSTRÖM (Aeon) – …och skriker skiten ur mig

TOMMY DAHLSTRÖM (Aeon) – …och skriker skiten ur mig

TOMMY DAHLSTRÖM var vokalist i Defaced Creation fram til 1999, da de bestemte seg for å oppløse det bandet. Tommy og 3 av hans tidligere bandkompiser startet istedet AEON, hvor han fredeles skriker og står i. Han er også vokalist i mer kjente DIABOLICUM. Han er fan av Benton, Corpsegrinder og David Vincent og er ikke i tvil om hvem i denne verden som er Metal God. Her er TOMMY DAHLSTRÖM fra Aeon og hans bidrag til The Deepthroat Series.

Aeon_Tommy_1.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

När jag var 15 år, i 1990-91.

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Jag fick två stycken death metal plattor av en polare, det var Deicide och Obituary"Slowly we rot". Jag fattade fan inte hur dom kunde låta så där men coolt var det och jag ville lära mig.

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Jag bara tar micken och skriker skiten ur mig själv.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Jag sjunger mer med magen nu än vad jag gjorde förr och det gör jag för att skydda mina stämband.

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

I början av min karriär så tog mina stämband mycket stryk.  Vi repade i flera timmar 5 dagar i veckan och efter några månader så fick jag uppsöka en doktor för att göra några tester på stämbanden. Han sa åt mig att sluta med det jag höll på med men som den kaxiga tonåringen jag var så sket jag i vad han sa och det är jag jävligt glad över.

Aeon_Path.jpg

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Nej.

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Nej, det tror jag inte. Man känner när kroppen behöver vila och då ska man göra det. Jag tror också att efter ett tag så utvecklar man en teknik som passar dig och din kropp.

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Rytmiken i sången tycker jag är jävligt viktig om du gör ett dåligt sång arrangemang så blir det förbannat trist att lyssna på.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Vissa verkar tycka att det är en vetenskap att kunna growla. Det finns ju en hel hög med videos på youtube med idioter som försöker att lära andra hur man gör det är ju förfan skrattretande. Alla har olika stilar en del gör det bra och andra inte.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Jag är inte mannen att ge tipps eller förslag för jag gör alla fel man kan göra enligt sång pedagoger. Ta det bara lugnt och försiktigt från början så kommer det säkert att gå bra.

Aeon_11.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Glen Benton han har en kraftfull röst och sång arrangemangen han har på Legion, once upon the cross och serpents of the light är så jävla bra. Corpsegrinder han är som en maskin som aldrig går sönder han har en brutal jävla röst. David Vincent han har en otrolig känsla i det han gör och han gör det jävligt bra……..Rob Halford, Rob Halford och Rob Halford han är ju THE METAL GOD.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Odhinn sångare i Horde of Hel och InBattle det skulle vara roligt att läsa dom svar han och hans sjuka hjärna skulle ge.

http://www.myspace.com/aeon666

 

Aeon_11_1.jpg