NO DAWN – Trøndersk brutalitet

NO DAWN – Trøndersk brutalitet

Steinkjerbandet NO DAWN er et velkjent liveband her oppe i Trøndelag, de har spilt på Wacken og under årets Inferno Festival får de sin første hovedstadsgig. Bandet begynte som et At The Gates lignende coverband, men skiftet brutalt stil for noen år siden. Jeg sendte over noen spørsmål som omhandlet emnene Inferno, Wacken Metal Battle og Death metal generelt i tillegg til noe få om bandets EP, men vi innledet intervjuet med å spørre om stilskiftet:

NoDawn.jpg

Stilskiftet

No Dawn endret radikalt på stilen da dere gikk fra å spille den ikke-eksisterende sjangeren melodiøs death metal til brutal death metal for noen år siden. La oss dvele litt ved det gamle No Dawn før vi lar nåtiden innhente oss. Hva fikk dere til å begynne med å spille såkalt Gøteborg metal?

No Dawn startet jo som et coverband, og da var det mest In Flames som ble spilt. Steinar, som grunnla bandet sammen med Ludvik, var jo fan av genren, og det førte jo til at når han skrev låter så ble det i den genren.

Når jeg nå ser på inspirasjonskildene til hver enkelt av dere i No Dawn (fra hjemmesiden deres), får jeg det ikke til å stemme i det hele tatt at dere skal spille den typen metal. Forklar.

Dagens No Dawn har jo lite med fortiden og Gøteborg-genren å gjøre. Det markante stilskiftet skjedde da Steinar sluttet og ny gitarist og låtskriver, Andreas, ble med i bandet. Han hadde en del materiale liggende og det er det materialet som er No Dawn i dag.

Hva var årsaken(e) til at dere valgte å endre stil såpass radikalt som det dere gjorde? Følte dere at dere ble fastlåst i feil spor musikalsk og at dere ubevisst endte opp med å gjøre noe dere egentlig ikke ville gjøre?

Som sagt hadde Andreas med seg en del materiale da han startet, og dette materialet hadde et mye mer brutalt uttrykk. Det var vel heller ingen protester innad i bandet om dette stilskiftet, som du vel ser av inspirasjonskildene på hjemmesiden.

8cdd535f2f855bd167ae56b393f7cafe.jpg

Inferno

No Dawn skal spille under årets Inferno Festival og det er for så vidt ikke noen overraskelse når jeg tenker meg om, for det var jo en del av premien da dere vant Wacken Metal Battle i fjor. Hvordan tror dere det blir å spille på et stappe fullt John Dee med forhåpentligvis moshpit og haugevis av metalfans fra hele verden i feststemning?

Det blir jævlig fett. Vi har hatt lyst til å spille i Oslo lenge, og det er jo kult at vår første gig der er på Inferno. Vi gleder oss veldig til å knuse John Dee!

Det har alltid vært mye klaging og gnåling etter at Inferno line upen ble sluppet, men i år har det vært merkelig stille på den fronten. Kan det bety at folket faktisk er fornøyde med banda som er valgt ut denne gangen? Hva var deres egne tanker da dere fikk se den endelige line upen? Fornøyd eller ikke?

Vel, vi har sett en del klaging i år også, men man kan ikke tilfredsstille alle. Blant annet har det vært klaget på at det er for mange ukjente band, men vi mener at det er viktig at mindre band får vist seg frem i en slik setting og på en slik arena. Vi personlig synes det er en bra line-up med god genremessig spredning. Det er mye vi gleder oss til å se og sjekke ut, blant annet DHG,  Akercocke, Djerv, Infernal War, og selvfølgelig Immortal. Vi kunne også tenkt oss og se Malevolent Creation, men det blir nok verre da de spiller rett før oss.

NoDawn_Drain.jpg

Drain to Revive

EP-en har ikke fått all verden til gode kritikker, ialle fall ikke av det jeg har sett og lest. Vil du/dere si at låtene på denne EP-en er repressentativ for No Dawn pr dags dato?

Låtene på Drain to Revive er egentlig gammelt materiale som Andreas har hatt liggende, men vi har prøvd og tilpasse dem bandets uttrykk. Vi plukket ut det vi synes var de 5 beste låtene fra reportoaret så langt og spilte inn de. EP’n kan derfor ikke sees på som en helhet men som 5
enkeltstående låter. EP’n blir på en måte et sammendrag fra Andreas kom inn i bandet som låtskriver, og representerer nødvendigvis ikke det som vil komme senere.

Hvor har dere hentet mest inspirasjon fra?

Inspirasjonen kommer vel egentlig ikke så godt frem i låtene, men band som Behemoth, The Faceless og lignende har jo vært en inspirasjon. Det er vanskelig og befeste en fast tidsepoke, scene, osv. men polsk death metal er en viktig inspirasjonskilde, selv om vi blander inn mye annet.

Avslutningsvis; å få spilt inn og gitt ut en fullengder må naturligvis være neste mål for No Dawn. Er det det neste målet deres? Hva kan vi vente oss og når kan vi vente oss det?

Ja, en fullengder er helt klart vårt neste mål. Vi har sånn smått begynt og skrive låter til det man kan kalle debut-skiva. Det blir en mer gjennomtenkt, helhetlig skive, og vi har store planer for denne. Det er umulig på nåværende tidspunkt og si noe om når den vil komme. Det avhenger
av hvor lang tid låtskrivingsprosessen tar, når vi kan gå i studio og hvor lang tid vi bruker på det, og selvfølgelig om vi får platekontrakt så vi får gitt ut skiva. Men den kommer!

5c303c33bbcaf94976a08ccd82f66253.jpg

Wacken Metal Battle

Hvordan var det å forsvare Norges ære under fjorårets Wacken Metal Battle?

Vi er veldig ydmyke og beæret for at vi fikk representere Norge. Det føltes egentlig ikke som en konkurranse på noen måte da vi var der nede, men som en helt vanlig gig… Vel, en del større enn det vi er vant med da! Å få spille på Wacken var gevinst nok for oss.

Dere var vel det fjerde bandet som representerer Norge på Wacken Metal Battle, og enda har ikke et eneste black metal band gått seirende ut av de norske finalene. Er det bare tilfeldigheter eller står det så dårlig til med rekruteringen av norske black metal band for tiden?

Vi følger vel egentlig ikke så mye med på black metal for tiden, men så vidt vi kan se kan ingen måle seg med de gamle storhetene, og glansdagene for norsk black metal er vel egentlig over. De gamle er og forblir størst i våre øyne.

Det må være tilfeldig at det hittil ikke har vært et black metal band som har vunnet den norske finalen, dog genren har vært representert.

NoDawn_11_1.jpg

Death metal

Nå serru, nå skal vi diskutere death metal. Hva er egentlig death metal og hva er tillatt eller godtatt i denne sjangeren? Er for eksempel synth godtatt, er det fysisk mulig for damer å gjøre dette på en godkjent måte og vil Vader noen gang vike fra sin suksessoppskrift?

Essensen i death metal er jo enkel. Det skal være hardt, brutalt, kaotisk og umelodisk, med skikkelige gore-tekster. Men i dag er jo de fleste band hybrider av mange genre. Grensene mellom genrene blir mer og mer visket ut ettersom man låner elementer fra mange genre i sin hovedgenre. I så måte kan man vel si at alt er tillatt…

Angående Vader: NEI! (Epic WIN)

Jeg nevnte helt i starten av intervjuet den ikke-eksisterende sjangeren melodiøs death metal. I mine ører skal death metal være brutal, ren for ulumskheter som synth og kvinnevokal og det skal være minimalt med rene melodier. Jeg regner med flere av dere ikke helt er enig her, men hvor går grensene. Er det blitt mer og mer vanskelig å sjangerbefeste band som for eksempel Behemoth, Cephalic Carnage og Malevolent Creation?

Om man spiller ren death metal er jo det du sier sant. De fleste band er jo som tidligere nevnt hybrider av en masse genre. Grenser er et ord vi ikke liker i musikksammenheng da det begrenser uttrykket og mulighetene i musikken. Hvis synth passer seg, så ser vi ingen problemer med å bruke det. Det er klart det er vanskelig å genrefeste band. Det er like riktig og kalle Behemoth et black metal band som et death metal band, (de går vel under betegnelsen blackened death metal,) og de har jo i den siste tiden begynt å bruke synth og samples mer og mer.

Tekstene til death metal band er som regel lette å kjenne igjen. Det skal handle om blod og gørr og satan og lemlestelse av kvinnekroppen. Synspunkter her?

Tekstene til Cannibal Corpse for eksempel, er jo bibelen for mange, og man må jo bare like det. Men vi har egentlig det samme synet på tekst som på musikk, det bør ikke være grenser for hva man skal skrive om. Det må være handlingsrom for å finne temaer som passer musikken!

http://www.nodawn.com/
http://www.myspace.com/nodawn