ARVE ISDAL (Enslaved) – For meg er det det musikalske som er viktigst

ARVE ISDAL (Enslaved) – For meg er det det musikalske som er viktigst

Visste du at Arve Isdal alias Ice Dale fra Enslaved spilte trommer før han begynte å spille gitar? Og etter hva han forteller i dette intervjuet, kan det virke som vi kan takke hans foreldre for at han endte opp som gitarist. Her er The G-String Series og Arve Isdal fra Enslaved.

Enslaved_Arve_3.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Begynte når eg var 12 ca. Spilte trommer først, men foreldra mine nektet å kjøpe trommesett til meg så begynte etter hvert å spille gitar i stedet siden far min hadde en gitar. Bestemte meg for å bli musiker da eg såg KISS Animalize konserten på video. Det var det tøffeste eg hadde sett og da bestemte eg meg for at det ville eg drive med når eg blei stor. Ellers gikk det mye i Deep Purple, Pink Floyd, Guns n Roses og Led Zeppelin under oppveksten.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

For meg er det det musikalske som er viktigst. Betyr ingenting med teknikk viss du ikkje bruker det fornuftig for å si det slik. Gitarister som er sykt gode teknisk men bare fokuserer på å spille fort og vanskelig har aldri imponert meg, selv om eg har hatt perioder der eg har vært veldig fokusert på teknikk sjøl og. For meg er gitarister som Jimmy Page, Dave Gilmoure, Slash, John Frusicante og Ace Frehley av favorittene og ingen av de er vel spesielt gode tekniske på en måte. Men har stor respekt for gitarister som Satriani og Steve Vai også, men egentlig mer fordi de er innovative og har skapt sin egen greie enn fordi de er teknisk gode.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

En Epiphone som pappa kjøpte. Ja den ligger vel heime hos foreldra mine ett sted og støver bort.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Gitaristen først og fremst, men godt utstyr hjelper selvsagt også. Den gode tonen og feelingen ligger mest i fingrene, så hvis du mangler det hjelper det lite med utstyr til en million.

Enslaved_Arve_1.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Gibson gitarer, Peavey amps, Boss, Line6 og Ibanez pedaler. Har stort sett brukt de pick upene som følger med gitarene, men er begynt å skifte på noen nå så kommer nok til å eksprimentere mer med det fremover.

Bruker mye det samme i studio som hovedlyd, men har og brukt andre amper som Marshall, Rivera etc. og andre gitarer hvis eg trenger å blande eller «dubbe» med en annen lyd for å fylle ut lydbildet eller rett og slett variere med en annerledes lyd.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Den har eg og det er en Gibson Les Paul Custom «Black beauty». Med GHS Low strenger.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Får ta nålevende musikere da, så da blir det vel ca slik i pr i dag:

Dave Grohl – Trommer
Lemmy – Bass
John Lord – Orgel
Ice Dale – Gitar
Jack White – Gitar
Steven Tyler – vokal
Christina Aguilera – vokal

Siden alle utenom meg og John Lord er veldig gode vokalister også, er det svært mange muligheter for geniale vokal arrangementer her. Og med Steven Tyler og Christina Aguilera som frontfigurer, både sammen og hver for seg, blir det nok svært morsomt visuelt og! Jack White er veldig undervurdert både som gitarist og vokalist, samt han er en av de mest kreative musikerne for tiden. Trur dette bandet kunne blitt svært morsomt ja!

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser… ville du taklet å ikke være med og komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Både og egentlig. I Audrey Horne lager eg mye av musikken, mens i Enslaved er det Ivar som står for mesteparten av musikken, så der bidrar eg mer med soloer og melodier. Du får selvfølgelig et annet forhold til noe du har laget sjøl, men på den andre siden er det også svært lærerikt å jobbe med andre musikere med sterke meninger og ambisjoner. Både i bandsammenheng og som studiomusiker. Et band eller en plate vil alltid låte som summen av de som bidrar og det er det som gjør det å spille i band så interessant. Eg har alltid likt forskjellig musikk, så det er veldig tilfredsstillende å få spilt så mye forskjellig musikk også!

Enslaved_Arve_4.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Det er selvsagt perioder der en er mindre kreativ, men da er det bare å gjøre noe helt annet. For meg som driver med musikk på heltid vil det alltid være perioder der du blir litt lei eller er tom for ideer. Da er det viktig å koble av, som f.eks ta en tur på fjellet eller gjøre noe fysisk. Eventuelt gå på fylla noen dager haha… Trur egentlig alle musikere/komponister har forskjellig fremgangsmåter når det gjelder komponering.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Ja, har spons med Gibson og Peavey blant annet. Ja det er veldig viktig egentlig. Når me turnerer f.eks så får me låne amper og kabinetter gratis og det er jo svært gunstig, siden det ikkje går å ta med backline på flyet og det blir svært dyrt å leie utstyr for lange perioder. Eller viss me er på promoturer og skal spille en låt her og der stiller Gibson opp med gitarer. En gang eg skulle spille på en stor festival i Tyskland, knakk halsen på gitaren min under flyturen. Da stilte Gibson i Tyskland opp med en ny gitar med en gang. Strenger er også greit å få siden det går en god del sett i løpet av ett år.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Som oftest er det bare småting som går galt og det er stort sett en sjøl som merker. Men har vært noen ganger eg har skadet meg stygt etter å ha vært på grisefylla og de følgende konsertene har vært ganske krise. En gang datt eg så stygt at eg måtte ha hjelp for å komme meg opp på scenen og klarte ikkje å bevege meg i det hele tatt. Ble bare stående i ro og se rett ned i gulvet for eg klarte ikkje å løfte hodet. En annen gang sovnet eg på armen så den var helt dau i halvannen mnd etterpå. Ble ganske alternativ spilling i den perioden for å si det sånn. I Enslaved stemmer me gitarene litt opp og ned i løpet av konsertene, så har skjedd at noen har glemt å stemme om før en låt. Det låter også ganske spesielt 🙂

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Thomas Tofthagen – Audrey Horne/Sagh

 

www.myspace.com/enslaved
www.enslaved.no
www.myspace.com/indierecordings