SKAMBANKT i Trondheim (2/10)

SKAMBANKT i Trondheim (2/10)

Lørdag 2. oktober 2010 – Trondheim/Byscenen

SKAMBANKT

C.C. NOK 200 + avgift

18 år leg plikt

Det er ingen tvil om at Skambankt for alvor har banket seg inn i norsk rocks elitedivisjon. Med sitt fjerde album "Søvnløs" rykende ferskt på markedet, kommer Jærbuene hit til rockehovedstaden for å konsolidere stillingen ytterligere.

 

Varm opp med bandets nye single her: www.skambankt.com

Ikke et menneske på jorda, og langt mindre mennesker på Klepp på Jæren, hadde tippet på det. At et lokalt band, nærmest satt sammen ved en tilfeldighet, en dag skulle spille i norsk rocks elitedivisjon. Det var nemlig ikke Skambankt som skulle bli stedets store sønner, det var R.I.P Undertakers, Failed Abortions, Decibel, Ibu Ubu, Watershed og alle de andre bandene Terje Winterstø Røthing (vokal/gitar), Tollak Friestad (bass) og Hans Egil Løe Abelsnes (gitar/vokal) byttet på å spille i gjennom nitti-tallet. Det som skjedde en kveld i 1994 var derfor nærmest som en one night stand å regne, en liten kuriosa for historiebøkene. Nå, 16 år senere, er Skambankt klar med sitt fjerde album; "Søvnløs" kommer ut den 6. september.

Det tok nemlig ikke mange timene fra Close Distance måtte avlyse sin konsert under de jevnlige konsertkveldene som ble holdt på Klepp i 1994, til Skambankt hadde snekret sammen ni vaskekte pønklåter og durte i gang sin første og eneste konsert på veldig lang tid. Verstekstene var det så som så med, sålenge folk kunne høre hva Terje sang på refrengene var det mer enn godt nok. Dette handlet om mye om energi og litt mindre om tekniske ferdigheter. Ingenting om ambisjoner.

Det skulle ni år og et utdrikningslag til for at Skambankt skulle gjennoppstå. En demokassett med de nå nærmest legendariske ni låtene hadde blitt gravd fram fra et loft, og etter ekstatiske 20 minutter, foran 40 villmenn i bar overkropp, fant gutta ut at det var jo litt kjekt å spille sammen igjen. Terje var nå etablert som gitarist i det noe mer kjente Kaizers Orchestra, og alle de andre var også opptatt på hver sin kant. Uten langsiktige planer ble de enige om å spille inn en ny demo.

"Etter at vi hadde spilt inn demoen fikk vi napp hos et plateselskap og kontrakt med et bookingbyrå, og skjønte at om dette skal gis ut må det tas litt mer på alvor. Så vi gjorde det litt mer på alvor", sier Terje.

Resultatet var debutalbumet "Skambankt" der bandet uredd tar for seg arven etter bl.a band som Motörhead, AC/DC, Sex Pistols, The Ramones og gammel norsk rock. At Dum Dum Boys-vokalist Prepple Houmb dukket opp som gjest på låta "KKK" er derfor ingen tilfeldighet. Med et ønske om å spille en kombinasjon av god punkrock/hardrock med den fandenivolskheten de hadde som 17-åringer, slo Skambankt ned som en liten bombe i norsk rock.

Selv sier gutta riktignok at de i starten spilte veldig masse for veldig få folk, og at ingenting kom av seg selv, men at de store festivalene som Øya og Roskilde ville ha dem på plakaten er vel bevis på at noe virkelig var på gang.

Først på oppfølgeren "Eliksir" i 2007 fikk bandet sitt gjennombrudd på radio, Låtene "Tyster" og "Dynasti" fikk rotasjon på NRK P3. Bandet begynte å finne seg selv. Tekstene utviklet seg, vokalen ble bedre og produksjonen ble bedre. Flere og flere begynte å dukke opp på konsertene og med inntoget til trommeslager Børge Sageng, var gruppas fundament mer robust og svingende enn noen gang.

Tredje albumet "Hardt regn" ble spilt inn i et hus på Jæren, der en nærliggende kirke ble brukt som trommerom. Her flyttet bandet inn og gjorde alt selv. Plata ble en helstøpt skive og brakte bandet hele tre hit-låter på radio, med "Malin", "O dessverre" og "Slukk meg (for eg brenner)". En Spellemann-nominasjon, årets album-tittelen (kåret av radioprogrammet Sexy på P3s lyttere), og årets norske band-tittelen på Pyro var resultatet, et bevis på at Skambankt for alvor hadde truffet en nerve i det norske rockepublikummet. Med en triumferende konsert på Roskildefestivalen og oppvarmingsjobb for AC/DC på Valle Hovin som kronene på verket var sommeren 2009 komplett.

Det var ikke bare Norge som hadde tatt Skambankt til sitt hjerte. Også i Danmark har gruppa skaffet seg et solid publikum som ytterlige vokste da de ble spurt om å varme opp på den legendariske, danske gruppa DAD sin jubileums-arena-turné.

Men det er jo ingen vits å hvile på laubærne, og nå, ett og et halvt år etter forrige utgivelse, er Skambankt altså på ny klar med plate og påfølgende turné. "Søvnløs" består av ti låter og ble innspilt i februar 2010 i Athletic Studio i Halden, med Kai Andersen som teknikker. Jørgen Træen i Duper Studio i Bergen har sammen med bandet mikset. Terje og Tollak har produsert.

"Tittelen på plata spiller bl.a. på at det er om natta det meste av Skambankts låter blir til. Jeg jobber best når andre har lagt seg, og det blir lite søvn i perioder. Den er også relevant for innholdet i tekstene. Dessuten ser "Søvnløs" bra ut på trykk", forteller Terje.

Til denne innspillingen kom bandet så og si rett fra turné og inn i studio. Altså et Skambankt i topp form. Etter flere demoinnspillinger i løpet av 2009, hadde bandet mer enn nok aktuelle låter klare til nytt album. Låtene ble så videre slipt og har blitt til de ti diamantene som skal representere Skambankt i 2010.

"Målet når vi begynte på dette albumet var å lage en like bra plate som "Hardt Regn" og jeg lover at vi har klart det, og vel så det!"

Han har helt rett. Banna bein.