ÅDNE RØKKUM (Teodor Tuff) – Helt sjef på gitar

ÅDNE RØKKUM (Teodor Tuff) – Helt sjef på gitar

Denne karen var faktisk min lærer på Ørland Ungdomsskole en gang for lenge siden. Jeg husker det som i går der han stod fremme ved kateteret og ba meg forlate klasserommet gang på gang. Jeg husker ikke hvilket fag det var snakk om, men musikk var det ikke, for i de timene viste vi begge en annen interesse. Ådne begynte å klimpre på gitaren som 13-åring og har spilt i flere band. Hitway og Ufo er 2 kjenninger på Fosenhalvøya hvor Ådne spilte i mange år og i de senere årene er det Teodor Tuff som har hatt gleden av hans nærvær. Vil du vite litt mer om Ådne Røkkum, som i dag er kultursjef i Bjugn Kommune, da er dette stedet. Her er The G-String Series og Ådne Røkkum fra Teodor Tuff.
ddb08d4d1f007fa783c887c0737ef6bd.jpg
Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Jeg begynte å spille gitar på ungdomsskolen som 13 åring sammen med et par av mine klassekamerater og vi fikk bl.a. lære oss gitar i musikktimene. Etter hvert dannet vi et band som begynte å spille på skolefester og vi hadde eget øvingsrom på ungdomsskolen. Min første LP plate var "Deep Purple In Rock", og John Fogerty, Ritchie Blackmore, Jimi Hendrix og Eric Clapton var vel årsaken til at vi begynte å spille gitar.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Det som gjør en gitarist unik er feeling, gehør, intonasjon, teknikk, utstyr, det du er påvirket av og egne ideer/muligheter. Det som gjør det så moro å spille gitar, er alle variasjonsmulighetene som instrumentet gir. Alle kan utvikle sin egen stil og måte og spille på.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Min far kjøpte en Landola kassegitar til meg og den har jeg fortsatt. Min første el.gitar var en Ibanez, som jeg byttet i en Hagstrøm Swede, før jeg nyttet den inn og kjøpte en splitter ny Gibson Les Paul da jeg var 17. Den bruker jeg den dag i dag.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Min erfaring sier at lyd sitter i hodet og fingre. Utstyret har selvsagt innvirkning, men med ulike typer utstyr ender man ofte opp med å låte som det pleier. Det avhenger selvsagt også hvordan du vil det skal høres ut og hvilken stilart man spiller.

TeodorTuff.jpg
Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Jeg har stort sett Gibson og Fender gitarer (Les Paul, Es 335, Stratocastere og Telecastere). Har vært innom PRS, Zion og en del andre merker men det varer vanligvis ikke lenge. Av forsterkere har jeg stort sett vintage Marshall, VoX og Fender forsterkere. Tidligere brukte jeg et midistyrt rack med preamper og effektmaskiner, men nå er det "back to basic" med et fotbrett med et par overdrivebokser, klang/delay, wah-wah pedal og en kompressor.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Akkurat nå har jeg fått tak i en telecaster med 2xp90 mikrofoner som jeg holder på å prøver ut, men kunne gjerne tenke meg en Les Paul gold top med p90 mikker.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Gjerne musiker som behersker flere stilarter og kan spille flere instrumenter. Hovedsaken er at man er lydhør, kan kommunisere og kan gi og komme med innspill.

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Selv om jeg har laget en del ting selv, er jeg er ikke veldig aktiv i komponeringsfasen i Teodor Tuff. Jeg er med på å forme musikken gjennom innøving/arrangering og har en god del mulighet til å bidra gjennom dette.

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Nei det har jeg ikke. Hvis man lager musikk må man jobbe med dette kontinuerlig til man er ferdig.

TeodorTuff_Adne_1.png
Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg har ikke fått tilbud om sponsing/endorsement, men dette vil selvsagt ha betydning for an artist ikke minst økonomisk.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Ja, men ikke veldig ofte. Jeg har holdt på så lenge at jeg sørger for å ha med meg nok utstyr slik at jeg kan gjennomføre ting hvis noe svikter. En gang kom jeg på spillejobb etter å ha fikset gitarracket uten å ha sjekket det først. Jeg hadde koblet strømmet feil og fikk et he…….es støt når jeg kom borti annet jordet utstyr. Etter en kort pause kom vi da i gang igjen, men det skal ikke skje igjen…..

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Da velger jeg å sende utfordre låtskriver og gitarist i Teodor Tuff Knut Lysklætt.

http://www.teodortuff.com/