THE MIDDLE EAST – Oslo – Garage

THE MIDDLE EAST – Oslo – Garage

Det tok meg sånn circa 5 sekunder å gripe anledningen da jeg fikk nyss om The Middle Easts konsert på Garage denne uka.. Den australske indiefavoritten som det siste året har satt musikkblogmiljøet i fyr og flamme – og dessuten har regjert min CD-spiller ganske kraftig – var duket for sitt første møte med Norge.

Lydmessig har kritikere og fans trukket paralleller mellom The Middle East og artister som Bob Dylan, Arcade Fire og The Shins, og det er ikke vanskelig å se hva de mener. Lavmælt, men tidvis intenst; på sitt ene utgitte album (gjeninnspilt og -utgitt som EP i resten av verden i fjor) utforskes toner fra melankolske ballader til mer folk-rockete affærer, og det må sies bandet fikk uttrykk for hele sitt spekter under konserten på tirsdag.

Det var en jordnært og beskjeden gjeng som til slutt gikk på scenen kvart på tolv. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av et band som spøkefullt prøver å relatere til sitt publikum med smalltalk om Tour de France, eller hvor trommisen er å finne bak merch-boden få minutter etter konsertslutt. Et publikum mindre imponert av oppvarmingsbandet fyrte straks opp, og innen åpningssporet fra EP-en, "The Darkest Side", ble fremført, hersket det liten tvil om at denne konserten var en opplevelse vel verdt 160 kroner.

Låtmaterialets tyngde fikk dessuten drahjelp av størrelsen på konserten: Et publikumstall på godt under 100 sikret bandet en intimitet og personlighet som altfor ofte forsvinner i større konserter, og Garages beskjedne kjellerlokaler forsterket effekten ytterligere. Uten at underskrevne er så knallhard på det tekniske, virket det aller meste mesterlig utført, og da kveldens andre høydepunkt, singelen som har blitt en knallhit verden over, "Blood" satt inn, var det vanskelig å ikke la seg overbevise om deres verd. Setlist-messig var det hovedvekt på materiale fra deres EP, men spor fra det nye albumet som er underveis ble også fremført, og låt til å være av sedvanlig høy kvalitet.

På rundt 50 minutter total spilletid var ikke konserten blant de lengste, men interessen ble holdt hele veien gjennom, og det er faktisk mer enn man kan si om de aller fleste fremføringer. Konklusjonen må altså bli at dette er et band vel verdt å sette av tid til om du tar turen til Slottsfjellfestivalen i Tønsberg denne sommeren.