Tahiti 2010

Tahiti 2010

Tahitifestivalen i Kristiansund

Freia melkesjokolade har som slagord "et lite stykke Norge". Dette kan vel like gjerne bli sagt om TAHITIFESTIVALEN i Kristiansund.

Kort fortalt er historien til TAHITIFESTIVALEN som følger (sakset fra nettsiden til festivalen):

Den aller første Tahiti-festivalen i Kristiansund så dagens lys i 2000. Da med 500 besøkende. I fjor var over 20.000 mennesker innom landets triveligste festival!

Tahiti-festivalen er i dag fylkets nest største festival etter Jazzfestivalen i Molde.

– Da vi begynte med galskapen for 11 år siden hadde vi ikke drømt om at festivalen skulle bli så stor. Jeg hadde vel aldri drømt om å bli festivalarrangør heller. Men dette er så morsomt å holde på med at jeg gleder meg like mye hvert år. Ingenting gleder meg mer enn å se hyggelige mennesker kose seg sammen med gamle og nye venner i historiske omgivelser på Tahiti. Festivalen ligger omkranset av norsk kysthistorie – noe som gjør den helt spesiell, sier festivalens grunnlegger og åndelige leder, Frode Alnæs.

Eventyret startet da Frode Alnæs og Anne Elisabeth Gjeldnes i 1999 kjøpte to av Kristiansunds eldste bygninger; Tollboden og Dødeladen fra 1600- og 1700-tallet. De verneverdige husene var i elendig forfatning.

Restaureringsprosjektet på Innlandet ble møtte med begeistring fra flere hold. Kommune, næringsliv, fylkeskonservator, venner og kjente bidro med penger og nevekraft. Slik fikk de gamle bygningene nytt liv. Dødeladen har vært kafé, restaurant og kultursted siden 1999.

– Foruten å bevare de unike husene på området, har mitt mål hele tiden vært å gjenskape atmosfæren i den gamle bydelen på Innlandet, også kalt Tahiti. Gjennom kulturarbeid, dugnadsinnsats og entusiasme har det nå virkelig blitt blåst nytt liv i denne tidligere rivningstruede bydelen, sier Frode Alnæs

– Bydelen Innlandet med den største gjenværende komprimerte gamle trehusbebyggelsen i hele Møre og Romsdal, er nå så godt som ferdig renovert. Vi har fått etableringer som Thon Hotel Kristiansund, Barcarole, Arnulf Øverlands galleri og Kjønnøybrygga. Dette har skjedd på veldig kort tid.

– Kristiansund har alltid vært en by som har sett ut mot verden og tatt med seg verden hjem igjen. Det er sikkert slik navnet Tahiti har oppstått. For det er bare den som er trygg på sin egen identitet, sitt eget opphav og sin egen tilhørighet, som tør å åpne seg for impulser utenfra. Å kjenne sin egen historie og å være trygg på sin egen forankring er nødvendig for å åpne opp og slippe inn nye inntrykk og påvirkning. Når tradisjoner og nye impulser møtes, oppstår spennende kultur. Da skapes det nytt. Da utløses det dynamikk. Slik er det på Tahiti!

I år er første gang Eternal- Terror er representert på denne festivalen, og det, samt det faktum at undertegnede var på turne med eget band gjør at det kun blir bruddstykker og enkeltkonserter som blir presentert i år, men vi satser på å komme sterkere tilbake neste år.

Fullstendig info kan finnes på hjemmesiden www.tahiti-festivalen.no