CHRISTER HARØY (Divided Multitude) – Den skulle vært rød med Carlsberg-logo på

CHRISTER HARØY (Divided Multitude) – Den skulle vært rød med Carlsberg-logo på

Christer Harøy er en kar som de fleste musikkinteresserte på Fosen og ellers i Trøndelag har hørt om. Han spiller gitar i Divided Multitude og har en fortid i både Teodor Tuff og i Triosphere. Han begynte å klimpre på gitaren som 11-12 åring og innrømmer gjerne at det var band som Kiss, Judas Priest og Iron Maiden som var hovedårsaken til at han begynte å spille gitar. Les mer om denne übertrivelige fosningen i hans bidrag i The G-String Series.

DM_Christer_1.jpg

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Starta vel å spille gitar da jeg var 11-12 år. Spilte i utgangspunktet trommer, men fant etter hvert gitaren til faren min. En kompis lærte meg noen riff, og dermed var det gjort. Banda som gjorde at jeg begynte å spille gitar, var band som Kiss, Judas Priest, Iron Maiden og Dokken. Det skada vel heller ikke at jeg fikk høre Metallica og Anthrax etterhvert.

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Det som gjør en gitarist unik er vel litt av begge deler. Synes både David Gilmour og Yngwie Malmsteen er fantastiske gitarister, men de representerer vel litt forskjellige stiler. Det best er gitarister som har begge deler.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Min første gitar kjøpte jeg for mine egne oppsparte penger; en Hohner. Synes å huske at den kosta 800 kroner. Har den dessverre ikke lenger. Har den andre gitaren jeg kjøpte meg. En Kramer Focus. Den hadde både Floyd Rose vib system og en Seymour Duncan mic.

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

I utgangspunktet er det jo gitaristen som står for magien. Eddie Van Halen låter som seg selv uansett hvilket utstyr han spiller på. Men det gir jo det lille ekstra for enkelte gitarister også, som Steve Vai for eksempel. Det er jo helt fantastisk hvordan han kan håndtere effektene sine.

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Gitaren jeg bruker er en Mayones Regius PRO 6 Gothic, med Di Marzio mic'er. Ellers så bruker jeg en SansAmp Psa 21 pre-amp, en Digitech Studio Quad effektprossessor og en Mesa Boogie 50/50 som sluttrinn. Det er denne riggen jeg bruker live. Bruker en POD i studio. Hvorfor det ja……hmm….bare prøvde en POD, og synes det funka bra, så hvorfor ikke.

DividedMultitude_2010.jpg

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Har egentlig en gitar jeg er meget godt fornøyd med, med Air Norton og Sonic D mic'er. Det gir en lekker crunsh på bridge-mic'en, og den runde Fender-aktige lyden på Neck-mic'en. Pluss at den ser smashing ut med grå ash-top.

Men hadde vært cool med en V-gitar, som f.eks Jackson eller ESP. Den skulle vært rød med Carlsberg-logo på.

Jeg bruker Blue Steel strenger, og det måtte stått det på den også. Mic'ene i den måtte være Di Marzio eller EMG.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Aiaiaiai…..vanskelig, men får prøve å velge. Russell Allen eller Ronnie James Dio på vokal, Dave Ellefson på bass, Vinnie Paul på trommer, Dave Mustaine og Scott Ian på gitarer (Hei, Maiden har jo også 3 gitarister), og Jon Lord på Hammondorgel. Det tror jeg hadde vært en fin line-up.

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Det er litt forskjellig. I Divided Multitude, er jeg jo aktiv i komponeringen, men har også vært med i band der jeg har gjort minimalt av komponering, som f.eks Teodor Tuff og Triosphere. Jeg ser ikke på det som noe problem, i og med at jeg får ut det kreative i Divided Multitude.

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Jepp. Løsningen ble sykt mye kaffe og en pause. Av og til blir det jo sånn at alt man kommer opp med er shait, eller at det er noen som har gjort det før. Prøver å vri fokuset en helt annen retning for en periode, så kommer det som regel noe som funker etter hvert.

a51c5f6a97894249b1551210fd36faf1.jpg

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg har en endorsement-deal med Mayones gitarer. For meg er det meget gunstig, da jeg får skreddersydd gitarer for min bruk. F.eks i forhold til valg av mic'er. Jeg liker DiMarzio mic'er, da de er sykt hissige, og passer til vår type metal.

Viktigheten av det, tror jeg kan diskuteres. En god gitarist spiller som regel bra på hvilken som helst gitar, men det er det at man kan få imøtekommet sine ønsker fra produsent.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

He he. Mye har vel blitt feil en rekke ganger. Hadde seriøse brekninger på en festival i Danmark når noen hadde bytta ut ølen min med whisky.

Har også fått fullstendig vakuumhjerne noen ganger, når man ikke har peiling å hva man skal spille.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Tror en mann med interessante svar for denne spalten, er Ådne Røkkum i Teodor Tuff.

http://www.myspace.com/dividedmultitude