EMIL WIKSTEN (Blood Red Throne) – Jag mår bra av att trumma

EMIL WIKSTEN (Blood Red Throne) – Jag mår bra av att trumma

Tidligere i vår takket trommis Anders Haave for seg i Blood Red Throne og inn kom en ung svenske med navn Emil Wiksten. Han spilte tidligere i Slaughterous, men tok/fikk jobben som trommis i Blood Red Throne etter at Slaughterous ble oppløst og Anders sluttet i Blood Red Throne. Emil er bare 19 år gammel og han forteller blant annet at hans største inspirasjonskilde er Nils Fjellström, nåværende trommis i Dark Funeral. Les mer om hans inspirasjonskilder og mer til i The Blast Beast Series og Emil Wiksten.

BRT_Emil_1.jpg

Hva er det som driver deg som trommis?

Det som driver mest är att jag mår bra av att trumma, vilket skick jag än är i. Jag hamnar i min egen värld när stockarna vässas mot skinnen.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de 3?

Alla är ju självklart viktiga men det viktigaste av de tre är groove, tycker jag. Om jag skulle få lyssna på två trummisar, den ena är skitsnabb och har bra teknik men är väldigt otight och den andra har inte så bra teknik, är inte så snabb men spelar jävligt tight, skulle jag såklart tycka att den tighta trummisen är bäst.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Har såklart fått inspiration av väldigt många trummisar, men den trummisen som har gett mig mest inspiration är Nils Fjellström (Aeon, Dark funeral).

Skulle jag träffa honom skulle jag fråga om han gillar apelsiner.

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

För mig är det bästa att kombinera dessa två. Får man bara "uppgifter" hela tiden blir det inte lika kul att spela. Det är viktigt att har kul när man övar också (improvisation för min del), då utvecklar man sig fortare, tror jag.

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Öva 16-delar i det tempo det känns bra i och spela så länge du orkar. Det har hjälpt mig både med hastighet och uthållighet.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Jag lyssnar på låten/riffet och improviserar tills det låter bra.

BRT_Emil_3.jpg

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Att kunna spela utan att leder och muskler pajjar. Är väldigt viktigt att använda muskler och leder till annat än att bara trumma! Styrketräning och vitaminer är fruktansvärt bäst för att kroppen ska klara av att trumma extremt.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Jag kombinerar handled med fingrar och har hälen ovanför marken. Det är inga tekniker jag har försökt att lära mig, de har bara kommit av sig själv.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med.
Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Om man aldrig övar blir man inte bra. När mina övningar ger resultat är det absolut värt att ha övat mycket! Har tänkt tanken på att lägga av med trummandet och kom fram till att mitt liv skulle vara fruktansvärt tomt utan trummor.

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

När jag gör svåra och krångliga trumkomp är jag 100% fokuserad på trumningen. När det inte är allt för mycket krångel brukar jag hålla koll på vad publiken håller på med.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Det är väldigt dyrt att vara trummis, tyvärr. Både tidsmässigt och pengamässigt. Men man behöver inte alltid ha det abolut dyraste för att blir en bra trummis, det som är viktigast är nog bra pedaler, sen kvittar det vad man har för andra grejer. Bara man har något att öva på.

BRT_Emil_4.jpg

Også litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Jag fick mitt första trumset för fem år sedan, använder fortfarande det setet. Virveln jag har är en 14" stålvirvel. Har inte ägt någon annan virvel, så jag får väl säga att den är min favorit. Har inte så mycket annat till val.

Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Jag använder Pearl – Eliminator dubbelpedal, med mediumspända fjädrar.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Jag vill veta vad Tony Westermark har för svar på dessa frågor! Han förtjänar att svara på frågorna för att han är en sån fruktansvärt bra trummis! Skitbra teknik, egen "spelstil", mycket snabb och tight som in i helvete. Såg honom live med hans band, Soreption, igårkväll och blev jävligt imponerad.

http://www.myspace.com/bloodredthrone666