OBSCENE EXTREME 09 – Dag 1 – Svojsice, Tsjekkia

OBSCENE EXTREME 09 – Dag 1 – Svojsice, Tsjekkia

Nytt år, nye festivalopplevelser. Obscene Extreme er vel epitomen av grindfester, om ikke i verden så ihvertfall i Europa. Etter 10 år med obskøniteter i Trutnov er festivalen nå flyttet til den lille byen Svojsice, hvor blant annet Brutal Assault har holdt hus tidligere. Det hører såklart med mye spenning rundt det nye området og hvor tilpasningsdyktig festivalen vil vise seg å være. For meg er det jomfruturen i år, og jeg har også pakket med meg store forventninger etter mye lovord i forveien.

Festivalen var rimelig grei å komme seg til, med tog fra Praha til Pardubice og  festivalbusser derfra til selve festivalen brukte vi 2-3 timer totalt. Det fantes godt med plass til telt i umiddelbar nærhet, og der vi ble plassert var det rimelig høyt gress, en stor fordel i tilfelle gjengangeren regn og hans gode venn gjørme skulle dukke opp. For de som hadde valgt hotell var det imidlertid mer kronglete. Mangelen på senger i gangavstand kombinert med labre muligheter for offentlig transport gjorde at det stort sett ble taxi til og fra festivalen, ikke alltid så lett å ordne i bygda, særlig midt på natta.

Vel framme på selve festivalområdet merker jeg at dette er noe jeg kan like. Klokka er 5-6 og det er allerede bra oppslutning foran scenen og rundtom på området, men pga godt med plass så fins det ikke trengsel andre steder enn ølkøa og foran scena. Scenen er i et fast bygg på området, og det fins en god ring med asfalt foran. Herlig i tilfelle regn, værre om man ikke blir tatt imot når man stagediver! Videre utover er det benker og gressbakker oppover, så det blir som et amfi hvor de fleste bør ha muligheten til å se scenen og den store skjermen som er plassert ved siden av. På skjermen viste de alt fra obskur japansk splatter, om gamle krigsfilmer, til Madagaskar 2, i tillegg til live video fra scenen og informasjon om band og slikt. Det må også nevnes at den sedvanlige fotograven foran scenen var byttet ut med sceneelementer som publikum kunne komme opp og stagedive fra. Herlig backflash fra gamle grindvideoer hvor folk er oppe på scenen så ofte at man kan gå i surr på hvem som egentlig spiller i bandet og hvem som bare står og gjør seg til.

Det er også bare én scene her, noe som sammen med et behagelig område gjør at det er mye lettere å slappe av og få med seg flere band som spiller. Såklart, med så mye obskur grind fra alle kanter blir det noen som drukner i mengden av blastbeats og brutale gutturaliteter, men sånn er det vel dømt til å bli for de fleste på en nogenlunde obskur grindfestival.

Obscene09001.jpg

Det første bandet jeg får ordentlig med meg på festivalen er greske Slavebreed. Ut fra det jeg har sjekket av musikken virker bandet interessant og potensielt jævla fett live, men konserten ble til syvende og sist fryktelig anonym for meg der jeg satt. Det jeg hører er standard brutal grind, med endel death metal influenser. Bandet spiller bra, og vi får nok energi både fra scenen og publikum, men det eneste jeg fester meg ved musikalsk er variasjonen i vokalen. Det er både hissig mørk vokal og mer krøsta lyse skrik, i tillegg til innslag av pig squeals og slikt innimellom. Midt i blinken for meg som syns inhales, squeals etc stort sett blir flatt som bærende vokal, men kan funke bra som effekter.

Neste ut er Captain Cleanoff, et band jeg overhodet ikke kjente fra før, og ærlig talt ikke tror jeg kommer til å stifte noe særlig nærmere bekjentskap med. For all del, dritkult at denne typen band  kan komme helt fra Australia for å turnere i Europa, men bandet treffer meg bare ikke. Igjen temmelig velspilt grind, denne gangen med mye kjapp d-beat og mere punk i hele pakka. Høres iogforseg ut som noe jeg kan like, men det hele oppleves for veikt for meg.

42263b9098a9b97d3b327b5e576d4523.jpg

Så kommer dagens overraskelse for min del. Det viser seg nemlig at jeg har blandet Desecration med et eller annet annet band. Akkurat hvilket band er uvisst, men det jeg hører går rett hjem til tross for at jeg aldri har hørt bandet før. Til tider nærmer bandet seg rendyrka brutal thrash, noe som gjør at det slår ekstra hardt når de virkelig blaster på. Trioen fremstår også mer thrasha på scenen, og selv om det ikke er mer utagerende enn banging og litt vandring gjør de det på den selvsikre og småarrogante måten man må for å få det til å funke. Det er mulig bandet satt seg ekstra godt fordi de tippet en litt annen vei musikalsk enn resten av bandene den dagen, men settet festet seg som det beste den dagen hos meg.

Så er det over til mer kjent grunn. De gale svenskene i Birdflesh skal på scenen og gjøre en av konsertene jeg har gledet meg mest til i forkant. Ikke bare er det mektig fet grind på gang, men vi snakker mye humor og et litt annerledes show. Og vel, jo, bandet stiller med kjolene, parykkene og zombiemasken, og spyr ut brutale godsaker med humoristiske titler. Jeg kan ikke si jeg ikke liker det, men i forhold til historiene jeg har blitt fortalt i forveien blir det faktisk relativt billig og småbarnslig. Joda, det ville vært sært å forvente annet enn barnslig når man får servert «mongo musicale» og «flying penis», men til syvende og sist blir det mer nesten mer humor enn musikk, noe som jeg opplever som unødvendig med såpass solid materiale. For all del, latterlig kult å få med seg, men hadde ønsket meg en litt balanse mer mot feit musikk med et par latterbomber innimellom.

Som påpekt så er altså balanse ofte veldig viktig for meg, og riktig element på riktig sted til riktig tid kan rett og slett være kritisk for at noe skal funke. Det neste bandet på scenen understreker virkelig det for min del. Municipal Waste er kjent for å være et riv røskanes fett liveband, mye pga en kommunikasjon med publikum som skaper stemning av dimensjoner. Selv om bandet i utgangspunktet ikke er mitt hjerte nær, så ser jeg absolutt åssn den typen heidundranes partythrash  kan være kult å få med seg på scenen. På Obscene derimot, mener jeg det blir så jævlig malplassert, med all ideologien og alle meningene burde festivalen dreie seg om litt mer enn bare å følge musikken som er enklest å stå og sprette til i en sky av alkohol..? Den typen show som MW er best på føler jeg ihvertfall vi får fra alle kanter her allerede, og musikken fremstår som annenrangs skatepunk i forhold til resten av bandene på festivalen. Igjen så ville det likevel vært løgn å si at jeg kjedet meg, det blir bare feil på samme måte som at en arrangør ikke burde bruke lommepenga på å kjøpe Foo Fighters til sin undergrunns punkefestival. Men meg om det, bandet spiller godt og ser ut til å være fryktelig happy med å være på festivalen. De fyller sin rolle i forhold til situasjonen bra, og det er utvilsomt det bandet som har flest fans i løpet av torsdagen. Må innrømme jeg følte bandet selv traff spikern på hodet da de reiv igang en hiphopversjon av den ene sangen de spilte. Brorparten av publikum var med på greia og hoppet rundt, før vokalisten skjelte ut publikum fordi «why are you jumping? Its a fucking joke!». Føler jeg kan si at bandet leverte veldig bra tilpasset festivalen, men at jeg personlig hadde ønsket å se den delen av budsjettet tilgodesett andre biter av festivalen, det være seg andre band, mer dasspapir eller skap for å låse inn verdisaker.

27f49621eebd8d65c3aeb24db72e44f9.jpg

Dead Infection har jeg i regi av å ha vært på turné med, sett en håndfull ganger på mindre klubber rundtomkring, så det er en ekstra interessant opplevelse å se dem spille sist på en såpass stor scene som her. Ikke bare pga enormt mye større publikumsoppslutning og fetere lyd, men også i hvordan bandet er forberedt og oppfører seg i den rollen. Jeg merker at bandet er langt mere skjerpet enn tidligere, og leverer et temmelig prikkfritt sett. Gledelig å få med seg, men bandet hadde tatt seg aller best ut med samme linja på klubbnivå også. Det hjelper ikke på at det er mye nytt materiale jeg ikke er kjent med i settet. Endel virker fett, men så sent på kvelden blir det litt mye å få inn, rett og slett. Sikkert litt utaktisk på festival, tenker jeg. Så, bra levert sett, men litt dårlige valg i oppsett for min del.

Aller sist ut på festivalens første dag er «HELL show, FREAK CABARET made by HELL», og her skjærer det helt ut jfr malplassert booking for min del. Showet har vært de siste årene på festivalen, og det er altså snakk om et slags erotisk pain solution-show med demoner og pyro. Jeg mener at det kan være like greit å kjøre denne typen show på festivaler, om man først skal ha med billig underholdning som slukes ukritisk. Det er jo opplagt at det fungerer, ettersom det er stilt opp enda større publikum enn MW hadde. Problemet mitt ligger i at showet vi ser hverken er spesielt ekstremt eller erotisk. Jeg kan godt prise billig underholdning, det hadde bare vært så jævla mye fetere om det var satt opp et show som ikke hadde målgruppe type vampyr_17 fra darkdate. Vi snakker menn med Darth Maul-sminke over hele kroppen, som står og spruter gnister ved å kjøre en vinkelsliper i stålplater festet på lårene, mens et par jenter i undertøy og blod går rundt og småpisker hverandre uten å virke spesielt overbevisende.

Obscene09026-(Hell-Show).jpg

Én ganske kritisk ting jeg enda ikke har nevnt her er lyden til bandene. Grunnen er enkel, for det var jevnt over jævlig bra lyd for alle bandene på festivalen. Det var riktignok mye merkelige småfeil, hvor instrumenter plutselig falt ut eller var latterlig høye, og etter sigende endel varierende scenelyd, men når alt funket låt det overraskende jevnt og massivt til å være utefestival, jfr mine erfaringer.